ילדים מפחדים מרופאי שיניים. למה? כי זה כואב, כי זה לא מוכר, כי על פי רוב ההורים שלהם מפחדים וזה משפיע. מה עושים?
האמת היא, שרוב האנשים, למרות החשיבות של שמירה על בריאות הפה והשיניים, נמנעים מלהגיע לרופא השיניים באופן קבוע אלא אם קרה משהו מאד דחוף.
הסיבה העיקרית היא הפחד מהכאב ומהטיפול עצמו.
למרות שהרפואה המתקדמת והטכנולוגיה החדישה קיצרו משמעותית את זמני הטיפולים השונים והורידו באופן עוד יותר משמעותי את רמת הכאב עד ללא קיים כלל- עדיין מרבית האנשים לא יבואו אל רופא השיניים מיוזמתם לבדיקה. בטח ובטח שלא ילדים!
אז מה עושים? קודם כל מונעים!
הטיפול הטוב ביותר בפה ובשיניים כמו בשאר תחומי הרפואה הינו מניעה! וזאת בכדי לא להגיע למצב של דלקת כואבת או טיפול פולשני כגון טיפול שורש, כשאפשר פשוט לבצע מעקב ובדיקות באופן מסודר - אשר ייתן מענה לתחזוקה ושימור היגיינת הפה ויאפשר שימור של הבריאות ומניעה של מחלות ודלקות עתידיות.
על מנת לשמור על היגיינה אוראלית ולהימנע ממחלות וזיהומים בחלל הפה, חשוב להקפיד על מס‘ כללים, וכן חשוב כבר להתחיל עם ילדים. וזאת על מנת לבסס את ההיגיינה האוראלית וגם לגרום לילדים להגיע לביקור וטיפול ללא קשר לכאב.
1. ביקור קבוע אצל רופא השיניים: לפחות פעם בחצי שנה בכדי לבדוק את מצב השיניים, החניכיים וחלל הפה.
2. שיננית: הצורך בטיפול שיננית משתנה בהתאם לרמת הרגישות של המטופלת לעששת ולמחלות חניכיים. גם ילדים צריכים שיננית! מטרת הטיפול הינה לצורך הסרת אבנית אשר מזיקה לעצם התומכת את השיניים והחניכיים, ניקוי יסודי והסרת כתמים ופלאק.
3. הדרכה: קבלת הדרכה על צחצוח נכון ושימוש באביזרים נוספים לתחזוקת השיניים והחניכיים- תפקידה של השיננית מעבר לניקוי עצמו הוא להדריך את המטופלת לגבי טיפול ושמירה על השיניים והחניכיים ביום יום.
4. הקפדה על צחצוח: יש לצחצח את השיניים לפחות פעמיים ביום בוקר וערב לפחות, כאשר לפחות אחת מהפעמים היא לפני השינה. אין חשיבות מרבית לסוג המשחה אלא לאורך וטכניקת הצחצוח . הברשה נכונה מתחילה מהשן האחרונה בצידה האחד של הלסת ומעבר על כל השיניים עד לשן האחרונה בצד השני של הלסת. כאשר הצחצוח עובר בגבול שבין החניכיים לשיניים ובכך מטפל הן בשיניים והן בחניכיים. חשוב להשתמש במרשת רכה ולא ללחוץ בזמן הצחצוח בכדי לא לפצוע את החניכיים. בנוסף, מומלץ לצחצח בזווית כזו שהסיבים של מברשת השיניים יחדרו בין השיניים לחניכיים בזמן הצחצוח. חשוב להקפיד לצחצח גם את החניכיים ואת חלקן הפנימי של השיניים בעדינות מבפנים כלפי חוץ. ההורים יכולים לעמוד ליד הילדים, להדריך אותם וגם להראות להם איך מצחצחים ולוודא שהם אכן מצחצחים נכון. אפשר להיעזר בשעון חול על מנת למדוד שתי דקות.
5. שימוש יומי בתכשירים: יש להקפיד על שימוש במשחת שיניים ומי פה המכילים פלואוריד ( על פי הוראות הרופא – על פי תוצאות המבדק ) ובנוסף לצחצוח לנקות בין השיניים בעזרת מברשת בין שינית, חוט דנטאלי וקיסם שיניים אשר מסעים להגיע למקומות שהמברשת הרגילה לא מגיעה אליהם. יש תכשירים שמתאימים לילדים מגיל מסוים- בדקו עם הרופא ולפני הקנייה.
מצב החניכיים והשיניים שונה בין ילד לילד ולכן חשובה הביקורת והמעקב אצל הרופא המטפל שיוכל מראש לדעת מהן הסיכויים לפתח דלקות ועששת ולספק טיפול מניעתי בהתאם. כמובן שלא ניתן למנוע את כל המחלות והדלקות בפה ובשיניים אך טיפול מניעתי והקפדה על היגיינת הפה יעילים ביותר ברוב המקרים ומבטיחים שמירה על בריאות הפה לאורך שנים.
על הכותב:
ד"ר צבי גוטמכר
מומחה לשיקום הפה ואסתטיקה
https://bit.ly/2vEFL1G
עוד באותו נושא
מחקר מדעי חדש מאוניברסיטת צפון דקוטה בארה"ב קובע: אכילת דגי אוקיינוס מונעת רעילות כספית.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...