אי סימטריה קלה בין העיניים אינה נדירה בקרב ילודים. ברוב המקרים חוסר הסימטריה תאזן את עצמה בשבועות הראשונים לאחר הלידה.

הכל על צניחת עפעפיים מולדת

ואולם, אם קיימת אסימטריה גדולה במיוחד או שהמצב אינו מתאזן כעבור מספר שבועות, יתכן ומדובר בתופעה פתולוגית שלרוב נגרם כתוצאה מצניחה מולדת של העפעף העליון.

 

בשפה הרפואית התופעה מכונה פטוזיס מולד - מצב בו העפעף העליון אינו נפתח בצורה מלאה, אומר דר‘ יפתח יסעור, מנהל תחום הפלסטיקיה של העפעפיים, ארובת העין ודרכי הדמעות במרכז הרפואי רבין (בתי החולים שניידר, בילינסון, והשרון בפ"ת). ההערכה היא כי בישראל נולדים מידי שנה 200-300 ילדים עם צניחת עפעפיים מולדת.

 

צניחת עפעף מולדת יכולה להתרחש רק בעין אחת או בשתי העיניים. בחלק גדול מהמקרים צניחת העפעף מלווה באסטיגמטיזם (צילינדר), וזאת עקב הלחץ המוגבר שמפעיל העפעף הצנוח על קרנית העין. צניחת העפעף עשויה לכסות את האישון בצורה חלקית ואף באופן מלא. צניחה שאינה מאובחנת ומטופלת בזמן, עשויה לגרום להתפתחות של עין עצלה, על רקע הסתרה לראיה או על רקע הצילינדר. "לכן חשוב שכל ילד עם צניחת עפעף יבצע מעקב סדיר אצל רופא עיניים מומחה לילדים" אומר ד"ר יסעור.

 

מה גורם לצניחת עפעף מולדת.

באופן נורמלי יש בעפעף שריר המרים אותו הקרוי שריר הלבטור. השריר ממוקם בשכבות העמוקות של העפעף ובתוך ארובת העין. במצב של צניחת עפעף מולדת שריר הלבטור אינו מתפתח בצורה תקינה, הוא מתנהג יותר כגיד מאשר שריר, ולכן הוא אינו חזק מספיק על מנת להרים את העפעף. ברוב המקרים הסיבה המדוייקת לפגם בהתפתחות השריר אינה ידועה והם נחשבים למקרים "אקראיים". בעיה גנטית מאובחנת בפחות משליש מהמקרים. במקרים אלו בד"כ ידוע על בני משפחה אחרים הסובלים מצניחת עפעף מולדת. הסיכוי לנוכחות בעיה תורשתית גדול יותר במצבים בהם הצניחה מופיעה בשתי העיניים.

 

הצניחה היא לרוב בעיה מבודדת, כלומר אינה מלווה בבעיות נוספות. זה נכון גם למקרים האקראיים וגם לרוב המקרים הגנטיים. רק במיעוט קטן של המקרים צניחת העפעפיים היא חלק מאוסף של בעיות נוספות, חלקן קשורות לבעיות שריר בעיות נוירולוגיות, או סינדרומים.

 

הטיפול בצניחת עפעפיים מולדת

צניחת עפעפיים מולדת אינה משתפרת וגם אינה מחמירה עם הגיל. צניחה קלה או בינונית לרוב אינה מצריכה תיקון, אלא מעכב בלבד. במקרים אלו ניתן לשקול ניתוח עפעפיים אסתטי לתיקון הצניחה. ניתוח שכזה מבוצע בד"כ לקראת גיל 4-5. בגיל זה הניתוח קל יותר לביצוע מאשר בגיל ינקות ומצד שני הילד טרם פיתח מודעות לבעיה או הפרעה בדימוי הגוף. חשוב להדגיש כי בחלק גדול מאותם מקרים בהם הבעיה אסתטית בלבד ההורים בוחרים שלא לבצע ניתוח היות ואינן סבורים כי הבעיה מפריעה לילד.

 

הבעיה העיקרית הקשורה לצניחת עפעפיים מולדת היא הסכנה להתפתחות עין עצלה- מצב בו הראיה אינה מתפתחת בצורה תקינה באחת העיניים או בשתיהן. לכן נדרשת בדיקת עיניים תקופתית אצל רופא עיניים מומחה לילדים. במידה מתגלה חשש להתפתחות עין עצלה יש לתקן את צניחת העפעפיים בניתוח ללא תלות בגיל הילד, אפילו בגיל צעיר מאד. בנוסף יש לטפל בצילינדר בעזרת משקפיים ומידת הצורך גם בטיפולי כיסוי (לעין הבריאה).

 

ילדים המטים את הראש מעלה באופן קבוע על מנת להתגבר על הצניחה מצויים בסכנה לפתח שינויים קבועים בעמוד השדרה הצווארי ולכן מקובל לנתח את צניחת העפעף גם בילדים אלה.

 

הניתוח מבוצע באחת משתי דרכים: בדרגות הקלות של הצניחה ניתן לקצר את שריר הלבטור, פעולה המחזקת אותו. אולם במקרים בהם דרגת הצניחה גדולה יותר והשריר כמעט ואינו פעיל, קיצור השריר אינו פתרון יעיל. במקרים אלו משתמשים במשתל תת עורי בצורת רצועה המחברת את בעפעף לשריר הגבה. הפעולה של הרמת הגבה מושכת את העפעף למעלה ומחליפה את פעילות שריר העפעף הפגום. באמצעים אלו ניתן להשיג אצל רוב הילדים מראה אסתטי משביע רצון והתפתחות תקינה של הראיה.

 

 

על הכותב:
ד"ר יפתח יסעור,
מומחה לאוקולופלסטיקה

 


עוד באותו נושא

לישון עם התינוק באותה מיטה – כללי זהירות ובטיחות

אין דבר טבעי יותר מלאפשר לתינוק לישון עם ההורים. תחושת הביטחון שמשרה השינה המשותפת על התינוק מועילה להתפתחותו

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!