הפחד מסופות ברקים ורעמים הוא בדרך כלל נפוץ ונורמלי אצל ילדים שמתחילים להבין את העולם. אבל במקרים מסויימים, פחד זה הוא חריף במיוחד ועשוי להפוך לפוביה של ממש. מה עושים?

8 דרכים להרגיע את הילד שלכם מסופות רעמים וברקים

החורף מתקרב ועימו גם גשמים לא צפויים, מזג אוויר סוער ולעיתים גם סערות ברקים ורעמים.

 

הרבה אנשים נהנים לשבת בבית עם שמיכה וכוס שוקו חם ולצפות בסערה שבחוץ, בגשם שמטפטף על החלון ובברקים והרעמים שעשויים להופיע. עבורם זהו מראה קסום המציג לנו את עוצמתו ואיתנותו של הטבע. אך לצד כל אלו שאוהבים סופות וגשמים, ישנם גם רבים הפוחדים וחוששים בכל פעם שהתחזית מצביעה על סערה מתקרבת.

 

הפחד מסופות ברקים ורעמים נקרא גם אסטרופוביה (astraphobia). זהו פחד נפוץ במיוחד בקרב ילדים ונתפס כחלק מההתפתחות התקינה של ילדים אשר מתחילים להבין את העולם. אולם, במקרים מסוימים פחד זה יכול להימשך ולהתעצם ולהפוך לפוביה של ממש ולכן מומלץ להתייחס ולסייע לילדינו להתגבר על פחדים אלו כאשר הם מופיעים בכדי למנוע התפתחות של חרדה חמורה יותר.

 

להלן 8 טיפים שיכולים לסייע ולהפחית את הפחד והחשש של ילדים בתקופה זו של השנה.

 

למדו על הסערות

פעמים רבות, פחד נובע מאי ידיעה. לכן, אם נלמד את ילדינו על הסערה מנקודת מבט מדעית, הדבר יכול לסייע להם בפחדיהם. ההבנה למשל מהו הצליל החזק שהם שומעים או מהו בעצם הברק שהם רואים יכולה לסייע מאוד לאלו המגלים סימנים של חרדה בסערות שכאלו.

 

קראו ספרים על פחדים אחרים

ישנם ספרי ילדים רבים וטובים המדברים על פחדים נפוצים וכך גם על סופות ברקים ורעמים. קריאה לילד שלכם בנושאים אלו הינה דרך טובה להראות להם כי הם אינם היחידים המוצאים את הסערות כמאיימות ומפחידות. ובכלל שפחד מדברים שונים הינו טבעי ומתרחש אצל מרבית הילדים כך שאין סיבה להתבייש בו או לחוש שונה.

 

הסיחו את דעתם

כאשר אתם רואים כי הסערה מעוררת חרדה רבה לעיתים מומלץ לנסות ולמקד את תשומת ליבם של ילדיכם במשהו אחר. למשל, תנו להם לצפות בסרט, ערכו מסיבת ריקודים קטנה בסלון, הקשיבו למוזיקה מרגיעה או עשו עימם כל פעילות אחרת אשר תסיח את דעתם. עזרו להם להתרחק מצפייה והתמקדות בלעדית בסערה המאיימת ועניינו אותם במשהו כייפי יותר במקום, בכדי להפחית את רמות החרדה.

 

צפו בסערה

התבוננו יחד עם ילדיכם בסערה. צפו בסערה ודברו עליה. שוחחו למשל על החשיבות של הגשם לעצים ולדשא והראו להם כי הם בטוחים בבית ולא נשקפת להם כל סכנה. תחילה מומלץ לצפות בסערה בזמנים קצרים ובהדרגה להאריך את משך הצפייה. עם זאת, היו ערניים ושימו לב שהחשש והחרדה של ילדיכם איננה גבוהה מידי. במידה וכן, מומלץ לעבור לשיטה הקודמת של הסחת דעתם מהסערה.

 

הפכו את זה לכיף

הפכו את הסערה לתירוץ להתחיל מסורת חדשה. הוציאו פנס, מרשמלו ועשו פיקניק בסלון בחושך. שימו סרט אהוב והכינו פופקורן או המציאו כל מנהג כייפי אחר. כך, במקום הפחד, תתנו לילד שלכם משהו לחכות לו כאשר סערה מתקרבת.

 

מצאו מקום בטוח

אפשרו לילדים שלכם לחוש תחושת ביטחון. בין אם מדובר בהתכרבלות בזרועותיכם עם השמיכה האהובה שלהם או בילוי בחדר מסוים בו חשים בטוחים בבית. העלאת תחושת הביטחון יכולה לסייע רבות בשלבים המוקדמים של הופעת הפחד.

 

כבו את הטלוויזיה

חדשות בנוגע לסערה אשר לרוב חוזרות על עצמן שוב ושוב עשויות להגביר את פחדיהם של הילדים. לכן, כבו את הטלוויזיה והרדיו ועשו עימם משהו פחות מלחיץ.

 

הקשיבו לילדיכם

גם אם סערות הן הדבר האהוב עליכם ואתם נהנים לצפות בהם, זה לא אומר שכולם חשים באופן דומה. קחו את הזמן להקשיב לפחדים של ילדיכם, קחו אותם ברצינות, אל תבטלו את החששות שלהם ואל תגרמו להם להרגיש שזהו פחד "טיפשי" או "ילדותי". ככל שתקשיבו להם יותר, כך תוכלו לעזור להם יותר.

 

 

חורף נפלא!

 

 

על הכותב:
איתן טמיר, ראש מכון טמיר
מתורגם מתוך: https://www.babble.com/kid/8-ways-to-help-calm-your-childs-fear-of-thunderstorms

 


עוד באותו נושא

נושא המוות אצל הילדים – פחד המוות של ההורים

הדיבור על המוות מתחיל אצל ילדים בערך בגיל 4 ובדרך כלל נמשך עד גיל 6 עת הולכים לכיתה א'. כמה דגשים לשיחה עם הילדים על נושא זה.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!