בשבוע שעבר דיברנו על ילדים ביישנים, כאלו שמתחבאים אל הכלים, ומתקשים ליצור סיטואציות חברתיות. כעת נעבור לדבר על התנהגות תוקפנית, אלימה בילדים. מה עושים עם התנהגות תוקפנית?
בגיל הרך מאוד, השפה עדיין דלה ולכן ילדים רבים משתמשים בנשיכות או מכות על מנת להביע רגשות שליליים. זהו דבר טבעי אך יחד עם זאת עם עליית הגיל, נצפה מהילד בהתאמה לפתור את בעיותיו במילים ולא באלימות ובתקופנות.
עם מה עלול להתמודד הילד שמתנהג בתוקפנות עקבית?
ראשית עלינו להבדיל בין רגשות להתנהגות. מותר ואף רצוי לתת לילד לבטא את מה שהוא מרגיש. רגשות מקובלים תמיד. התנהגויות לא. לכן נוכל לומר לילד בעת התנהגות אלימה:
"אני רואה שאתה מאוד כועס עכשיו! אני מצפה שתאמר לו במילים כמה אתה כועס עליו".
נוסף על כך כאשר הילד בעת התקף אין לנו כרטיס כניסה, זה לא הזמן שלנו לחנך אותו וללמד אותו כיוון שהוא אינו פנוי ללמידה. רצוי לקחת את הילד בזמן רגיעה ומבלי לתקוף אותו לנסות להגיע להתנהגויות אחרות שמקובלות להוצאת זעם לדוגמא: "ראיתי שהיום היה לך קשה כשדודי לקח לך את המכונית שלך, אתה יודע, כשאני כועס מה שעוזר לי להירגע הוא לשתות מים, ומה לך נראה שיעזור לך כשאתה כועס? אני מציע שבמקום להרביץ לילד תוכל לצייר חזק חזק על הדף את כל הכעס או להרביץ לכרית מה דעתך"?
העניין הוא למצוא איך הילד יכול להראות את הרגשות שלו, לבטא אותם מבלי שיכעסו עליו ולעזור לעצמו להירגע.
כמי שעובדת עם ילדים שהרבו להראות כמה הם כועסים באמצעות מכות, נוכחתי לראות כי לאחר שנשאלו ותירגלו בזמן אמת פעילות שמרגיעה אותם התוצאות לא איחרו לבוא. למשל, נתתי לילדים רשימה של פעילויות שעשויות לגרום למתח לרדת כגון: לספר איך אני מרגיש, לקבל חיבוק, לשחק במשחק אחר או לשתות מים. הילדים בחרו את הפעילות שנראית להם שתרגיע אותם ובזמן אמת כשראיתי שאחד מהילדים כעוס ועומד להרביץ אמרתי לו: "אתה נראה לי מאוד כועס!" הצעתי לו לנסות את מה שהוא בחר בו כדי להירגע ואכן המכה לא הגיעה! הילד פנה למשחק אחר.
וזאת למה? משום שנתנו לילד הכרה ברגשות שלו והפרדנו אותם מהמעשה. אתה כועס עכשיו ולכן אתה הולך לשחק במשחק אחר.
בהצלחה!
על הכותבת:
רעות פרץ,
הנחיית הורים אישית וקבוצתית
https://www.facebook.com/%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A4%D7%A8%D7%A5-%D7%94%D7%A0%D7%97%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%99%D7%A9%D7%99%D7%AA-%D7%95%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%A6%D7%AA%D7%99%D7%AA-267594923694259/?pnref=lhc
עוד באותו נושא
כהורים, כולנו חוזים מעת לעת בחרדה שאוחזת בילדינו בגיל ינקות ואף כפעוטות במקרים שונים. אבל מתי צריכה להידלק לנו נורה אדומה?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...