לשגרה יצא שם לא כל כך טוב. אנחנו מורגלים לחשוב שאדם שיש לו שגרה, הוא אדם משעמם, לא ספונטני ולא יצירתי. דעו כי זהו מיתוס בלבד ואפילו יש קשר הפוך.
כשלאדם שגרה מתוכננת וידועה, הוא יודע להתמודד יותר טוב עם אירועים בלתי צפויים. אצל ילדים המנגנון אף חשוב יותר בתקופות מעבר, משבר או מלחמה בהן רמת החרדה עולה.
כיצד שגרה מקדמת אותנו?
תחושת בטחון - סדר יום ידוע מראש וטקסים קבועים החוזרים על עצמם מעלים את תחושת הוודאות, תחושת בטחון ותחושת שליטה בחייהם. בימים אלה שחוסר הוודאות מהחוץ מייצר פחד וחרדה, דווקא נשמור על השגרה בבית שתעניק יותר שקט ובטחון ותסייע להקטין את תחושת חרדה.
פניות ללמידה וליצירה - כשהם יודעים מה צפוי במהלך היום וכשהפעילויות מוכרות להם, הם רגועים ופנויים למשימות החיים שלהם - למידה והתפתחות. תחשבו כשאתם נוסעים ליום עיון שאין בו סדר יום ואתם לא יודעים מי המרצים, מה סדר הנושאים, מתי תהיינה הפסקות ומתי תהיה ארוחה אם בכלל לעומת סדר יום מוגדר וידוע המתנהל בדייקנות ומאפשר לכם להיות פנויים וקשובים ללמידה.
תחושת התפתחות - ילדים זקוקים לחזרתיות כדי ללמוד, לתרגל, להפנים ולהתפתח. ילד ירצה להקשיב לאותו סיפור מספר פעמים בגלל החוויה שהוא יודע מה צפוי. החוויה שהוא מכיר ויודע היא חוויה שמרגיעה אותו ונוסכת בו בטחון. כשנסענו לחופשות משפחתיות עם הילדים נהגתי לגוון ופעם אחת חזרנו לאותו הצימר ששהינו בו בשנה שעברה והילדים התרוצצו מאושרים וזכרו את פינות החמד והבנתי מה ההבדל בין לחזור למוכר לבין מקום חדש מפתיע ככל שיהיה. ילד משחק בגן המשחקים השכונתי באופן קבוע, לומד את המשחקים ומשפר ביצועים מדי יום עם המשחקים המוכרים לו. כל פעם הוא מטפס יותר גבוה בסולם, כך הוא יכול להבחין בהתפתחות ובגדילה שלו - הסולם קבוע והוא גדל.
פחות מאבקים - כשיש סדר ופעולות שגרתיות ומוכרות מצטמצם פוטנציאל החיכוך. יחד עם זאת, ילדים תמיד ינסו לבדוק גבולות ולפרוץ את הסדר כחלק מההתפתחות הבריאה שלהם. אבל אל תתבלבלו, הם זקוקים לשגרה יותר מכם, הם רוצים לדעת שיש להם הורים יציבים ועקביים שישמרו על הסדר והשגרה.
ויחד עם זאת חשוב להדגיש שבשגרה טובה יש גם גמישות.
איך משלבים שגרה וגמישות בלי לשבור אותה?
גיוון בתוך שגרה קבועה - גיוון של תפריט הארוחה, אולי נאכל היום במרפסת, צעצוע אחר באמבטיה או מקלחת במקום אמבטיה וכדומה. עדיין אותם שעות אותה מסגרת.
חופש בתוך גבולות - בין טקס למשנהו יש זמן חופשי שבו אפשר להחליט מה עושים: לצאת לגן משחקים, לארח, להתארח, להישאר בבית וכדומה. רצוי לאפשר לילד תחושת בחירה ושליטה בחייו.
שילוב שוברי שגרה בצורה מתוכננת ומתואמת - מתווכים ומסבירים לילד את המצב החריג: היום סבתא באה לביקור ואפשר לישון בשעה יותר מאוחרת, מחר נוסעים למרכז קניות כדי לקנות את בגדי החורף נחזור מאוחר למקלחת קצרה וסיפור קצר, או אבא ואמא נסעו לאירוע והיום הסדר משתנה: מתקלחים אחה"צ ומזמינים פיצה בערב ומותר לשחק במחשב במקום שעת סיפור. כששבירת השגרה היא לרגל אירוע הילד מבין מאוד שזו לא הזדמנות לשבירת שגרה כוללת. כמובן שלמחרת ממשיכים כרגיל בשגרה.
שלכם,
איריס אורבך
על הכותבת:
איריס אורבך - ליווי הורים והנחיית קבוצות
טל: 054-6645751, דוא"ל: iris.orbach@gmail.com
מנחת קבוצות הורים במכון אדלר, הדרכת הורים בקליניקה ובבית המשפחה.
מנחת סדנאות פרקטיות וממוקדות להורים לגילאי 2-4 המאתגר, בניית סמכות הורית והצבת גבולות עם חיבה.
עוד באותו נושא
עבור הורים רבים רחצת הפעוטות היא חוויה קשה ומאד לא נעימה, כשבמשך כל התהליך התינוק באופן קבוע ולא מובן בוכה בהיסטריה. עם קצת הבנה לגבי סיבות התופעה ניתן להתגבר עליה ולהפוך את זמן האמבט לשגרה נעימה.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...