אטופיק דרמטיטיס (Atopic dermatitis), המכונה לעתים גם אסטמה של העור או אקזמה של העור, היא מחלת עור דלקתית, אוטואימונית, העלולה להתבטא ביובש קשה בעור, בתפרחת אדומה ובגרד עז הפוגעת בעיקר בתינוקות ובילדים קטנים.

אטופיק דרמטיטיס אצל ילדים – כיצד נטפל במחלה ונקל על הילד?

ברוב המקרים דלקת עור אטופית מופיעה בשנה הראשונה לחיים, אך היא עלולה להופיע בכל גיל. המחלה איננה מדבקת, אך תסמיני המחלה עלולים לגרום לפגיעה של ממש באיכות החיים של הלוקים בה.

 

להלן טיפים ודרכי התמודדות אשר מסבירים על המחלה ועל הטיפולים הקיימים לה.

 

התסמינים

דלקת עור אטופית היא מחלת עור דלקתית כרונית הנגרמת מתגובתיות יתר וחוסר איזון של המערכת החיסונית. העור הנגוע נעשה יבש מאוד, מודלק, קשקשי, רגיש למגע ומגרד.

מבחינה פיזיקלית – כאשר יש דלקת עור אוטופית, הצרמידים (Ceramide lipids) אשר אחראים על שימור הלחות בעור וחלבונים מסוג פילגרין (filaggrin) שחשובים לתפקוד מחסום העורי, נמצאים בעור ברמות נמוכות יותר מבעור בריא. כתשעים אחוזים מהסובלים מאטופיק דרמטיטיס יחוו את הבעיה העורית לפני גיל חמש. 

חשוב שהורים יאבחנו את הבעיה כבר בראשיתה, כדי לא לאפשר לה להחמיר ולשפר ככל האפשר את איכות החיים של הילדים. הילדים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס עלולים לסבול מאי נוחות מתמשכת שגורמת לעצבנות יתר, חוסר שקט ושינה לא רציפה בשל התעוררות מהגרד הטורדני במהלך הלילה.

בגיל הינקות המחלה מתבטאת בעיקר באזור הסנטר והלחיים בצורת נגעים אדומים המלווים בקשקשת ובהפרשה, והתינוק סובל מאי־שקט. מגיל חצי שנה, כשלתינוק כבר יש יכולות מוטוריות משופרות, הוא מגרד את האזורים הנגועים. בגיל הילדות הפריחה נוטה להופיע בצדי הצוואר, בקפלי המרפק ובקפלי הברך. בגיל בוגר יותר המחלה פוגעת לרוב בעור הידיים, בקרקפת, בפנים, בצוואר באחורי, במרפקים ובברכיים.

 

הדרכים לטיפול

רופאים רבים נוטים לטפל באטופיק דרמטיטיס במריחת סטרואידים שעשויים בהחלט להקל מיד ובאופן ניכר על הבעיה. במקרים קשים ביותר רופאים אף מנחים ליטול סטרואידים דרך הפה. אך חשוב להבין שהסטרואידים אינם פותרים את הבעיה לתמיד, והם עלולים לגרום לתופעות לוואי מזיקות, בעיקר בשימוש ממושך, ביניהן שינוי מרקם העור, בעיות גדילה ודיכוי המערכת החיסונית.

אחד הצעדים החשובים במאבק באטופיק דרמטיטיס הוא שמירה על לחות השכבה הקרנית (שכבת העור החיצונית), כדי להפחית את תופעות הגירוי ולייעל את חדירות המשחות הטיפוליות.

מומלץ להתרחץ באמבטיות מים פושרים במשך כ-10 דקות. אין להתרחץ במים חמים שגורמים להתרחבות כלי הדם ועלולים לעורר את הגרד ואת הרס שכבת ההגנה של העור.

הוספת שמנים לאמבט ושימוש במשחות לאחר האמבט עוזרים לשמר את לחות העור ומפחיתים את התייבשותו. מומלץ לא לנגב לחלוטין את השמנים ולא לייבש את העור לגמרי לפני מריחת המשחות הטיפוליות, אלא רק להסיר את העודפים בטפיפות בעזרת מגבת. יש לשים לב שהמשחות עושות את עור הילד חלקלק, והוא עלול להחליק וליפול. יש לנגב היטב את כפות הידיים והרגליים.

קרמים עדיפים על משחות היות וככלל הם נסבלים יותר על העור. הקרמים שומניים פחות ונעימים יותר על העור, בעיקר במזג האוויר החם בישראל. כמו כן, יש פחות חסימה של בלוטות זיעה. יש להעדיף את הקרמים שאין בהם חומרים משמרים, שאינם מקציפים ושאין בהם חומרי ריח העלולים לגרום לגירוי העור בעצמם.

גם בזמני הפוגה של המחלה, שימוש בסבון שאינו מותאם לעור יבש עלול לאדמומיות וגרד, ויש להעדיף מוצרים שיש בהם כמות מינימלית הכרחית של חומרי ריח וקצף. כמו כן, יש להעדיף תכשירים בעלי תאריך תפוגה, כדי להבטיח את איכות המוצר ולא תכשירים קוסמטיים עם תאריך מוגבל רק מרגע הפתיחה.

בשנים האחרונות הבינה הרפואה שבקטריות (מיקרואורגניזמים) נמצאות בכל מקום והן חלק בלתי נפרד מגופנו. כיום ידוע שהמיקרואורגניזמים הנמצאים על גבי עורנו, שבעבר ניסינו למגר, הם למעשה מערכת אקולוגית הפועלת באינטראקציה עם הגוף שלנו ומבטיחה תפקוד בריא. מערכת זו נקראת מיקרוביום. כיום, בישראל ישנם תכשירי קרמים פורצי דרך שמכילים בתוכם את החיידקים "הטובים" שעוזרים לשמור על בריאות העור.

כמו כן, חומצות שומן מסוג אומגה 3 עשויות להפחית מגוון רחב מחלות המערבות תהליכי דלקת ביניהן אטופיק דרמטיטיס, ולהקל עליהן. הגוף אינו יודע לייצר בעצמו את חומצות השומן הללו, ועל כן מומלץ להוסיף אומגה 3 לתזונה כחלק בלתי נפרד מהטיפול באטופיק דרמטיטיס.

 

 

על הכותב:
הרוקח עידו שטרייכמן,
רשת בתי המרקחת "ש.ר.מ פארם",
בית מרקחת הנגב

 


עוד באותו נושא

עשר עצות כיצד לשמור על המשקפיים

יש לא מעט פעילויות יומיומיות שהורסות את משקפי הראייה ומשקפי השמש. הנה כמה עצות וטיפים כיצד לשמור על המשקפיים

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!