הילד מפחד מחיסונים? הילדה צורחת ולא מניחה לאחת לקרב אליה את המזרק? הנה 7 טיפים שיהפכו את הביקור הבא שלכם בטיפת חלב לחוויה הרבה יותר רגועה...
חיסונים עוזרים להגן על ילדינו מפני מחלות רבות, אך הם יכולים להיות בהחלט לא נעימים. לכן לא פלא שמרבית הילדים מפחדים לפני קבלת הזריקה כמו כן לא עוזרת העובדה שילדים בארץ מקבלים חיסונים בתדירות גבוהה יחסית, למעשה, מרבית הילדים מקבלים למעלה מ-20 חיסונים עוד לפני גיל 4.
הנה 7 טיפים שיהפכו את הביקור הבא אצל האחות לחוויה רגועה יותר:
1. ספרו לילדיכם את האמת.
אם הם שואלים אתכם האם הם עומדים לקבל זריקה אל תכחישו או תתחמקו. וודאו שהם מבינים שחיסון הוא משהו שנועד להגן עליהם והסבירו להם שזה אינו עונש. בנוסף, אל תאמרו להם שזה לא יכאב, אתם עלולים לאבד את אמונם אם יחשבו ששיקרתם. במקום זאת ענו בפשטות ובכנות שכן, זה עלול לכאוב לכמה שניות.
לאחר החיסון הקפידו לחייך ולהפגין שמחה, שיבינו שזה מאחוריהם.
2. אל תפרטו יתר על המידה לפני הביקור במרפאה.
אם תספרו לילדיכם פרטים רבים על הביקור מוקדם מידי הם עלולים להעביר את הימים שלפני החיסון בדאגה, עדיף לא להזכיר כלל את עניין החיסון עד לסמוך למועד הזריקה. אם הם שואלים ויש עוד זמן עד החיסון עדיף להיות מעורפלים מעט בתשובה ולומר שיכול להיות שיקבלו חיסון אך אינכם בטוחים עדיין. השתדלו כמה שפחות להזכיר את האפשרות שיקבלו זריקה על מנת לא ליצור אצלם מתח וחרדה מהביקור במרפאה.
3. במידת האפשר נסו למנוע את הכאב.
ישנם מומחים המציעים למרוח קרם מאלחש כ-20 דקות לפני מתן החיסון שעוזר להרדים את האזור. במהלך הזריקה עזרו להסיח את דעתו של הילד על ידי לחיצת ידיו, פרצופים מצחיקים, סיפור מעניין, בדיחה, משחק או שיר אהוב.
4. דעו מתי לוותר.
אם ילדכם היסטרי, יכול להיות שהדבר הנכון הוא לתת לאחות או הרופא לקחת את המושכות.
תגובות של ילדים לזריקות עלולות להיות מוגזמות בידיעה שיקבלו התייחסות מירבית מההורים (לעיתים אף לידי מצב של וויתור על החיסון). אם הילד משתולל קיימת גם האופציה של לעזוב את החדר לזמן קצר ולתת לצוות המקצועי לבצע את העבודה, או לעמוד בפינת החדר ורק לשמור על קשר עין מרחוק. נקיטת גישה כזו יכולה להאיץ את התהליך ולמזער את משך החוויה הלא נעימה למינימום ההכרחי.
5. צרו מצב של רגיעה לאחר החיסון.
לאחר הזריקה הקפידו להישאר ישובים עם ילדכם לפחות לכמה דקות. הרגיעו אותו, לטפו את האזור אם הוא כואב וודאו שאין סחרחורות או תופעות לא צפויות. חשוב שגם אם היו בכי והשתוללות היציאה מהמרפאה תהיה נעימה ורגועה.
6. שקלו פרס קטן כחיזוק חיובי.
לעיתים מתנה קטנה כגון מדבקה או סוכריה עוזרת להפחית את הכאב ולהסיח את דעתו של הילד מהסיטואציה המלחיצה. פרס מיוחד שיחכה לילד לאחר החיסון כמו בילוי מיוחד או אפילו אכילת גלידה, יספק משהו לצפות לו ויתנו לו תחושה שאתם מעריכים את האומץ שהוא מפגין.
7. היו עירניים לתופעות לוואי.
כאשר ילדכם מקבל חיסון שאלו את האחות או הרופא מהן תופעות הלוואי הצפויות. לרוב יתכנו נפיחות, חולשה, חום, כאבי ראש או עייפות. ישנן גם תופעות חמורות יותר כגון הכרה מעורפלת, תגובה אלרגית, קשיי נשימה ופרכוסים, במקרה כזה יש להתקשר מיד 101.
על הכותב:
אלעד דהן,
מומחה בטיפול רגשי בילדים
מנהל "רימון – מרכז מומחים בטיפול רגשי בילדים ומתבגרים"
https://www.rimonclinic.com/child-psychology
עוד באותו נושא
בשני העשורים האחרונים, עולים שיעורי עודף המשקל וההשמנה בקרב ילדים
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...