ילדים? ללא ספק אושר גדול! הורות? ללא ספק אתגר לא קטן! אם גם את עומדת להיות אמא, בטוח תלמדי מספר דברים חדשים, אך אם את מבקשת להגיע לסיטואציה מעט יותר מוכנה, עברי על 5 הטיפים הבאים שסביר להניח שעוד לא סיפרו לך.
לתת לקושי מקום
ראשית נציין שאם מבקשים הדרכה מקיפה, הדרכת הורים מאוד חשובה ומפה נעבור לטיפ הראשון. אין ספק שכל ילד הוא מתנה, אך כחלק מההתפתחות האישית הם עומדים לאתגר אותנו לא מעט, אם זה כשהם עוד תינוקות וערים בלילות, אם זה כאשר הם בני שלוש ומתעקשים ללכת עם הפיג‘מה לגן ואם זה כשהם בני שלוש עשרה ומתעקשים שרק הם מחליטים, כי עכשיו הם כבר באמת גדולים!
מה עושים? ראשית יש לתת מקום לקושי (ולהתנחם בידיעה שהוא נחלת הכלל), אך במקום להגיע לנקודות קיצון, כמו הרמה של קול או עונשים שאתן ממש לא רוצות לעמוד בהם ("יש לך שבועיים בלי טלוויזיה"), יש לנסות לדחות את התגובה, ולו בדקה. באופן שכזה תתפשו בעיני הילדים כיותר שקולות, לא תכעסו על עצמכן אח"כ שהגזמתן ואף לא תכניסו את עצמכן לפינה.
הגדירו את מקור הבעיה
חשוב לזכור שיש פער בין איך שהילדים מפרשים את הסיטואציה לבין איך שאנחנו, המבוגרים. לעיתים האחים רבים, הילדה חושבת שמותר לה הכול, הקטנצ‘יק בן השלוש חושב שמותר לו לקלל ועוד. לא חסרות סיטואציות עם הילדים שעשויות להביא אותנו לנקודת רתיחה.
במקרים מעין אלו חשוב ביותר לנשום, ולאחר מכן להבהיר לעצמנו מה בדיוק כ"כ הכעיס, וזאת על מנת לפשט את הסיטואציה מול הילד, כך שיבין טוב יותר מה הוא עשה לא בסדר. מכאן שניתן להסביר לילד שיש דברים שניתן לומר לחבר אך לא לאימא, שכואב לנו לראות כיצד הילדים שלנו רבים ביניהם וכדומה. לאט לאט הדברים ייטמעו וההתנהגות תשתפר.
חפשו את השורש ההתנהגותי
לא פעם הילד צורח רק כי הוא לא קיבל עוד פרוסה של עוגה, לא הרשיתם לו לצאת לגשם עם גופייה, או פשוט כי דרשתם שיצחצח שיניים. מדובר במגוון מקרים מעצבנים שהורים עשויים לסכם בילד מפונק, עייף, חצוף וכדומה. ובכן יש לקחת בחשבון שמאחורי כל התנהגות של ילדים ישנה סיבה נסתרת.
כך למשל ייתכן שהילד מסרב לצחצח שיניים כיוון שהוא יודע שעוד מעט נפרדים - אתם הולכים לעבודה והוא לגן. אם תעצרו ותבינו את הבסיס להתפרצות, תוכלו לשוחח על הדברים ולהתחיל לטפל בהם.
שתפו בתחושה
לא מעט אימהות מרגישות במלכוד. מצד אחד הילד מביא לנקודת קיצון ומצד שני יש לשמור על פני פוקר - לא להראות שאת אובדת עצות. אי לכך חשוב ביותר להבין שבהתאם לתגובה שלנו, הילדים יכולים לצמוח.
אין הכוונה להרים את הקול, אלא לשתף את הילדים. יש לתת לרוחות להירגע ולאחר מכן להעלות את הנושא מנקודת מבטכן ולשתף במה שהרגשתן. תחושת האמפתיה תיצור גשר ותהווה כלי עזר חשוב עבור הפעם הבאה.
הכי חשוב – הפגינו אהבה!
יש עוד לא מעט טיפים חשובים שכל אם צריכה להכיר, אך פה נבחר לסיים עם הטיפ החשוב מכול. גם אם חוויתן ריב גדול עם הילדים, לאורך כל הדרך חשוב להבהיר שגם אם מאוד כועסים, לרגע אין זה אומר שחדלתם לאהוב, אלא אפשר לאהוב ולכעוס בו זמנית. זה יעניק להם תחושת ביטחון, יקל על רגע ההשלמה ויגדל אותם להיות אנשים חמים.
שיהיה בהצלחה!!
שלכם,
צוות אמאבא
עוד באותו נושא
תכנון מעבר למדינה זרה הוא פרויקט. ואם מוסיפים ילדים למשוואה, הכל יותר מורכב...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...