תכנון מעבר למדינה זרה הוא פרויקט. יש לדאוג לוויזות, לאיתור נכס, לאריזה, שילוח ופריקה ועוד מיליון נושאים טכניים. וזה עוד לפני שטיפלתם בחשש: איך תתאקלמו, איך למצוא עבודה לבן או בת הזוג, ועוד. עכשיו תוסיפו למשוואה הזו ילדים.
הילדים. אותם יצורים רכים שאנו אמונים על כל מבטחם. והצרכים שלהם, מה לעשות, פחות טכניים.
תסמונת ילדי המתניידים
בעגה המקצועית זה נקרא Expat Child Syndrome (ECS) – מונח שטבעו פסיכולוגים כדי לתאר לחץ נפשי בקרב ילדים שחווים מעבר למדינה אחרת. בדרך כלל התופעה תהא נפוצה יותר בקרב הגילים 10-15 – טווח גילים בו הם חווים המון שינויים פיזיים ורגשיים.
איך תדעו שילדיכם חווים את תסמונת ECS? הם יחפשו להסתגר ולהתבודד ותראו שינויים קיצוניים בהתנהגות. לעתים אף כמה חודשים לאחר המעבר.
וגם אם אינם בני 10-15 והם לא סובלים מתסמונת ילדי המתניידים – זו עדיין תקופה מורכבת ועליכם, ההורים, לעשות הכל כדי לעזור להם להתגבר עליה.
10 עצות שיסייעו לכם להפוך את המעבר לקל יותר:
1. הכינו את ילדיכם מראש: שוחחו על המעבר בנוכחות כל המשפחה ותנו להם להרגיש שהם חלק מקבלת ההחלטות. נסחו את האופן בו אתם מתבטאים בהתאם לגילם, כדי שלא לתסכל אותם אף יותר.
2. גם הם מאבדים חברים טובים. אז הבינו ללבם, דברו איתם על כך והביעו צער. הציעו פתרונות לשמירה על מערכות היחסים שלהם, גם אם הם מאד קטנים. נסו לערב את הורי החברים שלהם ולרתום אותם למשימה.
3. ערבו אותם: אם הם גדולים ומבינים, התייעצו איתם בנוגע לעיצוב החדר החדש שלהם. אם הם קטנים יותר, שאלו אותם איזה משחקים ירצו לקחת איתם.
4. משימה משפחתית: בהתאם לגיל הילד, בקשו מהם לאסוף מידע על הבית החדש. אם הם גדולים, הם יכולים למצוא פארקים מגניבים בשכונה החדשה, מכון כושר או פיצריות מעניינות. אם הם קטנים יותר, תנו להם לצבוע מפה של אזור המגורים החדש או של הבית החדש שלכם.
5. נסו לתזמן את המעבר לתקופת הקיץ, שזו בין כה תקופה של שינויים במסגרות הלימוד. כך גם החופשה תעבור להם מהר יותר.
6. אם אתם נורא לחוצים מהמעבר, השתדלו שלא להראות זאת לילדים. אל תצעקו לידם ואל תלחיצו את המערכת. קחו בחשבון שכל מה שאתם עושים או מרגישים, עובר אוטומטית אליהם. באמת בא לכם שגם הם יהיו בלחץ אטומי?
7. בקשו מבית הספר החדש "מלווה", ילד מקומי מהכיתה שיוצמד לילדכם ויכיר לו את סביבת בית הספר והחברים. הם בדרך כלל שמחים להיענות.
8. אם ילדכם נראה במצוקה נפשית בגלל המעבר, אל תהססו לבקש עזרה מקצועית. ישנם יועצי רילוקיישן שמוסמכים לטפל בילדים וישנם פסיכולוגים שיודעים להתמודד עם ילדים ברילוקיישן.
9. אם לילד יש קשיי למידה, חפשו מבעוד מועד הוראה מתקנת או שיעורי עזר במקום מגוריכם החדש. ישנן המון קבוצות בפייסבוק, של ישראלים בכל העולם ששמחים לסייע למשפחות החדשות בשכונה.
10. הדרך היעילה ביותר להקל על הילדים את התהליך המורכב הזה היא פשוט לשאול אותם. שאלו אותם אם יש משהו שאתם יכולים לעשות כדי להפוך את המעבר לחוויה חיובית וכיפית. אתם תתפלאו מהתשובות הבוגרות שתקבלו מהם.
רילוקיישן יכול להיות רק מעבר בין מדינה למדינה, אבל אם תעשו זאת נכון, זה יכול להיות העתקת איכות החיים שלכם.
המאמר באדיבות קבוצת אושן, שמתמחה בניהול תהליכי רילוקיישן בכל העולם מזה 70 שנה.
עוד באותו נושא
אמא מאמצת משתפת על הורות כמסע בו לגאולה שותפים רבים, על משה, השט ביאור נתון לחסדיו של נס ועל כך שניסים...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...