הורים רבים נערכים לחופש הגדול, מתכננים, מחפשים פעילויות ואטרקציות, הכל כדי שהילדים לא יתבטלו או יעבירו את החופשה שלהם בפלאפון, מרוחים מול מסך הטלוויזיה או משחקים במרץ במשחקי מחשב כל היום. המתח מתחיל כשזה בדיוק ההיפך ממה שעובר בראשם של הילדים...
פעמים רבות מתחים וכעסים בין ילדים להורים בחופש הגדול נובעים מהפער בציפיות:
מצד אחד, ילדינו מצפים להיות בחופש, פשוטו כמשמעו. הם מצפים לקום מתי שרוצים, לאכול, לישון, לשחק, להתבטל ובעיקר ליהנות מהחיים בדרכם שלהם (כן, עבורם משחק ה"פורטנייט" המוכר הינו הנאה).
מצד שני, אנחנו, ההורים, מתאמצים כל כך שייהנו, וביחד עם זאת מנסים לגרום להם למלא את חובותיהם כמו לסדר, להתקלח, לתרום בהפעלת הבית, לשתף פעולה וכן, גם לעשות דברים משמעותיים עם עצמם מעבר ל"להיות בחופשה".
וכך, פעם אחר פעם נהפכים ימי הקיץ לעימות בין ההורים לילדיהם סביב השאלה האם תפקידו של הצעיר הוא רק לבלות וליהנות (גם כאשר בטלה היא חלק מההנאה מבחינתו) או גם לתרום ולעשות משהו משמעותי, יצירתי ובעל ערך מוסף.
המסקנה פשוטה: כדי ליצור קיץ משמעותי ומהנה (גם להורים) יש צורך בעבודה הורית מודעת. דווקא בימי הקיץ והחופש - אין חופש מהורות(!) ותפקידנו כאן כהורים וכמחנכים הינו הכרחי ליצירת סדר, תכנון ועבודה על תיאום ציפיות כדי למנוע פערים.
חשוב מאוד שאנו ההורים נתכנן את הקיץ של ילדינו, יחד איתם, בשקיפות מלאה תוך שיתוף פעולה הדדי והקשבה פעילה לשני הצדדים כך שכולם יוצאים נשכרים. חשוב מאוד לחשוב יחד כיצד להפוך את הקיץ לתקופה של צמיחה אישית ומשפחתית כאחד וכמובן לשתף בתוכו בילויים והנאה מרביים המוסכמים על כולם.
אז קחו נשימה עמוקה ועברו על מס‘ נקודות חשובות בדרך לחופש גדול מוצלח ורגוע:
תכנון מראש
מכירים את התופעה שמגיעים לחופש עם הרבה רצונות ורעיונות נפלאים ואחרי כמה שבועות נחרדים לגלות שכמעט כלום לא יצאו אל הפועל והזמן זלג מבין האצבעות מבלי שהספקנו לבצע אפילו חלק מן התוכניות?! אחת הסיבות המרכזיות לכך היא החלופות הנוחות והקלות שיש בבית (טלוויזיה, פלאפון וכדו‘) שבקלוּת עלולים להימשך אחריהם ולא לפנות להגשמת כל הרעיונות והתכנונים, שמטבע הדברים דורשים יותר מאמץ והשקעה. ממליצה בחום להזמין את ילדכם טרם תחילת החופש לישיבת חשיבה ועבודה משותפת. הקשיבו לכל הרעיונות, הרצונות והתכנונים שיש לילד לגבי החופש, חוו דעתכם, הציעו עוד הצעות אם צריך, וחשבו ביחד מהם הצעדים שיש לנקוט כדי "להוריד את הדברים אל המציאות" ולהגשים את הדברים בפועל. מציעה להכין טבלת החופש הגדול בה תרשמו יחד את ההצעות לפי ימים, תקצו ימים לבילויים, שלבו ימי עזרה בבית, למידה וכל דבר אותו אתם מעוניינים לעשות. שתפו את הילד גם בציפיות שלכם כך תצרו שקיפות ותיאום ציפיות. ברגע שהדברים מתוכננים ומתואמים, אתם והם חווים פחות הפתעות והמתח מתפוגג.
מחויבות
חופש הוא זמן מצוין לתרגל מחויבות כלפי המשפחה והבית. המחויבות היא של שני הצדדים. שבו עם ילדכם, הסבירו להם על זכויות וחובות והזכירו להם כי ככל שיגלו מחויבות מצדם לדברים הנדרשים מהם על ידכם כך יזכו להערכה ולמחויבות שלכם כלפם. המחויבות היא גם לעצמם- לבחור את הדרך שלהם ליהנות ולהפיק מכך למידה וצמיחה וכן להגשים את התכנונים והרעיונות שקבעו לעצמם.
דוגמא אישית
הילדים שלנו "עוקבים" אחרינו כל הזמן. כאשר הם יותר בבית ללא המסגרות היומיות שלהם- במיוחד. כאשר הילדים שלכם יראו אתכם מתכננים את זמנכם, קמים ליום של עשייה ללא התבטלות, בוחרים את סוג ההנאה המועדפת עליכם- הם ילכו בדרככם. אם אתם תשתדלו לעמוד במה שאתם מצפים מהם- הם ישתדלו לעשות את הדברים.
קשר משפחתי
החופש הוא הזדמנות מצוינת לחזק את התא המשפחתי שלכם, ביניכם לבינם ובין הילדים עצמם. ביום יום לעיתים אנו מוצאים את עצמנו ש"כל אחד חי לעצמו". שלבו בפעילויות שתכננתם זמן משפחתי הכולל שיחה משפחתית, שיתוף של חוויות יחד, הליכה לקניות יחד, הליכה משותפת ואפילו ביצוע מטלות הבית יחד כשברקע מוזיקה שמחה הגורמת לאנרגיה חיובית ומקרבת.
דו שיח
לדבר, לדבר, לדבר!
דברו אחד עם השני, שתפו, בשקיפות מלאה. תנו להם לדבר, לשתף אתכם, הקשיבו אחד לשני באמפטיה תוך שימוש בכנות, הימנעות משיפוטיות, מתן דוגמא והעצמה. נצלו את השיח להכיר את ילדכם בדרך שונה ולהסתכל עליהם באור אחר, לימדו מהם- יש להם עולם ומלואו וכשפחות לחוץ והשגרה לא מתישה ואינטנסיבית קל יותר לגלות את זה.
ובכל זאת.... ח-ו-פ-ש !
וכמובן, לא שכחתי, חופש הוא גם זמן לבילויים ומנוחה. חשוב שתחשבו עם עצמכם על דברים בהם אתם יכולים להתגמש, לשחרר ושעליהם אתם לא "נלחמים". תערכו עם עצמכם תיאום ציפיות ותמנעו את האכזבה העלולה לקרות אם משהו לא הולך כפי שחשבתם. תחשבו על הדברים שהם כן חשובים ומהותיים עבורכם ושקפו להם אותם- הם יבינו שאלו החובות שלהם. בכלל, ילדים אוהבים וזקוקים לבהירות- תנו להם אותה. זכרו, כי זה לא נורא אם לעיתים ילכו לישון מאוחר בחופש או סתם יתבטלו בין לבין... זה בכל זאת החופש שלהם. זוהי הזדמנות מצוינת עבורם לטייל, לחוות, להתאוורר, לצבור כוחות, להקדיש זמן לתחביבים נשכחים – אפשרו להם ולעצמכם. ההנאה מובטחת!
חופשה נעימה, קלה ובטוחה!
על הכותבת:
עידית אלה ערגס
מאמנת נוער ומבוגרים
https://www.facebook.com/El.aaor
עוד באותו נושא
יש ילדים שנוסף לתעודה יקבלו תעודת הצטיינות. אבל יש ילדים שאף פעם לא יקבלו תעודה כזאת, ולא משנה כמה הם התאמצו ולמדו. מה איתם?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...