הילד לא רוצה לנשק את סבתא? הילדה לא מסוגלת לשבת יותר מ-5 דקות במקום? קבלו 3 טיפים שיעזרו לכם לשרוד ערב חג עם ילדים.

לא רוצה לנשק את סבתא - 3 טיפים לערב חג עם ילדים

תקופת החגים היא שם נרדף למפגשים משפחתיים. חלק מהם עם המשפחה הקרובה, וחלק מהם עם הסבתא, סבתא רבה, ודודים רחוקים שהילדים לא פוגשים לעיתים תכופות ולא ממש מכירים.

בנוסף, כמעט כל מפגש כולל בתוכו ארוחה, די ארוכה כשמדובר בזמן ילדים, וגם מתנות ומשחקים ובקיצור, לא מעט בלגן.

 

יש די והותר אתגרים בחגים עם ילדים, הפעם בחרנו להתרכז בשלושה נפוצים ביותר בערב החג במיוחד:

 

1. הילד מסרב לחבק/לנשק את הסבתא

אין ספק שהסבתא או הסבתא רבא (או הסבא) מאוד מתרגשת מהנכד ורוצה לחבק ולנשק. סביר להניח שגם הביאה לו מתנה ומצפה ליחס. והילד, לא תמיד רוצה, לפעמים אפילו ממש מסרב. וההורים- הם לרוב דוחפים לכיוון, סוג של "מכריחים" את הילד להראות חיבה. כאשר אנו מכריחים ילדים לנשק או לחבק את סבתא (או כל קרוב משפחה אחר) אנו מעבירים לילד מסר בעייתי. עבור ההורים זה יכול להיות מאד מביך שהילד מסרב לחיבוק, נשיקה או כל מגע של חיבה מצד בני משפחה, בעיקר אם הם חיכו למפגש זה ולמפגש עם ילדי המשפחה. עם זאת חשוב מאד שנתמוך בילד שמציב גבולות הקשורים לגופו ולמגע בגופו. חשוב שנעביר לילד את המסר ששמירה על גבולות הגוף שלו היא בידיו וחשוב שנגבה התנהגות זו. זה לא אומר שסבתא או הדודה או הדוד עושים משהו שהוא לא בסדר, אלא שאנו מלמדים את ילדינו כי הגוף שלהם ברשותם (כמו שמלמדים אותם בגן הילדים ובבית הספר) ואסור לכפות כל מגע עליהם. המסר הוא שמגע למשחק או הנאה הוא בחירה שלהם בלבד. הרבה פעמים (אך לא תמיד) הסירוב נובע מזה שילדים נוטים להיות ביישנים, מתחממים לאט וצריכים את הזמן שלהם כדי להתקרב, להרגיש בנח וליצור או לאפשר מגע. חשוב להסביר לקרובי המשפחה שמתקשים להבין זאת כי אתם מתרגלים עם הילד שמירה על הגבולות שלו ומאפשרים לו לבחור מה הוא רוצה ומה לא. חשוב להסביר שאין זה אומר שהוא לא אוהב או לא נחמד אלא שאולי לוקח לו זמן להיפתח ולהתקרב ואולי גם כשיפתח יבחר דרך אחרת להראות חיבה וחשוב לכם ללמד אותו שזו בחירתו ויש לכבד אותה. – עדיף שההכנה הזו תעשה לפני אם ניתן , אך גם אם יאמר מול הילד זה יכול לתת לו לגיטימציה להמשיך לבחור את גבולותיו.

 

גם אם קרוב המשפחה נעלב – המסר שצריך להישמר הוא: על הילד ללמוד מגיל צעיר שמגע מחיבה או משחק, צריך להיות בחירה של שני הצדדים, צריך להיות בטוח ובהסכמה, בפיקוח של המבוגרים האחראים ואינו צריך להישמר בסוד.המסר הוא גם שצריך לכבד את גופו אך גם שהוא צריך לכבד אנשים אחרים.זה מבלבל וקשה עבור ילד אם מנסים ללמד אותו מסר זה ומצד שני אומרים לו שעליו לנשק את סבתא.

 

2. הילד לא רוצה לומר תודה

סבתות ודודות אוהבות לקנות בחגים מתנות לילדים, האמת שגם אנחנו... אנחנו מחכים לתת להם ומצפים שיעריכו ויאמרו תודה ובזמן אמת מסתבר שלא תמיד הם אומרים או מביעים הערכה. למה זה קורה ואיך כדאי לנהוג?  מסתבר שמתנות שניתנות סתם כך, ללא סיבה מיוחדת ,רק כי התחשק לנו או כי זה חג הן מתנות שילדים פחות מוקירים עליהן תודה ומעריכים לעומת מתנות שנותנים כפרס על הישג או התנהגות. הם יכולים להעריך מתנה כזו אך יחוו את הוקרת התודה באופן פחות עמוק מבחינה רגשית ולכן יתכן גם שיהיו יותר נדיבים עם מתנה זו וישמחו לחלוק אותה.ילדים מתקשים להוקיר תודה כאשר אין להם בסיס להשוואה. כלומר כאשר קונים להם מתנה שלא "זכו " בה, הם לא בהכרח יודעים במה זכו ומה הערך וזה לא בגלל שהם כפויי טובה או חסרי התחשבות , הם פשוט לא בהכרח יודעים שהם בני מזל לקבל את זה.

 

אז מה עושים עם הדודה שנעלבה? מנסים להסביר לה את השקפת העולם של הילד, את העובדה שלילדים באופן כללי יש השקפת עולם צרה יותר והם לא בהכרח יודעים להעריך את המתנה וכדאי להוסיף הוקרת תודה משלכם במקום הילד ואולי בדיעבד לספר לה איך הילד השתמש ונהנה מהמתנה שלה- גם זו הוקרת תודה.

 

3. הילד לא מוכן לשבת ליד השולחן לאורך זמן

מדובר באחד האתגרים הנפוצים והקשים ביותר להתמודדות. כאן התשובה מורכבת יותר מאחר וכל ילד הוא שונה, הן בגיל, הן ביכולות לויסות ולהתאפקות ובמיומנויות דחיית הסיפוקים.

הכי חשוב זה להתאים ציפיות לגיל הילד ויכולותיו על פי מה שאתם יודעים ומכירים.

אם המסורת המשפחתית מאפשרת זאת – אז כדאי לאפשר לילד לקום כאשר מגלה סימני חוסר סבלנות נסו לא להלחם ולא להסלים את ההתנגדות – לא כדאי להיכנס לפינות ולאיים במה שלא ניתן לקיים.

הסבירו מה הציפייה מהם מראש, נסו שהציפיות יהיו תואמות למה שיכולים.

נסו לתכנן את הארוחה כך שיוכל לשבת רק בזמן הארוחה. הסבירו להם, במידה ומתאפר, מה יכולים לעשות בסיום הארוחה ומה לא (למשל ללכת לחדר לשחק אפשר אך להדליק טלוויזיה בסלון זה פחות מתאים).

הביאו משחקים שהילד אוהב או ספרים שהילד אוהב לקרוא על מנת שיעסיק את עצמו.

בדקו מראש-האם יש עוד ילדים, האם הם כן יושבים ליד השולחן או לא, האם האינטראקציה ביניהם חיובית או עלולה לגרור מריבות רעשניות?

 

 

בברכת חג שמח

 

 

על הכותב:
אלעד דהן, מומחה בטיפול רגשי בילדים והדרכת הורים
מנהל "רימון - מרכז מומחים להדרכת הורים"
https://www.rimonclinic.com/parental-guidance

 


עוד באותו נושא

הורות בעידן המדיה החברתית

מכורים לסטוריז של "זו שגרה בבית מושלם עם שני ילדים ובעל ממגזין"? מסתכלים שם ומרגישים הורים פחות טובים...?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!