בני נוער רבים מרגישים בגיל ההתבגרות בלתי נראים, לא מובנים או שלא מקבלים אותם כמו שהם, ואז הרבה פעמים הם מחפשים דרכי התמודדות שונות. אחת המסוכנות שבהן, היא ההתמכרות. לאיזה סימנים עלינו לשים לב?

סכנת ההתמכרות בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות הוא גיל בו הילדים שלנו עוברים שינויים רבים, ואף כאלה שיכולים להיות מסוכנים. בני נוער, שמרגישים שלא מבינים אותם, לא רואים אותם, לא מקבלים אותם איך שהם - עלולים לחפש להתמודד ולהכהות את הכאב שלהם בצורות כאלה ואחרות כאשר אחת מהן היא התמכרות.

 

תפקידנו כהורים הוא לשים לב לכל שינוי אצל הילדים שלנו שעלול לעורר חדש, להעלות שאלות, לבדוק ולוודא שאינם נמצאים במקום מסוכן ואם כן- לעזור להם להיחלץ ממנו. גם אנחנו המבוגרים נוטים להתמכר ולא תמיד יש לנו את היכולת לראות את עצמנו מהצד ולטפל בבעיה, אז על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנוער בסיכון להתמכרות.

 

מהם הסימנים שיש לשים לב אליהם?

 

הסתרה

לפעמים כאשר הכל מתפקד כמו שצריך - הילדה מצטיינת בלימודים, יפה וחברותית - קשה לנו להאמין שיש דברים שהיא מסתירה מאיתנו. כלפי חוץ היא יכולה להיות "מושלמת" אבל חשוב לבדוק שאינה מסתירה עולם שלם שאין לנו גישה אליו.

דברו עם הילדים שלכם על המעשים שלהם - לאן הם הולכים, עם מי, מה עושים ביחד. שימו לב אם מתחמקים מהתשובה, אם נמנעים מלספר את כל הפרטים או אפילו ממציאים חלק. גם אם נדמה לכם שהכל תקין בדקו לאן היא הולכת ועם מי, שהיא אוכלת וישנה כמו שצריך ושהיא לא נעדרת מהבית לעיתים קרובות מדי או בפתאומיות ללא הסבר.

 

התפרצויות

נכון, כמעט כל נער או נערה מתבגרים נוטים לכעסים לא מוסברים ואפילו התפרצויות זעם מדי פעם. כעס על חברים, על עצמם, על ההורים שלנם על המורים, על העולם... התפרצויות זעם הן חלק מתהליך ההתבגרות - בדיקת גבולות של התנהגויות וחוצפה ומרד בכללים המקובלים.

עם זאת, כאשר אותן התפרצויות יוצאות מכלל שליטה - חוזרות על עצמן לאורך זמן ואינן פרופורציונאליות לכלום - יש לבדוק היטב אם לא מדובר באותות מצוקה של הילד ולטפל בזמן לפני שאותה התפרצות תהפוך לאלימה.

 

ריחוק וניתוק

כאשר המתבגר או המתבגרת מבלים את כל או את רוב זמנם לבד ומפסיקים לתקשר עם הסביבה החיצונית הדבר מעלה סימני שאלה. אם הם מתרחקים מבני גילם, מנתקים קשרים עם חברים, מתרחקים מהמשפחה - צריך לבדוק מהן הסיבות.

כאשר אין להם סביבה חברתית תומכת הם מחפשים את הפתרונות האחרים שלא מצריכים השקעה חברתית כמו הסתגרות ארוכה בחדר - משחקי מחשב, אתרי הימורים ואפילו אתרי פורנו. ברגע שאין חברה - הם יכולים לשקוע לתוך העולם הממכר ולמצוא בו תחליף ליחסים עם אנשים בחוץ.

 

התדרדרות בלימודים

כאשר הילד לא מוצא את עצמו העניין יכול להשפיע גם על הלימודים. כמו כן ברגע שהוא נמצא במצוקה כלשהי או מכור לדבר מה - הוא ישקיע פחות בלימודים ויהיה פנוי פחות לציונים, שגם יענינו אותו פחות.

חשוב להיות בקשר עם המורים לבדוק את המצב הכיתתי לימודי וחברתי ואם חלו שינויים פתאומיים או דראסטיים.

 

איך מטפלים?

ברגע שזיהיתם מצוקה כלשהי אצל הילד או התמכרות גלויה חשוב שתהיו שם בשבילו ותיקחו אותו לטיפול בהקדם!

טיפול מטרתו לא רק להפסיק את ההתנהגות ההרסנית אלא גם להקנות כלים חדשים, לילד ולהורים, כיצד להתמודד וכיצד להמשיך הלאה את החיים לאחר שינוי תודעתי והתנהגותי משמעותי.

 

על מנת לטפל בהתמכרות יש צורך בטיפול בילד אך גם בהנחיית הורים והנחייה משפחתית. חשוב לפנות לצוות המורכב ממטפלים מקצועיים אשר יכולים לסייע בטיפול בנוער בסיכון ובהדרכת הורים במקביל.

בזמן הטיפול ולאחריו חשוב שההורים עצמם ירגישו שהם לא לבד, אך כך גם הילד, שיש עם מי לדבר ושכעת הם יכולים לחיות חיים רגועים יותר ובריאים יותר.

 

 

על הכותבת:
שרון אלקינס,
מנהלת מרכז קשרים לטיפול בהתמכרויות,
המתמחה בטיפול בהתמכרויות התנהגותיות וטיפול בנוער בסיכון להתמכרויות התנהגותיות
https://bit.ly/2q6bzsN

 


עוד באותו נושא

הורות ורפלקסולוגיה - האמנם?

ילדים הם עם סקרן ופתוח הם נהנים ומתמסרים למגע נעים ולכן שילוב רפלקסולוגיה כדרך חיים וכדרך טיפולית הוא טבעי נכון ואפקטיבי

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!