מחלות מעיים דלקתיות נחלקות לשתי מחלות עיקריות: דלקת כיבית של המעי הגס ומחלת קרוהן, וניתן להתייחס אליהן גם כביטויים שונים לפתולוגיה דומה. נהוג לחשוב שמחלות מעיים שייכות לעולם המבוגרים, אך למעשה, בשליש מהמקרים המחלה מופיעה לפני גיל 18.

מחלות מעיים בילדים - אבחון ודרכי טיפול

תקופת הילדות היא תקופה משמעותית מבחינת ההתפתחות הפיזית והרגשית, וכך גם גיל ההתבגרות. לכן, בתהליך האבחון והטיפול חשוב להתייחס ברגישות יתר ולקחת בחשבון שישנם הבדלים מהותיים כאשר המחלה מופיעה בילדות לעומת בבגרות (וזאת למרות שקיים גם הרבה דמיון בתסמינים ובטיפול בקרב ילדים ומבוגרים).

 

הגורמים למחלות אלו הם שילוב של גנטיקה וגורמים סביבתיים, כגון תזונה או עישון. חומרת המחלה משתנה ממקרה למקרה, אך ניתן לומר שככל שהמחלה מופיעה בגיל צעיר יותר, יש יותר סיכוי שהביטויים יהיו חמורים יותר.

 

אבחון מחלות מעיים

שיטות האבחון כוללות אנמנזה (תסמינים), בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה, בדיקות הדמיה שונות וכמו כן ביופסיה. שיטות אלו משותפות לאבחון בקרב ילדים ומבוגרים. עם זאת, בקרב ילדים חשוב לקחת בחשבון את ההיבטים הרגשיים ולהשתדל שתהליך האבחון יהיה כמה שיותר קצר וללא בדיקות שאינן הכרחיות.

 

אנמנזה: תשאול המטופל (במקרה זה הילד והוריו) לגבי התסמינים השונים.

מחלת קרוהן מאופיינת בכאבי בטן, ירידה במשקל והפרעות בגדילה. למעשה אלו תסמינים לא ספציפיים ולכן פעמים רבות המחלה מאובחנת באיחור בקרב ילדים. האתגר הוא כיצד להבדיל בין ילדים עם מחלת מעיים דלקתית לבין ילדים עם כאבי בטן חוזרים (תופעה נפוצה בקרב ילדים). לשם כך חשוב שהרופא יתשאל לגבי מיקום הכאב ומתי הכאב מופיע (האם בצמוד לארוחות וכדומה).

דלקת כיבית של המעי הגס יותר קלה לזיהוי, מכוון שהיא מאופיינת גם בשלשול דמי. כמו כן, יש להתייחס להיסטוריה הרפואית המשפחתית (האם קיימים במשפחה מקרים של מחלות מעיים).

 

בדיקה גופנית: בדיקה זו כוללת גילוי רגישות לכאב באזור הבטן, בדיקה בחלל הפה, בדיקה רקטלית, מדידת גובה ומשקל ועוד.

 

בדיקות מעבדה:

1. בדיקת דם - ממצאים כגון אנמיה או רמה נמוכה של ברזל יכולים להצביע שמדובר במחלת מעיים.

2. בדיקת צואה - בודקת קיום טפילים ודם סמוי בצואה.

 

בדיקות הדמייה: ניתן להשתמש בשיטות שונות, כגון אולטרה-סאונד, צילום המעי הדק עם חומר ניגוד, או אנדוסקופיה (בדיקה פולשנית שנעשית לרוב בהרדמה כללית). לאחרונה נכנסה לשימוש גם בדיקת אנדוסקופיה בעזרת קפסולה – המטופל בולע קפסולה שמשדרת תמונות מדרכי העיכול.

 

טיפול

הטיפול במחלות מעיים דלקתיות משלב בין טיפול תרופתי, המלצות תזונתיות וטיפול כירורגי. כמו כן, נדרש לשלב טיפול פסיכולוגי אשר יעניק לילד ולבני משפחתו תמיכה רגשית בהתמודדות עם המחלה. מכוון שמדובר במחלות כרוניות, חשוב להבין שהטיפול לרוב אינו מביא לריפוי אלא בעיקר להטבה- המטרה היא להשיג כמה שיותר תקופות ארוכות של רמיסיה (הפוגה), למנוע סיבוכים, להמעיט בתופעות לוואי ולאפשר ככל שניתן המשך התפתחות תקינה ואיכות חיים.

 

טיפול תרופתי: הרופא המטפל ימליץ על טיפול תרופתי מתאים ולעתים מדובר בשילוב של כמה תרופות שונות. בטיפול במחלת קרוהן, ישנן תרופות שנחשבות ליותר יעילות כאשר המטרה היא להביא להפוגה (למשל סטרואידים) ותרופות אחרות שמתאימות יותר לשמירה על המשך ההפוגה. לפני ההסכמה לקבלת טיפול תרופתי מסויים, חשוב לוודא שאתם מבינים לא רק את היתרונות של כל תרופה אלא גם את תופעות הלוואי האפשריות.

 

טיפול תזונתי: לגבי הטיפול במחלת קרוהן, הטיפול התזונתי נמצא יעיל בקרב ילדים באותה מידה כמו הטיפול התרופתי בסטרואידים! קיימות פורמולות מיוחדות המתאימות לילדים עם מחלות מעיים דלקתיות, ובחלק מהמקרים נדרשת הזנה בזונדה במהלך הלילה. במידה וישנם חסרים תזונתיים כגון רמת ברזל נמוכה יש להתייחס לכך בטיפול התזונתי.

 

טיפול כירורגי: במחלת קרוהן, כ-30% מהילדים יעברו ניתוח לכריתה של המעי. גם לאחר הניתוח, יש עדיין סיכון לחזרה של המחלה. ההמלצה על טיפול זה ניתנת רק כאשר המטופל אינו מגיב לטיפול התרופתי והתזונתי, כאשר ישנה הפרעה משמעותית בגדילה, או במקרים של חסימת מעיים , מורסות באזור של פי הטבעת ועוד. בדלקת כיבית של המעי הגס ההמלצה על ניתוח היא נדירה יותר, ולרוב היא ניתנת במקרה של דימום לא נשלט מהמעי הגס. כריתה של המעי הגס תביא לריפוי של המחלה.

 

טיפול פסיכולוגי: היות ומדובר במחלה כרונית שמופיעה בשלב רגיש מבחינה התפתחותית, חשוב ללוות את הטיפול הרפואי גם בתמיכה רגשית לילד ולבני משפחתו.

 

 

בהצלחה!!

 

 

שלכם,

צוות אמאבא

 


עוד באותו נושא

תרגילי קונטקט בייבי

קונטקידס היא פעילות תנועה של הורה וילד בה מתגלגלים, רוקדים ומשתחררים יחד, ובעיקר מבלים זמן מפגש איכותי

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!