יש לכם מושג מה זה מיינקראפט ועם מי הילד שלכם מדבר שם? ומה זה מיוזיק.לי או קלאש רויאל? מוזמנים להכיר את המשחקים והאפליקציות שהילדים שלכם אוהבים, וללמוד מה באמת קורה בהם.

אבל מה הוא עושה שם כל היום?

איך נראה זמן איכות טיפוסי אצלכם בבית? כנראה שגם אתם וגם הילדים עסוקים באיזשהו מסך. אחד רואה סרטונים ונקרע מצחוק, אחר קורא עוד הודעה ועוד הודעה ורק עוד כמה מיילים (מוכר לכם, אה?), אחת מקליטה את עצמה בקולי קולות ואחר שקוע בקרבות קשים ויורה לכל עבר. וירטואלית כמובן.

 

אבל למרות שכולכם מול המסכים, הילדים שלכם ואתם כל-כך לא עושים את אותו הדבר.

להורים רבים אין מושג מה קורה באפליקציות שמסעירות את הילדים. רובנו אפילו לא יודעים איך להפעיל אותן ומה הן עושות, כמו גם את הסיכונים ודרכי ההתגוננות מולם. כל אלו הם לבטח טריטוריה לא מוכרת עבורכם.

לכן אנחנו כאן. כדי לתת לכם את כל המידע החשוב על האתרים והאפליקציות האהובים על ילדים ובני נוער.

 

נעים להכיר: האפליקציות שחשבתם שאתם מכירים

חלק מהאפליקציות שהילדים מבלים בהן משמשות גם אתכם – אבל הרבה פעמים הם משתמשים בהן בצורה שונה לחלוטין.

 

וואטסאפ

מי לא מכיר את הוואטסאפ? מדובר באפליקציית ההודעות שהורידה את הSMS-ים (מסרונים) מגדולתם – היא נמצאת אצל כולנו בסמארטפון. ובכל זאת, אצל ילדים זה נראה קצת אחרת.

מה הילדים עושים שם? בעיקרון, בדיוק כמוכם. מתכתבים ומעבירים קבצי קול, וידאו ותמונות. אבל כשאתם משתגעים מהקבוצות החופרות – הם דווקא מכורים לקבוצות הכי גדולות ולכמויות אדירות של הודעות.

מה כיף שם? ילדים אוהבים לשלוח הקלטות קול של עצמם, משום מה, ויש להם גם סבלנות להקלטות של חבריהם. והלהיט החדש: סטטוס יומי עם תמונה וכיתוב שאנשי הקשר יכולים לראות.

מה אתם תאהבו בזה? זו דרך קלה ומהירה לתקשר עם הילדים והמשפחה. היא גם חינמית למקרה שמישהו עדיין משלם עבור מסרונים.

מה לא מגניב? הקבוצות הן פתח להחרמות, שיימינג, העלבות והפצת תוכן (לעיתים מביך) שהועבר בפרטיות.

איך מפקחים? ראשית, בדקו אצל ספק האינטרנט שלכם – האם הוא מספק שירות ניטור והגנה על הילדים מבפני בריונות ושיימינג. מדובר בשירות שיכול לחסוך לכם כאב ראש ולתת לילדים את העצמאות המגיעה להם יחד עם הפיקוח הראוי. בנוסף – הסבירו לילדים את כללי הזהב לשימוש בוואטסאפ – לא לנהל צ‘אט עם זרים, להצטרף רק לקבוצות עם אנשים מוכרים, לעולם לא למסור פרטים מזהים או תמונות שלהם לזרים, לא לכתוב או להעביר חומרים שהם לא שלמים לגמרי עם ההעברה שלהם וכמובן, לא פחות חשוב לשמור על כבוד החברים. כדאי לחזור ולשוחח על הנושא מדי פעם בשיחה נעימה וקשובה, כדי שהילד ירגיש בנוח לשתף אתכם אם הוא נחשף לתכנים בעייתיים. מדי לילה, אתם יכולים גם לקרוא את ההודעות שלהם – לא בעיון, רק כדי לוודא שהכל בסדר. כמו כן, בדקו ברשימת הצ‘אטים שלהם שאנשי הקשר מוכרים לכם.

 

פייסבוק

הרשת החברתית הפופולארית ששינתה את העולם – החל מהאופן שבו אנחנו מנהלים מערכות יחסים ועד מהפכות של ממש. מה עוד יש להגיד על הפייסבוק? שמתחילה תנועה של בני נוער שנוטשים אותה עם הזמן, לטובת האלטרנטיבות.

מה הילדים עושים שם? בני הנוער שנשארים נאמנים לפייסבוק עושים בערך מה שאנחנו המבוגרים עושים שם. כלומר מעדכנים איך עבר עלינו היום, איפה היינו, מה עשינו, מעלים תמונות וסרטונים (גם בלייב), משתפים אותם, עוקבים ועושים לייקים.

מה כיף שם? זו דרך מצוינת לספק את הסקרנות ולהציץ לחייהם של אחרים או לעניין את העולם במעשינו.

מה אתם תאהבו בזה? בדיוק מה שהילדים אוהבים.

מה לא מגניב? זרים יכולים ליצור קשר בקלות, ואפשר גם לשתף תכנים ללא קושי מה שעלול להיות מסוכן.

איך מפקחים? מסבירים לילדים כמה חשוב לשמור על הפרטיות שלהם ולהיזהר מזרים. מוודאים שהילד לא מאשר הצעות חברות ממי שלא מוכר לו אישית, עוברים איתו על רשימת החברים ואם נכלל בה אדם זר - מסירים אותו. מעדכנים בתשומת לב את הגדרות הפרטיות, מכיוון שברירת המחדל שלהן מאפשרת חשיפה מקסימלית. כדאי להגביל את השיתוף ואת האפשרות לצפות בתמונות לחברים בלבד או לאנשים מסוימים (תחת "התאמה אישית"), ומומלץ להגדיר שאיש לא יראה את תאריך הלידה.

 

יוטיוב

כנראה שמיליארד איש לא טועים – זאת כמות ההורדות של אפליקציית הסרטונים המצליחה שהיא גם האתר השני הנצפה בעולם אחרי גוגל.

מה הילדים עושים שם? כל אחד יכול לפתוח ערוץ (ואז הוא מכונה "יוטיובר") ולהעלות סרטונים פרטיים או ציבוריים, אבל לא חייבים להיות יוטיובר כדי ליהנות מסרטוני מוסיקה, אופנה, איפור, בלוגים, מדע ועוד ועוד. לאחרונה השיקו ביוטיוב גם אפשרות לסרטוני לייב.

מה כיף שם? זו דרך נוחה להאזין למוסיקה ולהתעדכן בטרדנים החמים בעולם. אפשר להירשם לערוצים מסוימים, לעשות לייק או דיסלייק, להגיב וליצור פלייליסט פרטי או ציבורי.

מה אתם תאהבו בזה? יש ים של סרטוני העשרה ולמידה.

מה לא מגניב? מבחינת הילדים מבאס שיש הרבה פרסומות. מבחינתכם מדאיג שמסתובב שם תוכן מפוקפק. ילדים יכולים להגיע לתכנים שאינם הולמים את גילם – או שאינם הולמים בכלל – והם עלולים להיחשף לתכנים בעייתיים, אלימים או פורנוגרפיים. בנוסף, מי שמעלה סרטון ציבורי חשוף לתגובות של זרים שעשויות להיות מאוד פוגעות, במיוחד בגיל צעיר.

איך מפקחים? עדכנו את מדיניות הפרטיות כך שתהיה לילדיכם שליטה מי נחשף לסרטונים שלהם (הסבר על הגדרות הפרטיות ביוטיוב תוכלו לקרוא כאן). ניתן לבחור באפשרות "סינון תוכן" שמופיעה בתחתית עמודי האתר, שמספקת הגנה מסוימת מתכנים שאינם הולמים. דברו עם ילדיכם על הבחירה מה לראות. כשהילדים קטנים, אפשר לבדוק את היסטוריית הגלישה שלהם ואת התגובות שהם כתבו. באותה הזדמנות ודאו שהם לא מוחקים את היסטוריית הגלישה מתוך רצון להסתיר מכם.

 

אינסטגרם

אינסטגרם היא הפייסבוק החדשה. מבחינתם של בני הנוער, האינסטגרם הוא המקום להיות בו והיא הרשת החברתית המובילה.

מה הילדים עושים שם? מצלמים, מעבדים ומשתפים תמונות וסרטונים קצרים. בכל שיתוף אפשר להשתמש בתיוגים, ולחפש תכנים לפי התיוג (האשטאג). אפשר לעקוב אחרי חברים, סלבריטאים וחברות מסחריות, לעשות לייק ולהגיב לתמונות. להיט ה"סטורי" שנולד בסנאפצ‘ט (עוד נגיע גם אליו) מככב גם כאן, ומאפשר לפרסם את הסיפור היומי שלכם בפוסט שנשמר ל-24 שעות.

מה כיף שם? אפשר לשתף, לתקשר ולעקוב. חלק מהקטע הוא לראות (ולהשוות) את כמות העוקבים והנעקבים של כל פרופיל. האינסטגרם גם מאפשר לעקוב אחרי סלבריטאים, והרי אין כמו לספק את יצר המציצנות.

מה אתם תאהבו בזה? כולנו סקרנים, כולנו אוהבים תמונות יפות, ולכולנו יש תחומי עניין שנמצאים באינסטגרם.

מה לא מגניב? קשה לדעת מי באמת רואה את התמונות שהילדים מפרסמים. העוקב יכול לפתוח שיחת צ‘אט ישירה ופרטית עם הנעקב, מה שעשוי להוביל למקומות מדאיגים.

איך מפקחים? דברו עם הילדים על הפעלת שיקול דעת בבחירת התמונות שהם מעלים ורואים, ועל החשיבות להימנע מתקשורת עם זרים. מכיוון שברירת המחדל של הפרופיל היא ציבורית, חשוב לעדכן את ההגדרה לפרטי ולהבהיר לילדים לא לאשר עוקבים זרים. עברו איתם על רשימת העוקבים, ודעו שניתן לחסום עוקבים מטרידים או כאלה שמעוררים בכם חשד.

 

סנאפצ‘ט

סנאפצ‘ט היא מבחן הדור האולטימטיבי. אפליקציית המסרים המשעשעת אינה ברורה לרוב המבוגרים כך שלילדים יש מרחב משלהם.

מה הילדים עושים שם? האפליקציה מאפשרת לשלוח "סנאפ" (סרטון או תמונה) שנעלם תוך 10 שניות מקסימום. גולת הכותרת היא הסטורי, שמרכז את התמונות והסרטונים מאותו יום, ונמחק בתוך 24 שעות.

מה כיף שם? זה מגניב ומשעשע. מה כל כך מצחיק? ישנם עיבודים מעניינים כמו תוספת פילטרים, טקסטים, מדבקות ואנימציות. העיבוד הקלאסי הוא הכלב עם הלשון בחוץ. הילדים נקרעים מצחוק. תמונות סלפי קבוצתיות גם הולכות טוב. סנאפ שנשלח לחבר יגיע לעיניו בלבד והוא לא יכול לשתף אותו. אם החבר יעשה צילום מסך השולח יקבל הודעה על כך.

מה אתם תאהבו בזה? לפעמים זה באמת מצחיק. חוץ מזה, גופים גדולים מפרסמים תוכן משלהם, כך שעקרונית הילד יכול לראות ידע מעשיר. אבל כמה ילדים אתם מכירים שיחפשו את העמוד של נשיונל ג‘יאוגרפיק?

מה לא מגניב? אפשר לעבד באופן מעליב תמונות של ילדים וללעוג להם. בנוסף, בגלל הפרטיות היחסית, יש ילדים שמעלים תמונות אינטימיות או מביכות שלהם, אז גם ניתן לצלם ולהפיץ את התמונה המביכה. הסנאפצ‘ט גם יכול לשמש כמלכודת על-ידי אנשים עם זהויות בדויות ואפשר להעביר בו סרטונים פוגעניים שהעדויות אליו יימחקו תוך יממה.

איך מפקחים? בסנאפצ‘אט אין הגדרות פרטיות, אך האפשרות לתזמן מחיקה יוצרת אשליה של בטיחות. זה לא מה שיעצור האקרים מלהגיע לתכנים באפליקציה. לכן שוחחו עם הילדים על התוכן שהם מפרסמים ומקבלים ועל האיסור להעלות תמונות מביכות או אינטימיות. תוכלו גם לבדוק מי צפה בסנאפים שהילדים העלו.

 

עוד יותר נעים להכיר: האפליקציות והמשחקים שלא שמעתם עליהם

יש גם אפליקציות נפוצות שלהורים כנראה אין מושג קלוש על קיומן. אולי שמעתם את השמות, אבל מעבר לזה לא ברור לכם מה העניין הגדול בהן.

 

מיוזיק.לי

אפליקציה צעירה למדי שכבר זכתה ל-50 מיליון הורדות. בניגוד לאפליקציות הקודמות, רוב המבוגרים לא מגלים בה עניין.

מה הילדים עושים שם? "ליפ-דאבינג", כלומר שירה בלי קול לצלילי שירים מוכרים. מבחינתנו, זה קריוקי למתקדמים. מצטלמים למשך 15 שניות על רקע שיר ידוע שבוחרים. מעלים, צוברים כמה שיותר עוקבים ומדמיינים אבק כוכבים. האחרים צופים בסרטונים.

מה כיף שם? אלה 15 שניות התהילה שלהם, אז אל תפריעו. זה המקום לבטא יצירתיות ולהראות לעולם כמה הם מוכשרים. יש ילדים שהולכים רחוק עם השקעה בביגוד, בלוקיישן ובציוד הטכני.

מה אתם תאהבו בזה? תוכלו להשוויץ בילד המוכשר שלכם, או אפילו לנסות בעצמכם.

מה לא מגניב? מה שברשת נשאר ברשת, ואם הסרטון מביך זה לא נעים, ואין לדעת אילו טיפוסים יצפו בו, לאילו מטרות ואם בכוונתם ליצור קשר עם הילדים שהעלו את התכנים. חלק (קטן) מהמשתמשים הופכים לכוכבים באפליקציה, מה שעלול ליצור אשליות לגבי החיים האמיתיים.

איך מפקחים? הסבירו לילדים לא לחשוף את פרטיהם האישיים ולא להעלות סרטונים שיום אחד הם יצטערו עליהם. הגדרות הפרטיות מאפשרות להגביל את הצפייה בסרטונים של ילדיכם לחברים בלבד (וחשוב לשים לב את מי הילדים מאשרים כחברים). כמו כן כדאי להגביל את הרשאות האפליקציה כך שהיא לא תוכל לדעת מיקום.

 

מיינקראפט

משחק מחשב שילדים ממש מתקשים להתנתק ממנו. כ-107 מיליון עותקים כבר נמכרו, מה שהפך אותו למשחק השני הנמכר ביותר בכל הזמנים אחרי טטריס.

מה הילדים עושים שם? נכנסים לעולם מפוקסל (כלומר בנוי מקוביות מעוצבות בתלת מימד), כשההתקדמות במשחק תלויה ביצירת פריטים שונים מהקוביות. המשחק מדמה מצבים מורכבים שכוללים הישרדות, לחימה וחקר העולם תוך התמודדות עם זומבים ודומיהם. ניתן לשחק מול משתתפים אחרים.

מה כיף שם? למשחק אין התחלה וסוף ברורים. הוא מותח מאוד ומציע אין סוף מצבים והתמודדויות מרתקים. ילדים וילדות רבים הופכים לאובססיביים לגמרי למשחק.

מה אתם תאהבו בזה? יש במשחק אלמנטים חיוביים כמו פיתוח של זיכרון, יכולת פתרון בעיות, יצירתיות, הישרדות, לוגיקה ועיבוד נתונים.

מה לא מגניב? הקושי להתנתק ולחזור לעולם האמיתי, וגם החשש שה"ילדים" הזרים שילדיכם משחקים מולם הם מבוגרים מתחזים בעלי כוונות שליליות.

איך מפקחים? מגבילים את זמן המשחק, וגם עומדים בכך. ולא פחות חשוב: מוודאים שהילדים לא מוסרים פרטים מזהים על עצמם ובוודאי שלא נפגשים עם זרים שהכירו במשחק.

 

קלאש רויאל

משחק אסטרטגיה מלחמתי מצויר שכבש בני נוער בכל העולם עם 100 מיליון הורדות, ו"תפס" חזק גם בארץ.

מה הילדים עושים שם? האפליקציה מדמה זירת קרב (ארנה) שבה מתקיימים קרבות אחד על אחד. המטרה: להפיל את שלושת המגדלים של היריב ולשמור על המגדלים של השחקן. האמצעים: קלפים שמסמלים כלי נשק וכלי הגנה. כל נצחון מעניק לשחקן גביעים, זהב, כתרים ואבני חן.

מה כיף שם? השאיפה להתקדם לרמות הבאות ולאתגרים הבאים ממכרת. ניתן להצטרף לשבט שבנוי בהיררכיה מסוימת ומעניק תחושת שייכות.

מה אתם תאהבו בזה? נדרשים תחכום, חשיבה מהירה, תכנון אסטרטגי וסולידריות עם השבט. אלה כלים חשובים להמשך החיים במשחק.

מה לא מגניב? מעבר להתמכרות, ניתן לקנות קלפים וכוח בתשלום, לעיתים בסכומים משמעותיים. וגם כאן ישנו חשש משחקנים זרים שעשויים להיות מתחזים.

איך מפקחים? בדיוק כמו במיינקראפט, הדגישו לילד שלא למסור פרטים אישיים ולא להיענות להצעות להיפגש עם זרים. וגם הגבילו את שעות המשחק. זה לא הולך להיות קל, אבל שיהיה בהצלחה עם זה!

 

מעטפת הגנה

מלבד האפשרויות הספציפיות שיאפשרו לכם לפקח על הילדים בכל אחת מן האפליקציות, חשוב לאפשר להם מרחב שיחה בטוח על השימוש באפליקציות ואתרים: תנו לילדים הרגשה שהם יכולים לשתף אתכם בכל חשד או ספק ושיש להם עם מי לדבר על הדברים שהם משתפים והפעולות שהם עושים ברשת.

 

עכשיו כשאתם מכירים את האפליקציות והאתרים שמעסיקים את הילדים שלכם, על הצדדים החיוביים יותר ופחות שלהם, זה הזמן שלכם להחליט – איפה עוברים הגבולות אצלכם במשפחה, מתי אתם מתערבים ואיך אתם מגנים על הילדים שלכם בתוך כל הכיף הזה.

 

 

על הכותבת:
מיטל לב,
בת 40, אשת הייטק, בעלת תואר בפסיכולוגיה
ואימא ל-3 בנים שובבים

 


עוד באותו נושא

סגורים בבית? כך תוודאו שהילד לא יתמכר למסך!

כולנו בהסגר בעקבות מגפת הקורונה, וחשוב לשים לב האם השימוש במסכים הופך מפעילות לשעות הפנאי להתמכרות של ממש

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!