השגרה היא חשובה והכרחית. היא מהווה מסגרת ליום, לשבוע, לשנה ולחיים בכלל. אבל איך מייצרים שגרה? ואיך שומרים על שגרה?

חזרה לשגרה: איך עושים את זה?

זהו, הורים יקרים, עבר עוד חופש...

אתם כבר מוכנים לחזור לשגרה המיוחלת ולסדר יום ברור ומלא עשייה. ילדיכם קצת פחות.

אחרי הכל מדובר בחזרה לשעות התעוררות מוקדמות, לישיבה במשך שעות על כיסא מול ספר ומחברת ומול המורים שעומדים מולם שמסבירים ומסבירים, להתנהלות מחייבת של עמידה בזמנים של חוגים, פעילויות, שיעורי בית ומבחנים ועוד ועוד.

 

ילדים אוהבים את החופש וגם אנחנו ברוב המקרים אך זה לא ריאלי להיות בחופש כל הזמן ואנו כבני אדם זקוקים לשגרה מסוימת עם סדר יום ופעילויות מסודרות המכניסות אותנו לאנרגיה של עשייה ותנועה. למעשה, המסגרת "שומרת" עלינו ועל ילדינו הן ברמה הפיזית והן ברמה הנפשית.  

 

לכן, לטוב ולרע, חוזרים לשגרה. נשמע בלתי אפשרי? אפשרי בהחלט.

השגרה היא חשובה והכרחית. היא מהווה מסגרת ליום, לשבוע, לשנה ולחיים בכלל. השגרה הינה חיונית הן לנו והן לילדינו כי בבסיסה עומד הערך החשוב ביותר לחיים והוא העקביות. עלינו להיות עקביים בשגרה היומיומית שלנו, להתמיד וכן להיות בעשייה אותה השגרה מאפשרת להבדיל מהבטלה והחופש (שהוא מאוד כיף אך אין בו הנעה לפעולה מקדמת כלשהי).

 

אז איך יוצרים שגרה?

פשוט מאוד – מחליטים.

ברגע שהגיע הזמן (ממש עכשיו זהו זמן מצוין כשהתחלנו שנה חדשה) והחלטתם לחזור ולהחזיר את כולם לשגרה – עמדו אחר החלטתכם והיו עקביים ואחראיים על השגרה שלכם ושל בני ביתכם כפי שאתם רוצים שתהיה.

 

סדר יום ושבוע, הרגלים נכונים, שעות וימים קבועים, כל אלה מלמדים את חשיבות הזמן כמושג וכערך בחיים. ההקפדה שלכם על הזמנים השונים כמו: זמן שינה, שעת החוג, יום ביקור אצל סבתא, שעת ארוחת ערב וכדומה, תלמד את ילדכם לקחת אחריות על הזמן שלהם, שלכם ובאופן כללי. לקיחת אחריות מחייבת נתינת כבוד לעצמך ולזולת. בצד כל זה ילמדו גם הילדים שזמן הוא לא מושג מופשט הקיים בכל עת, ולעיתים כשזה "מאוחר מדי", זה באמת מאוחר מדי!

 

ערכו בבית שיח על שגרת היום של כל אחד מבני המשפחה. הסבירו לילדיכם על מושג השגרה וחשיבותה. שתפו את שגרת יומכם ושמעו מהם על היום שלהם. אני ממליצה בחום לערוך תיאום ציפיות ולהחליט יחד על זמנים ועל סדר היום. בנוסף, אפשרו להם ליצור את שגרת יומם בדרך חיובית אשר תקל עליהם לעשות את הדברים לא כמטלות וחובות אלא באהבה ושמחה, הדגישו את הדברים ההכרחיים  שהם חלק משגרת היום כמו: צחצוח שיניים, התארגנות, ארוחת צהריים/ערב, הכנת שיעורי בית וכד‘. העלו את הפעילויות הכיפיות ושלבו אותם יחד בשגרת היום כמו: חוגים, זמן בילוי, מפגש עם חבר וכדומה.. וכמובן השאירו זמן למנוחה. ניתן אף לערוך טבלה ברורה ומסודרת ובה לרשום את שגרת השבוע וכך לקבל תמונה בהירה של סדר השבוע שלכם.

 

תקשורת מילולית בינכם לבין שאר בני הבית מאוד חשובה. ככל שתדברו על הדברים, תערכו הכנה, תפעלו תוך שיתוף הדדי והקשבה פעילה – השגרה תחזור במהרה. השתדלו לשדר להם ביטחון ורוגע. הימנעו מלחץ וכעס מיותר. חשוב שזה יהיה הדרגתי ומלמד, חשוב להיות מודעים כי זהו תהליך שלא קורה ביום אחד. תנסו ליצור עימם שיתוף פעולה ומוטיבציה. וזכרו – המטרה היא ליצור שגרה גם לכם.. מצב רוח טוב וסבלנות הם המפתח.

 

מושגי החינוך האלו – ערך העקביות וערך הזמן חשובים בכל תהליך חינוכי, אך מה שחשוב לא פחות הוא ההקשר שאיתו הם באים. מכיוון שמדובר שחזרה לשגרה, אין צורך להיות נוקשים. הסברים, תקשורת מילולית, סבלנות, שמירה על מצב רוח טוב – כל אלה מאוד חשובים במקרה זה, שהרי גם הם, בדיוק כמוכם, בני אדם שהיו בחופש וכעת עליהם להסתגל שוב למצב חדש ולעיתים פחות רצוי.

 

אז שתהיה לכולנו חזרה לשגרה נעימה, קלה ומעצימה.

 

 

על הכותבת:
עידי אלה,
מאמנת להתפתחות אישית
https://www.facebook.com/El.aaor

 


עוד באותו נושא

זהו פרגון!

אתמול בערב, היו לי כמה דקות של שקט, כשאיתי ישב בסלון וצייר. ניצלתי את ההזדמנות לשטוף כלים.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!