לידה היא תסריט בלתי צפוי. עם זאת, ביכולתנו ללמוד כיצד לסייע לתהליך הלידה בגופנו ולהתמודד עם הבלתי צפוי. מסתבר שמים נמצאו יעילים בהקלה על תחושת הכאב וכן בחיזוק מסוגלותה של האישה בהתמודד עם צירי הלידה.

המים כאמצעי הקלה בצירים ובלידה

לידה היא תסריט בלתי צפוי. עם זאת, ביכולתנו ללמוד כיצד לסייע לתהליך הלידה בגופנו ולהתמודד עם הבלתי צפוי. חוויית הלידה מושפעת רבות מיכולת ההתמודדות של האישה עם המתרחש. ישנן נשים שיחוו את צירי הלידה ככואבים יותר, וישנן שפחות.

 

כיום, יש מגמה עולה של נשים המעוניינות ללדת בלידה פעילה ללא משככי כאבים ולעומתן יש את הנשים המעוניינות ללדת עם משככי כאבים ועדיין לא תמיד מספיקות לקבלם בזמן, או המעוניינות לקבל אפידורל בשלב מתקדם.

 

הנה מידע יעיל על השימוש במים במהלך הצירים והלידה.

מסתבר שמים נמצאו יעילים בהקלה על תחושת הכאב ובנוסף בחיזוק המסוגלות של האישה להתמודד עם צירי הלידה.

במחקר איכותני שנערך בניו זינלד רואיינו 5 נשים, מטרת המחקר היתה להביא לידי ביטוי את קולן של הנשים שנעזרו במים במהלך צירי הלידה והלידה עצמה. היולדות השתמשו במים במהלך הלידה בבית ובבית החולים. היולדות תיארו שהחמימות של המים נתנה להן הרגשת ביטחון, הקלה, תחושת תמיכה והגנה.

 

המים מסייעים להרפיית שרירי האגן ותחושת רגיעה במהלך הצירים.

השימוש במים יכול להיות בכל דרך שהיא, אפילו המחשבה על המים מעלה תחושה מקלה. הנשים השתמשו במים להפחית את תחושת הכאב והפחד מהלידה עצמה, הן דיווחו שהשהייה במים עזרה להן להתמודד עם כאב הצירים ולהישאר בשליטה על תהליך הלידה. הנשים ציינו שהן לא בהכרח היו צריכות ללדת בתוך המים כדי לחוש את ההקלה.

 

ההקשבה לנשים המתארות כיצד ניתן להקל עליהן בלידה חשובה להעלאת תובנות ותורמת ליכולת לסייע להן בחדר הלידה.

בסקירה ספרותית שנערכה בנושא טבילה באמבטיה או שימוש במים בצירים ובלידה נסקרו 12 מחקרים בהם השתתפו כ-3243 נשים יולדות.

8 מחקרים התייחסו לשימוש במים בשלב הראשון של הלידה (עד פתיחה מלאה), מחקר אחד התייחס לטבילה בשלב המוקדם במים לעומת שלב מאוחר בלידה, שני מחקרים התייחסו לשלב הראשון והשני של הלידה (יציאת התינוק) ומחקר נוסף התייחס לשימוש במים בשלב השני בלבד.

לא היתה הבחנה לשימוש במים באמבטיה, בריכה ביתית או מקלחת וגם לא צויינה השפעת המים על השלב השלישי של הלידה (יציאת השלייה).

תוצאות המחקרים שבדקו את השימוש במים בשלב הראשון של הלידה (עד פתיחה מלאה) הראו על הפחתה מובהקת בשימוש באפידורל ובאמצעי אלחוש דומים הניתנים ליולדות בהשוואה לקבוצות הביקורת. כמו כן נראתה הפחתה משמעותית של משך השלב הראשון. בשלושת המחקרים שבדקו את השימוש במים בשלב השני (שלב יציאת התינוק) נמצא כי שביעות הרצון של היולדת מחוויית הלידה היתה גבוהה יותר באופן מובהק מקבוצת הביקורת.

 

העובדה שניתן להסיק היא ששימוש במים בשלב הראשון של הלידה יוריד בצורה משמעותית שימוש באפידורל ויתאים מאוד להקלה ביולדות המעוניינות ללדת ללא משככי כאבים או לקדם את השלב הראשון עד לקבלת משככי כאבים.

ישנן דעות שונות על מתי להיכנס לאמבטיה/למקלחת. חשוב לזכור שאין טעם להתחיל לפעול מיד כשמתחילים צירים, אלא דווקא להישאר רגועות ונינוחות ולשמור כוחות.

רק כאשר הגוף מנחה לפעולה, הצירים כבר יותר צפופים ומורגשים וישנה תחושה של רצון להקל על המצב אז מתאים לנסות דרכים שונות להקלה ולהתמודדות כמו השימוש במקלחת או אמבטיה.

 

אין במאמר זה הנחיות רפואיות המתוות את הדרך. כל יולדת בעלת רקע אחר ולכן אין נוסחה אחת המתאימה לכולן, ישנן נשים בהריון בסיכון וישנם מצבים נוספים שעלולים להקשות על השימוש במים.

עם זאת, חשוב לדעת כי המים נמצאו במחקרים רבים כאמצעי מסייע ומקל על התקדמות הלידה, הקלה בכאבי הצירים, קיצור השלב הראשון של הלידה והעלאת היכולת ללדת ללא משככי כאבים כגון אפידורל.

 

אז טוב לשתות מים, להיכנס למים בהריון ולהשתמש במים במהלך צירי הלידה ושיהיה בהצלחה!

 

 

אם את בהריון – בואי לתרגל את עקרונות הלידה בחוג המעשי - לדעת בגוף המתקיים בכל יום שני בשעה 20:00 בגבעת שמואל. לשיעור מוזמנות גם נשות מקצוע המעוניינות לצפות בשיעור.

 

 

על הכותבת:
רות עוז שלם - גוף שלם
מקדמת בריאות האישה בנושא הריון, לידה ורצפת האגן
טלפון: 052-5654141 , אתר: http://www.gufshalem.com

 


עוד באותו נושא

להקים משפחה דרך מדפי הסופרמרקט

חודש ועוד חודש חולפים, ועדיין לא מופיעים 2 קווים בערכת בדיקת ההיריון. בקצב התזזיתי הישראלי, אם לא מושג הריון בתוך חודשים ספורים, המצב כבר מוגדר "בעיה". איזה פתרונות נבחנים כעת?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!