חלאקה הוא טקס תספורת יהודי הנערך לילדים (בנים) כשהם מגיעים לגיל שלוש שנים. יש הנוהגים לערוך את הטקס בל"ג בעומר בהר מירון ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי, שם מספרים את כל הילדים שיום הולדתם השלישי חל כמה חודשים לפני ל"ג בעומר של אותה השנה. כמה פרטים על מנהג מעניין זה.

הכל על התספורת הראשונה

מהי התספורת הראשונה?

בקרב עדות רבות בישראל נהוג שלא לספר את שערות הילד עד לגיל שלוש, אז עורכים טקס תספורת חגיגי. יש המכנים אותו בשם ‘חלאקה‘ (מערבית) או ‘אפשערניש‘ (מאידיש). בישראל, נוהגים רבים לחגוג את התספורת ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי שבמירון, אך ניתן כמובן לחגוג את התספורת בכל מקום.

 

מקור המנהג – למה לחכות לגיל 3?

למספר שלוש משמעות רבה ביהדות. מקור המנהג לא לספר את הילד בטרם מלאו לו שלוש שנים, נלמד מן הפסוק "שלש שנים יהיה לכם ערלים ובשנה הרביעית יהיה כל פריו קודש". הואיל ונאמר שהאדם דומה לעץ - "כי האדם עץ השדה", אנו למדים שהפסוק לא מדבר רק על עצי פרי אלא גם על התהליך שעובר כל ילד קטן: בשלושת השנים הראשונות לחייו הוא לא יכול לדבר, עדיין לא שייך למצוות, ורק בשנה הרביעית הוריו מתחילים לחנך אותו וללמד אותו תורה. לכן, אם הילד דומה לעץ צעיר, הרי כשם שלא נהנים מפרות העץ עד לאחר 3 שנים כך אין לספר את שערותיו של הילד עד לגיל שלוש.

בחגיגת התספורת מספרים את שערות ראשו של הילד אך מותירים את ה‘פיאות‘. קיום מצווה זו הוא סיבה לעריכת חגיגה.

 

כיצד עורכים את ה"חלאקה"?

ניתן לחגוג את התספורת הראשונה במספרה, אבל רבים בוחרים לעשות זאת דווקא בבית-כנסת, באולם שמחות או אפילו בבית. עושים את זה במסיבה חגיגית אליה מוזמנים קרובי משפחה וידידים ואשר במהלכה גוזרים את שערות ראשו של הילד. מקפידים שלא לגזור את ה‘פיאות‘, קווצות השיער הסמוכות לאזניים אותן לא גוזרים, כפי שנאמר בפסוק "ולא תקיפו פאת ראשכם".

כל אחד מן המוזמנים והמוזמנות יכול לגזור את שערותיו של הילד, ישנם כאלו המכבדים את הרב המקומי או כוהן בגזירת השערות הראשונות, אבל יש גם הנוהגים להניח לספר מקצועי לבצע את התספורת...

כעיקרון יש לערוך את התספורת ביום ההולדת השלישי עצמו. אם יום ההולדת חל בין פסח ול"ג בעומר, יש לערוך את התספורת ביום ל"ג בעומר עצמו.

יש הנוהגים לחגוג את התספורת הראשונה בל"ג בעומר ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון, הילולה הנקראת "הילולה דרבי שמעון בר יוחאי" אליה מגיעים מדי שנה למעלה מחצי מליון איש ואישה ואשר עליה נאמר "מי שלא ראה את שמחת ל"ג בעומר על קברו של רבי שמעון בן יוחאי במירון לא ראה שמחה מימיו".

 

מתי לא עורכים תספורת?

ישנם ימים בהם לפי ההלכה היהודית לא מספרים את שערות הראש, ובמקרים כאלו יש להמתין עם התספורת עד להזדמנות הראשונה לאחר יום ההולדת. ימים אלו כוללים: שבתות וחגים, תקופת ספירת העומר (בין פסח לשבועות), ראש חודש, שלושת השבועות (תקופת האבל על חורבן בית המקדש, משבעה עשר בתמוז עד לתשעה באב).

 

מדוע לא חוגגים תספורת לבת?

על פי המסורת האיסור לגזוז את פיאות הראש עוסק בזכרים בלבד, ולפיכך מנהג התספורת הראשונה לא חל בבנות.

 

תפילות ומנהגים נוספים

* יש אומרים תפילה זו בשעת החלאקה: "יה"ר מלפניך, ה‘ אלקי האלוקים ואדוני האדונים, שבזכות כל הצדיקים והחסידים מיום שנברא העולם ועד סופו, ובזכות תורתך הקדושה והטהורה, ובזכות מצות פאת הראש, שציויתנו בתורתך "לא תקיפו פאת ראשכם", ובזכות הצדיק הקדוש הזה מורנו ורבינו ועטרת ראשינו [בכל ציון של צדיק ששם גוזזים מזכירים את שמו], כמו שזכה הנער לפאת הראש, כן יזכה לתורה ולחופה ולמעשים טובים, ויורה הרואת בישראל בחיי אביו ובחיי אמו, אמן נצח סלה".

* יש הנוהגים לתת צדקה לעניים או לתלמידי חכמים באותו יום.

* יש הנוהגים לשקול את השערות אחר הגילוח בזהב או בכסף, והנותנים כנגד המשקל מעות לצדקה.

 

 

שיהיה במזל טוב!!

 

 

שלכם,

צוות אמאבא

 


עוד באותו נושא

יום המשפחה או יום ההורה?

למראית עין, נראה כי המעבר מ'יום האם' ל'יום המשפחה' פותר את הדילמה למי לחגוג: נחגוג עם כו..ל..ם! אבל...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!