"אני רוצה ללמוד לתופף", "אני רוצה לנגן על גיטרה חשמלית", "אורגנית היא הכלי הכי מתאים לילדים!" – רגע לפני שאתם רצים לרשום את הילדים לחוג נגינה קבלו כמה טיפים לבחירת הכלי המתאים.
כשהילד מבקש ללמוד לנגן זה הרבה יותר מכל בחירה של חוג רגיל. כלי נגינה זו לא רק התנסות כייפית, אלא השקעה ולמידה, ולא כל כלי מתאים לכל ילד. אז רגע לפני שאתם רצים לרשום את הילד לחוג טרומבון או את הילדה לחוג אורגנית, קבלו מספר טיפים לבחירת הכלי המתאים.
כמה דברים חשובים לפני שרושמים את הילד לשיעורי נגינה:
1. גיל הילד: ככל שהילד קטן יותר כך קשה לו להתחייב לחוג קבוע ולשעות רבות של אימון בבית. לפני ההרשמה בדקו שהוא אכן מבין מהי המשמעות של חוג הנגינה, וקחו אותו לשיעור ניסיון.
2. התנסות: לפני שמתחילים לנגן, יכול להיות שהכלי עצמו קוסם לילד, אבל הוא לא מבין במה זה כרוך. קחו אותו לשיעור ניסיון, למופע בו מנגנים בכלי והכירו לו מישהו שמנגן בכלי ויכול לתת לו לנסות. יכול להיות שאחרי ניסיון אחד בתופים יתעייף או שיבין שחצוצרה זה הרבה יותר מרק לנשוף לפיה.
3. בחירת המורה: חשוב לקבל המלצות על המורה ולוודא שיש לו ניסיון עם ילדים. חלק מכלי הנגינה ניתן ללמד בבית התלמיד וחלק בחוגים מסודרים אך חשוב שתהיו שם עם הילד תעקבו אחר היחס של המורה ותוודאו שהוא מסתדר עם הילד ושהילד מבין אותו ואוהב ללמוד אצלו.
4. אל תלחצו: תנו לילד לנסות להתנסות ולבחור למה הוא מתחבר. בגילאים הצעירים עיקר החוויה היא הנגינה עצמה וההתנסות החדשה ולכן לא יעזור ללחוץ עליו לנסות כלי שאתם רוצים שינגן בו או שהוא לא מתאמן מספיק. עודדו אותו כשהוא מצליח והסבירו לו שלא ישתפר אם לא יתאמן.
ועכשיו הגענו לחלק הכייפי של בחירת הכלי!
רוב בני הנוער מתלהבים מתופים וגיטרות בעיקר בגלל כוכבי המוסיקה הרבים שהם מקשיבים להם. גיטרה היא כלי נגינה קלאסי שניתן ללמוד בבית עם מורה פרטי או בחוג מקצועי כבר מגיל 8 בהתאם לרצון וליכולת של הילד. חשוב מאוד להתאים את הגיטרה לילד מבחינת הגודל ומבחינת היד המנגנת.
מערכת תופים דורשת קצת יותר השקעה מגיטרה, גם מבחינת אימון יום יומי וגם מבחינת עלות המערכת. רוב הילדים יתחילו להתאמן בבית עם ערכת אימון פשוטה ולאחר מכן יעברו לערכת תופים, רצוי חשמלית בשביל שאר דיירי הבית והשכנים... תופים מתאימים לילדים מגיל 9 ומעלה והוכיחו את עצמם ככלי יעיל דווקא לילדים שמתקשים לשבת לזמן ארוך ולהתרכז.
הכלי הבא הפופולארי בעיקר בקרב ילדים הוא האורגנית, שמשמשת אצל הרבה ילדים כתחליף לפסנתר. הפסנתר דורש הרבה יותר השקעה ולמידה בעוד באורגנית יותר קל ללמוד ולהפיק צלילים. החוויה דומה והתוצאה מהירה, בתוספת המחיר היחסית נמוך מדובר בכלי ששווה בהחלט לבדוק.
שני כלי הנשיפה המתאימים לילדים הם החלילית והמפוחית, אותם גם מלמדים בחוגים בבית הספר. שתיהן קלות ללמידה, זולות יחסית וניתן לקחת אותן לכל מקום. החלילית לא דורשת שעות על גבי שעות של אימון והיא קלה ללמידה ולנגינה כך שהיא מתאימה גם לילדים קטנים.
אל החלילית מצטרפת המפוחית הסטנדרטית בעלת סולם קבוע. נגינה בה מפתחת את הביטחון ביכולת לנגן ולהפיק צלילים, חוש הקצב ואת השמיעה המוסיקלית. לאחר התמקצעות במפוחית הסטנדרטית (הדיאטונית) ניתן להתקדם לנגינה במפוחית כרומטית לה מספר צלילים ובה ניתן לנגן נגינה מקצועית במספר סגנונות שונים.
זכרו שהחוויה היא בעיקר ההתנסות והיכולת להפיק צליל בעצמם, ורכישת מיומנות יותר מאשר הפיכת הילד לנגן הפילהרמונית הבא.
על הכותב:
גיל מלמוד
מנהל מקצועי של אתר מכירות כלי הנגינה המוביל - מיוזיקזול,
בסיסט להקת הרוק "תופעת דופלר"
עוד באותו נושא
פתיחת שנת הלימודים היא גם פתיחת שנת החוגים, כעת מתחילים הדיונים על פימו, חוג בישול, לגו הנדסי או חוגי הספורט
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...