ילדים מבצעים בחירות באופן מודע כבר בגיל צעיר. בגיל שנתיים-שלוש ילד יכול להתמהמה דקות ארוכות בהתלבטות איזו ביצה הוא רוצה לארוחה, איזה בגד ללבוש לגן והאם להסתרק בקוקו או קוקיות...

עידוד יכולת הבחירה של ילדים

כמובן שככל שהילדים מתבגרים הבחירות נעשות משמעותיות יותר, השיקולים מגוונים יותר וההשלכות של כל החלטה - הרת גורל פי כמה. לכן, אחד הדברים שכל הורה היה רוצה לוודא שילדיו ילמדו, הוא לקבל את ההחלטות הנכונות בחיים.

 

ילד שהוריו ישכילו ללמד אותו לקבל החלטות כבר בגיל צעיר ויאפשרו לו להתנסות, לבצע בחירות וללמוד מטעויות, יהיה בבגרותו בעל יותר שיקול דעת, אחריות וגם בטחון עצמי.

 

אז איך עושים את זה? איך מעודדים ילדים לקבל החלטות? הנה 5 טיפים שיסייעו בתהליך.

 

א) מאפשרים לילד לבחור

כבר ברגע הראשון שהילד מבין ומסוגל באופן מודע לבצע בחירה, יש לאפשר לו לבחור בעצמו.

כמובן, שבהתאם לגיל הילד על ההורה לתחם את הבחירה בין מספר אפשרויות מצומצם, לדוגמא: בחירה בין ביצה לדייסה לארוחת הערב, בחירה בין חוג כדורסל לחוג מחול, וכד‘. בצורה הזו ההורה נותן לילד את ההרגשה שהוא סומך עליו, אבל בד בבד מציב לו גבולות שיעזרו לו להתמקד במשימה.

 

ב) נשארים מחוץ לתמונה

לאחר שהנחתם לילד לבצע את הבחירה, הבחירה היא שלו ושלו בלבד. עד כמה שהדבר קשה, עליכם ההורים, מוטל כעת להישאר מחוץ לתמונה ולא להתערב.

בכך אתם בעצם ממשיכים להביע את אמונכם ביכולתו של הילד לקבל את ההחלטה הנכונה.

גם אם הילד מתלבט ומבקש מכם עזרה, "מה לבחור? את הכחול או את האדום?" אל לכם ליפול בפח. התשובה הנכונה במקרה הזה תהיה: "אני יודע/ת שקיבלת על עצמך אתגר לא פשוט, חמודי, אבל אני סומך/ת עליך שתקבל את ההחלטה הנכונה".

 

ג) טבלת בעד ונגד

אם הילד מאד מבקש עזרה, והרי חשוב לכם להעביר לו הרגלים נכונים שיסייעו לו לקבל החלטות גם בעתיד, אפשר ללמד אותו להכין טבלת שיקולים של "בעד ונגד". שימו לב, שבמקרה הזה אתם נמצאים כאן רק כדי לסייע בהכנת הטבלה ולא אמורים למצוא עבור הילד את השיקולים עצמם - אותם על הילד למצוא בעצמו.

 

ד) מאפשרים לטעות

לעיתים קורה, גם למבוגרים וגם לילדים, שלאחר שכבר התקבלה ההחלטה - הם מתחרטים. מה עושים?

כמו אצלנו המבוגרים, כך גם אצל ילדינו, אם עדיין לא מאוחר ויש זמן לתקן את הטעות - למה לא? אפשרו לילד להתחרט ולבחור במשהו אחר. לעומת זאת, אם באמת כבר מאוחר מידי, כמו שקורה לעיתים, עליכם ההורים לגלות את מלוא האמפתיה כלפי הילד, ולומר לו בלי שום התנשאות את האמת: "אני מצטער/ת חמוד שלי, אני מבין/ה שאתה מתחרט ושהיית מעדיף לשנות את הבחירה שלך, אבל כעת זה כבר בלתי אפשרי. אני מקווה שבעתיד תהיה לך הזדמנות נוספת ותוכל לקבל החלטה שונה".

 

ה) מתאזרים בסבלנות

ככל שהילד צעיר יותר כך הוא מנוסה פחות בבחירות ובקבלת החלטות. עליכם ההורים להבין ולקבל אותו כמו שהוא ולהתאזר בסבלנות עד שהוא יבצע את הבחירה שלו - גם אם זה לוקח יותר זמן.

משפטים כמו "נו אתה רוצה שאני אעשה את זה?" או "תעזוב את זה, כשתהיה גדול תצליח" וכד‘ רק הורסים לילד את הביטחון ואת המוטיבציה. עליכם ההורים להתאזר בסבלנות, לנשום עמוק, לעודד את הילד ולהמשיך להעניק לו את הביטחון שהוא כל כך זקוק לו כדי להמשיך ולבצע בעצמו את הבחירות שלו גם בעתיד ולא לוותר עליהן.

הערה: על אף האמור לעיל, בהחלט מותר להורים לתזמן את "מלחמת" קבלת ההחלטות של הילד למועד יותר נוח. למשל, אם ידוע שבחירת הבגדים לגן אורכת שעה ארוכה מומלץ לבצע אותה ערב קודם, וכו‘...

 

 

לסיום, לצפות בילדים קטנים מתלבטים, להמתין עד שיקבלו החלטה ולא פעם גם לחשוב בתוך תוככם שהם עושים טעות יכול להיות מתסכל מאד, אבל כך תעזרו לילדיכם ללמוד לקבל החלטות בצורה הטובה ביותר, ותכינו אותם טוב יותר לחיים.

וזה בהחלט שווה את ההשקעה.

 

 

שלכם,

ליאת גולדשטיין

האמא של אמאבא

 


עוד באותו נושא

פיתוח דמיון וכישורים חברתיים באמצעות משחק

כשהורים חושבים על התפתחות ילדיהם, הם לרוב מתמקדים ביכולות אקדמיות ובפיתוח מיומנויות קריאה וכתיבה. אך חשוב לזכור שישנם תחומים נוספים שחשובים להתפתחות הילד, כמו פיתוח הדמיון וכישורים חברתיים.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!