על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נשים יולדות את ילדן הראשון בסביבות גיל 27, בו סך האנרגיות גבוה ועדיין יש את הכוח לעשות הרבה דברים במקביל.

אימהות לומדות: איך סטודנטיות שילדו התמודדו עם החזרה ללימודים?

עם זאת, כששעות השינה הופכות למצרך נדיר, קשה לחשוב על התרכזות במאמרים או כתיבת עבודות... אמהות ואבות לילד ראשון או שני מתמודדים עם קשיים שונים מסטודנטים ש"חופשיים" מדאגות שכאלו, ונדרשים ללהטט פעמים רבות בין הבית והמשפחה, הלימודים והעבודה.

 

קשה יש רק בלחם?

באיזשהו מובן אנחנו חיים בעידן טוב יותר מאשר הורינו והוריהם. בעוד בשנים בהן גדלנו היינו עדים להתמודדות של הורינו עם הסוגיה שכללה לעיתים קרובות בחירה חד משמעית בין הורות, קריירה או לימודים – אנחנו רוצים משהו אחר לעצמנו, ולשמחתנו אנחנו גם יכולים. מחקר שנערך בקרב בוגרי הרווארד גילה כי כ-37% מהנשים בנות דור המילניום (כיום בטווח גילאי 20-30) מתכננות לקחת הפסקה מהקריירה לטובת הקמת משפחה, זאת לעומת כ-28% מנשות דור האיקס (40-50) ו-17% מנשות דור הבייבי-בום (כיום בנות 50-60).

על פי המחקר, בתום הלימודים עלו שאיפותיהן של הנשים בקנה אחד עם אלו של הגברים, אך בשונה מהם, הן הבינו שהן יידרשו להחלטות מורכבות. מגמה זו נמצאת בעליה גם בקרב הגברים, והם בתורם לוקחים חלק משמעותי יותר בטיפול בילדים בשנים הראשונות, גם כדי להיות קרובים יותר לילדיהם וגם כדי להקל על נשותיהם כאשר אלו מבקשות להמשיך בהגשמת החלומות השונים שלהן בנוסף להקמת התא המשפחתי.

 

עד שבני ובנות דור המילניום, הנכנסים בשנים אלו לשוק העבודה, ישנו אותו כך שנורמות התעסוקה ישלבו בין עבודה משמעותית, המשך התפתחות אישית ואקדמאית, הקמת משפחה וקצת זמן לעצמנו, נוכל לפחות ליהנות מפירות המאמצים הפרלמנטריים, שבזכותם אנו יכולות להיות גם הורים וגם סטודנטים. אז מה האפשרויות העומדות לפנינו?

 

לימודי ערב

בשנה הראשונה אחרי הלידה נדמה שההבדל בין יום ללילה איבד משמעות, גם אם כל אחד מבני הזוג קם מהמיטה בתורו. את החיסרון הזה אפשר בקלות להפוך ליתרון – המגמה של לימודי ערב מאפשרת להורים צעירים לא לוותר על לימודים גבוהים, ובמקומות כמו האוניברסיטה הפתוחה ניתן למצוא קורסים מקצועיים, מעניינים וחשובים כמו אנגלית עסקית, בשיטה אשר מאפשרת איזון בין החיים, העבודה והלימודים.

 

במוסדות אחרים ניתן לגשת אפילו למסלולי לימוד תואר ראשון בפסיכולוגיה, חשבונאות, מנהל עסקים ואף קולנוע. לימודים במסלול ערב מאפשרים להמשיך (או להתחיל) ללמוד תוך כדי כמעט כל יתר הדברים שאתם עושים, וכיוון שבחלק מהמסלולים ניתן לפרוס את התואר על פני תקופה ממושכת, ניתן להימנע מהתחושה שצריך בנוסף לכל גם להפוך עולמות כדי לעמוד בקצב של הכיתה.

 

סטודנטית מן המניין

במועצה להשכלה גבוהה לא עיוורים לקושי עימו מתמודדות סטודנטיות בהריון ואחרי לידה. בשנת הלימודים תשע״ג נכנסו לתוקף שורת הקלות משמעותיות בהן זכאות להיעדרות משיעורים, אפשרות להקפאת הלימודים, הקלה בבחינות ובהגשת מטלות ועוד. בין ההקלות החשובות שאושרו, בזכות הצעת חוק שיזמה ח"כ מיכל רוזין (מרצ), היא הזכאות להיעדר מלימודים לתקופה של עד שישה שבועות בשל היריון, לידה, טיפולי פוריות וכדומה.

 

המוסדות האקדמאים מצידם עשו צעדים שונים על מנת ליישר קו עם המגמה המתחשבת. באוניברסיטת תל אביב מינו רכז התאמות לכל פקולטה, אליו ניתן לגשת בבקשות להקלות שונות ובמתחם ברמת אביב נמצא גם מעון לגיל הרך וחדרי הנקה ייעודיים. באוניברסיטה העברית נהגו באופן דומה ואף הקימו מעונות סטודנטים המותאמים במיוחד לסטודנטים הורים. באוניברסיטת בן-גוריון ישנן סדנאות המספקות כלים להתמודדות עם השילוש המקודש של הורות, לימודים וקריירה, ובסמוך למעונות הסטודנטים הוקם גם גן ילדים, בסיועה של האוניברסיטה.

האפשרות ללמוד בשעות הבוקר כרוכה במרבית המקרים בסיוע מההורים או במימון מטפלת או גן, אך היא מעניקה את התחושה הכה נדירה לאימהות צעירות של ‘זמן לעצמך‘ ולו לכמה שעות.

 

לחשב מסלול, כל שנה, מחדש

ניתן להניח שבעוד כמה עשורים תתקדם החברה למצב בו הנורמה החברתית תהיה כזו שתאפשר איזון טבעי בין הדברים, אך מהפכות לא קורות בין לילה ובינתיים הורים צעירים נדרשים למצוא את הדרך שלהם בעצמם. ראשית עלינו לחשוב מה הוא הדבר שאנחנו רוצים או שואפים להשיג בעתיד המיידי, הקרוב והרחוק, להבין מה מסתדר עם המציאות והמשאבים העומדים לרשותנו, למצוא פתרונות יצירתיים כדי להשיג את המטרות שלנו ומדי פעם לעצור ולהביט אחורה וקדימה כדי לדעת איפה הצלחנו, עם מה התקשנו, האם הושג איזון מספק בעינינו בין הדברים והאם מטרותינו נותרו כשהיו. עלינו להתייחס לתוכנית העל שלנו כמסגרת כללית שאותה – אין מה לעשות – יפרו לעיתים החיים עצמם ואנחנו נצטרך מדי פעם לחשב מסלול מחדש, אך כל עוד נתייחס לכל נגף כאבן דרך ונשכיל לסלקן, אזי הן יהפכו ממכשול למדרגה.

 

 

על הכותבת:
תמר קרניאל,
בת 33 מכפ"ס,
אמא לבן 3 ובת 7 חודשים,
סטודנטית לחינוך

 


עוד באותו נושא

האם התעללות פיזית או טלטול התינוק הן סממן לדיכאון אחרי לידה?

כיצד ניתן לדעת היכן נחצה הגבול בין קושי הסתגלותי נפוץ לבין דיכאון ופסיכוזה שלאחר הלידה ומתי מצב זה מסוכן עבור התינוק?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!