מהי אינטליגנציה רגשית ומה הקשר שלה לשנת הילדים שלכם? שאלתם את עצמכם פעם, למה הילד שלכם מתעורר כל כך הרבה בלילה? למה קשה לו להירדם? למה הוא זקוק לנוכחות שלכם או למגע שלכם כדי להירדם?

אינטליגנציה רגשית ושנת תינוקות ופעוטות

אני בטוחה ששאלתם יותר מפעם אחת, בייחוד אם מדובר על תופעה שחוזרת על עצמה בביתכם. עכשיו אני שואלת, מה התשובות שנתתם לעצמכם על אותן שאלות? האם בתשובותיכם הבעיה אתה נעוצה בילד או בכם?

הרשו לי לעשות לכם סדר!

 

מהי אינטליגנציה רגשית?

אינטליגנציה רגשית היא היכולת של אדם להבין את רגשותיו שלו וכן את רגשות האחר. היכולת הזאת, היא לא מולדת וכל אדם יכול לרכוש אותה בכל שלב בחייו. אינטליגנציה רגשית, היא דרך חיים בהורות ואם נבין את רגשותיהם של ילדנו ומאיפה הם נובעים נוכל גם לספק מענה מתאים. יותר מזה, אם נבין את רגשותינו שלנו ומאיפה הם נובעים נוכל להתנהל ביתר קלות ואף לנהל סיטואציות שונות בחיינו עם הילדים ובכלל.

 

איפה פוגשת האינטליגנציה הרגשית את השינה של ילדנו?

בהמון מקומות. כל מה שילד חווה במהלך היום, בא לידי ביטוי במהלך הלילה או בתחילתו. אם עבר עליו יום עמוס מלא גירויים, יום מרגש או סתם יום קשה בגן. סביר להניח שיהיה לילדכם יותר קשה להירדם ואף יסתובב מצד לצד או יקום מהמיטה, יזרוק מוצצים וכדומה. בדיוק כמו לכם, גם אם אתם חווים יום שבו הבוס צעק עליכם, אתם צריכים להגיש פרויקט וחייבים לעמוד בלוח זמנים ועוד. גם אתם מסתובבים מצד לצד במיטה, כאשר הראש שלכם מלא במחשבות עד שאתם נרדמים. ההבדל בינכם לבין פעוט, היא דרך ההבנה, ביטוי וויסות המחשבות והרגשות.

כאן המקום שלכם ההורים, להיות אמפאתיים לילדכם, להיות קשובים ואם צריך להיות שם עבורו עד שיירדם. אספקט נוסף שניתן לראות בו את האינטליגנציה רגשית, היא בנוכחות ההורית. במציאות ימנו הורים רבים עובדים עד מאוחר, אינם מבלים מספיק זמן עם ילדיהם וכשהם מבלים איתם, לרוב הם טרודים במחשבות או עם הראש בתוך מסך הטלפון. הילדים של היום כל כך חכמים, שהם מרגישים מתי הורה נמצא איתם וקשוב להם ומתי ההורה רק נמצא פיזית. ילד זקוק לתשומת לב הוריו, הוא זקוק להרגיש חשוב ומשמעותי, להרגיש חום ואהבה ועוד.

לרוב כשילד לא מקבל את הנוכחות הזאת באופן מלא, הוא יבקש אותה בלילה עם אלף תירוצים וגם אם לא יהיו תירוצים והוא ייכנס לישון ויירדם בקלות, התת מודע שלו יעבוד בלילה והוא התעורר מתוך שינה ויחפש את נוכחות הוריו. מנגד ישנם הורים שמאוד רוצים להיות עם הילדים שלהם ונקרעים בין הצורך לעבוד, לבין הצורך לראות את הילדים שלהם.

הפתרון עבור אותם הורים, הוא להשאיר את הילדים ערים עד שעה מאוחרת. התוצאה של ההחלטה הזאת, היא כניסה של ילד בעייפות יתר למיטה ופגיעה בשינה שלו. וכאן מפגישה אותנו האינטליגנציה רגשית עם הבנה של מה אנחנו ההורים מרגישים ומה מניע אותנו לפעול בנושאים מסוימים ואיך זה משפיע על הילד שלנו.

 

איך עושים שינוי?

שינוי לא קורה ביום אחד, שינוי הוא בחירה ותהליך שלוקח זמן להטמיע אותו. ממליצה להתחיל ממשהו קטן שיביא את השינוי הגדול. תהיו אמפאתיים לילדכם, תהיו קשובים להם, תעודדו אותם, תחזקו אותם במקומות שהם זקוקים ותהיו שם כמה שאתם יכולים. והכי חשוב, אם הם בוכים תהיו קשובים. בכי זאת שפה וזאת הדרך שלהם להגיד לכם כשמשהו לא בסדר או משהו לא מצא חן בעיניהם. אם תבינו ותקשיבו, גם תדעו לתת את המענה המתאים.

 

 

על הכותבת:
שירי אוסטרובסקי,
יועצת שינה לתינוקות ופעוטות ומלווה התפתחותית.
כותבת הספר "סיפור השינה של גאיה"


עוד באותו נושא

איך תפחיתו את הסיכון למוות בעריסה?

מדי שנה נפטרים באופן פתאומי עשרות תינוקות, במה שמכונה מוות בעריסה. איך נפחית את הסיכון בצורה משמעותית?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!