כגננת אני פוגשת בכל פורים אימהות מאוכזבות, מתוסכלות ואפילו כועסות האומרות בפנים זעופות "הוא לא רוצה להתחפש!" ונכנסות לגן עם ילד עצוב ולא מחופש

חג פורים בפתח והילד לא רוצה להתחפש - מה עושים?

חג פורים הוא חג שמח, ילדים והורים כאחד אוהבים להתחפש ולעטות מסכות, אולם ישנם ילדים שאינם מוכנים להתחפש למרות כל השכנועים מצד הוריהם, אינם משתפים פעולה ובמקום לשמוח הם עצובים וכועסים.

 

מדוע הילד מסרב להתחפש?

 

* בשנת החיים הראשונה ילד יסרב ללבוש את התחפושת, רק אם היא לא נוחה או נעימה לו. לרוב, בגיל זה הילדים מתחפשים ללא בעיה, כשההתחפשות בעצם היא יותר עבור ההורים.

 

* בגיל שנתיים כל שינוי בזהות החיצונית של הילד עלולה להפוך אצלו לחוויה מפחידה. בגיל זה תחושת העצמי עדין נמצאת בשלבי התפתחות, הוא עדין אינו מסוגל להבין, שלמרות התחפושת הוא נשאר הוא עצמו, והזהות שלו אינה משתנה. וגם כאשר הוא רואה דמות מוכרת לו מחופשת, מבחינתו הדמות המוכרת נעלמה, מה שמערער לו את הביטחון העצמי שלו.

 

* בגילאי 3-4 תחושת הזהות העצמית של הילד מפותחת יותר, והילדים נהנים להתחפש לא רק בפורים אלא במשחק סוציו-דרמטי, "משחק הכאילו", שדרכו הן מבטאים פנטזיות, רצונות,חלומות, צרכים, מתמודדים עם פחדים וחרדות. ככל שתחושת העצמי פחות מפותחת ומאורגנת אצל הילד, כך יהיה לו קשה יותר להתחפש ולהבין שרק לזמן קצר הוא כביכול "מישהו אחר".

 

* ישנם ילדים בגילאי שנתיים עד ארבע, שהדמיון והמציאות עדין מתערבבים אצלם, כלומר, הם מתקשים להבחין בין דמיון למציאות. בפורים, הם רואים סביבם דמויות מחופשות, הסביבה שלהם מקושטת באופן שונה, הכל יותר צבעוני ורעשני, החברים שהם מכירים מופיעים בזהות אחרת, כל זה בהבנה שלהם נתפש כשינוי אמיתי, הסביבה הבטוחה שלהם הופכת ל"לא מוכרת", ולכן כל חוויית ההתחפשות מפחידה ומאיימת עליהם.

 

* ישנם ילדים ביישנים וחסרי ביטחון עצמי, והם נבוכים להתחפש, קשה להם לשנות את המראה שלהם, את הזהות שלהם, ואפילו קשה להם לראות את חבריהם משנים את זהותם.

איך מגיבים לילד שמסרב להתחפש?

כשילד מתנגד להתחפש בבוקר מסיבת הפורים, למרות שאנו ההורים חשים אכזבה ופספוס, חשוב לכבד את רצון הילד, לא להיכנס איתו למאבקי כוחות, לא להכריח אותו להתחפש ולא לכעוס עליו.

 

יחד עם זאת, לפני שאנחנו מגיעים לבוקר של מסיבת פורים, יש לערוך תוכנית, שתעשה לילד מעין הכנה מראש לקראת יום הפורים ובאמצעותה אולי הילד ירצה להתחפש ולא יסרב.

 

1. כעשרה ימים לפני פורים, ללכת יחד עם הפעוט לבחור תחפושת. בחירת התחפושת צריכה להיות שלו ולא של ההורה. הורה שישכנע את הילד לקנות תחפושת שמלכתחילה לא רצה, רוב הסיכויים שבבוקר פורים יסרב ללבוש אותה.

2. לאחר שהילד בחר את התחפושת, לתת לו למדוד אותה, לבדוק שהיא נוחה לו בזמן הליכה וישיבה. רצוי תחפושת של שני חלקים, במיוחד לילדים שנגמלו, מבחינת הנוחות לגשת לשירותים.

3. לאחר מדידת התחפושת ובדיקת הנוחות שלה, יש לבדוק את האביזרים המתלווים אליה. כמובן שאינם חדים ומסוכנים, ואם הילד מסתדר איתם. לא להעמיס עליו יתר על המידה, אביזר אחד מספיק. הקטנטנים פחות אוהבים לשים מסכות, בדקו מולם מה הם מעדיפים.

4. במהלך העשרה ימים עד פורים, חפשו את הילד בבית, תנו לו לשחק עם התחפושת, להתרגל אליה, צלמו אותו והראו לו איך הוא נראה איתה. תתחפשו גם אתם, אפילו רק לכמה דקות, ככה תקדימו את גורם ההפתעה.

5. בבוקר פורים, נסו להוריד את סף ההתרגשות ותגידו לו "בוא נלבש את התחפושת, היום גם חברים שלך יתחפשו ותוכלו לשחק יחד מחופשים, כמו ששיחקנו בבית".

 

אם תראו שהילד פתאום לחוץ ומסרב להתחפש, על אף כל ההכנות שעשיתם מראש, תגיבו באופן הבא:

תחילה תשאלו אותו למה הוא אינו רוצה להתחפש?אולי בתשובה שלו כבר נמצא פיתרון. אם עדין יסרב, ננסה לשכנע אותו לשים חלק מהפריטים של התחפושת, למשל: מסיכה, כובע או גלימה. ואם גם את זה לא ירצה, נציע לו לאפר את פניו. הכל חייב להיות בהסכמתו בלי להפעיל לחץ מיותר שלא יעזור במקרה הזה. עלינו ההורים לשים את הרגשות שלנו בצד, לקבל את הרגשות של הילד, הצרכים שלו, להכיל את התסכול שלו, להרגיע, לחבק ולהראות שלו שזה בסדר, שהוא לא מאכזב אותנו ושאנחנו מכבדים את רצונו. אפשר להציע לו לקחת את התחפושת בשקית לגן, ואם ירצה אחת מאנשי הצוות תלביש אותו, אפילו רק בשביל להצטלם, אבל שוב רק בהסכמתו.

 

לסיכום, לילד שלכם יש הזכות לבחור אם להתחפש או לא. כבדו את בחירתו, הראו לו שאתם מקבלים זאת בהבנה ולא באכזבה, אל תחייבו אותו להתחפש בניגוד לרצונו. הנפש של הילד חשובה יותר מחוויית ההתחפשות, אם הוא לא התחפש השנה, אז הוא יתחפש בשנה הבאה, או יותר נכון כאשר ירגיש בטוח בזהות שלו, וכאשר מבחינה רגשית ירגיש שהוא מסוגל להתחפש.

 

חג פורים שמח!

 

 

על הכותבת:
ליאת יעקב,
גננת מוסמכת ,B.A בחינוך, יועצת חינוכית ומנחת הורים בתחום הגיל הרך (גמילה ממוצץ, גמילה מטיטול, סמכות הורית, הרגלי שינה ועוד).
לתיאום פגישה: 050-2807660 | בקרו אותי בפייסבוק

 

Save


עוד באותו נושא

מא' עד ת'

לכתה א' נכנסתי בשמחה, כי אמא לי הבטיחה...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!