סופו של כל הריון - בלידה. ומה המחיר על השתוללות של הורמונים, נשיאת יצירה מופלאה בבטן 9 חודשים ולידה מלווה בכאב וחרדה?!
מעבר לעובדה שכעת ישנו עולל רך שמצריך את כל תשומת ליבך, את נדרשת לשינויים בגופך שלך – ובשיערך בפרט.
אם מישהו אומר לך שאת זוהרת בהריון, זה ככל הנראה אחד השינויים הבולטים בהשפעת ההורמונים ומתיחת העור בכל הגוף. אבל אל תשכחי – השיער נכנס להריון יחד איתך. גם הוא יושפע משיבוש הורמונאלי רצוף עליות וירידות, וגם הוא יצטרך לשאת את המחיר אחרי הלידה...
לדברי קארין אלבכרי, טריקולוגית ראשית ברשת מעבדות הייק קליניק - לאבחון וטיפול בעור הקרקפת והשיער ומוסמכת ארגון הטריקולוגים הבינ"לIAT שבאוניברסיטת קליפורניה - במשך תקופת ההיריון מערכות הגוף עובדות קשה יותר - ישנו ייצור מוגבר של הורמונים נשיים והורמוני היריון הנישאים בגוף ונפח כלי הדם גדל. כעת זרימה גדולה יותר של דם מגיעה לרחם בכדי לספק את לעובר את כל מה שהוא צריך וההורמונים מפקדים על כל התהליכים.
ומה עם השיער? גם הוא יושפע משינויים מערכתיים אלו - זרימת דם מוגברת והורמונים רבים שמגיעים לאזור הזקיק ושורשי השיער יזינו את אותם וישפיעו לחיוב. ההשפעה המתקבלת היא בהתארכות מחזורי החיים של השיער, הכוונה היא שהשיער נמצא כעת יותר בשלב צמיחה פעיל ומתעכב במעבר לשלב המנוחה בו הוא נושר. התוצאה הינה לפיכך, עידוד צמיחה ועיכוב הנשירה ובנוסף השיער הופך יותר מלא שופע וחזק.
הזמן עובר והשלב הבא הינו המכריע והקשה- הלידה!
כל מה שסיפרו לך לא הכין אותך לרגע הזה וכל מה שחווית בעבר לא משתווה. כאב וסטרס, אושר ושמחה הכול עטוף יחד עם ה"חבילה" המכורבלת שמונחת בזרועותיך.
מזל טוב את אמא.
כעת כל חייך משתנים ואת צריכה להסתגל, הגוף שלך גם הוא חווה שינויים רבים ומנסה לחזור לאיזון בתהליך שעלול לקחת אף מספר חודשים. לאחר הלידה ישנה ירידה חדה ברמות ההורמונים, מצבי מתח, חוסר שינה ותזונה לא מאוזנת ודלה בוויטמינים ומינראליים. חשבת שתוכלי לישון בלילה ולאכול כריך בריאות תוך הליכה רגועה בפארק אבל המציאות היא לעיתים שונה, והשיער שהיה כה מלא ושופע מתחיל לנשור. הירידה ברמות ההורמונים והשינויים הרבים משפיעים כמובן על מחזור חיי השערה - ומעבירים אותה לשלב המנוחה והנשירה, וכך נוצרת הנשירה הטבעית לאחר הלידה. בתום תקופה של ארבעה עד שישה חודשים, זקיקי השיער אמורים לשוב למחזוריות רגילה, ונשירת השיער עתידה להיפסק, ללא כל צורך בטיפול מיוחד. נשים מניקות חוות שינויים אלו בצורה הדרגתית יותר, בגלל איזון הורמונאלי איטי יותר ובשל כך הן חוות נשירת בצורה פחות משמעותית ומורגשת.
תופעות של נשירת שיער, שנמשכת מעבר לזמן הממוצע או הידללות קיצונית של השיער, אמורות להדליק נורה אדומה. יתכן ובעיה אקוטית אחרת מעודדת את המשך הנשירה ושיבוש מחזוריות השערה, במצב זה עד שהבעיה לא תיפתר הנשירה לא תפסיק. כפי שכבר נאמר, תזונה לא מאוזנת, חוסר שינה וסטרס קיצוניים ומתמשכים יכולים להשפיע על נשירת השיער, כמו כן מחלות שונות או נטיה גנטית יגבירו את תופעת הנשירה לאחר ההיריון. אצל חלק מהנשים שהן בעלות נטייה לדלדול שיער, השיער יהפוך לדליל יותר מאשר לפני ההיריון. במידה והבעיה נמשכת, מומלץ לפנות לטריקולוג מומחה אשר יתאים טיפול משקם ומחזק לשיער ולשורשיו.
איתור הסיבה לנשירה והתאמת הטיפול באופן אישי הינו המפתח להפסקת הנשירה.
כדי להיערך לתקופה שלאחר הלידה מומלץ לנשים בהריון לפעול לחיזוק השיער עוד במהלך ההיריון, כמו גם בחודשים שלאחר הלידה. הדבר נכון עוד יותר במידה ובלידה אבד דם רב או ניתוח קיסרי - במקרים אלו טיפול לחיזוק השיער יכול לצמצם את נשירת השיער ולקצר עד מאד את תקופת הנשירה. יש להקפיד על צריכת מזון בריא, עשיר בויטמינים ומינראלים חיוניים כמו ויטמיני B, גופרית, סידן, אבץ, ברזל ועוד. יש להקפיד על שינה מספקת, הורדת מפלס הלחץ ופעילות גופנית. ולסיום, תפקיד מכריע וחשוב ישנו לטיפול בעור הקרקפת והשיער על ידי שימוש בתכשירים מתאימים ועיסוי יומי העוזר להמרצת הדם והזנת השורשים.
ושיהיה במזל טוב!
על הכותבת:
קארין אלבכרי,
טריקולוגית ראשית,
רשת מעבדות הייר קליניק לאבחון וטיפול בעור הקרקפת והשיער
http://www.hairclinic.co.il
עוד באותו נושא
נשים רבות מחכות לרגע בו תסתיים חופשת הלידה...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...