או: איך ניתן להעצים את ילדינו ולחברם לערכים של נתינה ונדיבות באמצעות מנהג פורימי יפה זה.
קצת רקע ועובדות לחימום...
חג פורים הוא אחד החגים האהובים ביותר בלוח השנה היהודי, אם לא האהוב שבהם. חג של תחפושות, שמחה והילולה, עדלאידע ברחובות, משלוחי מנות עתירי ממתקים והפתעות, רעשנים, צבעים וצלילים, וכולם ברוח פורימית – ליצנית, צוחקת, מלאת שמחה.
השמחה הגדולה המתקיימת בחג פורים נובעת מהיפוך גורלות נסי – תכניתו האכזרית של המן, להשמיד את כל היהודים בכל ממלכת פרס, מהודו ועד כוש, תכנית שקיבלה את אישורו של המלך אחשוורוש, התהפכה ולבסוף, היהודים הם שהשמידו את המן ומשפחתו וניצלו מגורל ההשמדה. הגורל, הפור, התהפך וזו הסיבה לכך שאנו חוגגים את החג הזה כל שנה – כדי לזכור את היפוך הגורלות הזה.
חג פורים מכיל אלמנט חברתי חשוב ובעל ערך רב – "משלוח מנות איש לרעהו ומתנות לאביונים".
למה בעצם? למה היה כל כך חשוב לקבוע את הפעולות הללו כחלק מסממני החג?
בספרים ובאיגרות ששלח מרדכי היהודי לכל יהודי התפוצות, בהם ציווה על חגיגת חג הפורים כזכר להיפוך הגורלות, נכתב בין השאר: להיות עושים אותם ימי משתה ושמחה ומשלוח מנות איש לרעהו ומתנות לאביונים" (מגילת אסתר ט‘, כ"ב).
השמחה היא מוקד החג הזה ובמסורת היהודית לא תיתכן שמחה של אדם בגפו – אלא מוטל עלינו לחשוב גם על שמחתו של האחר, ויותר מכך – לשתף אותו בשמחה באופן יזום.
כך גם בפורים - בזמן שאדם שמח על כי חייו ניצלו, עליו לשתף את חבריו בשמחתו, לשמוח יחד איתם ולהגדיל את השמחה, וזאת באמצעות "משלוח מנות איש לרעהו" ובמקביל לכך, עליו לזכור כי ישנם כאלה שידם אינה משגת להשתתף בשמחה הגדולה הזאת, וזאת באמצעות "מתנות לאביונים", כדי לאפשר גם להם לשמוח.
לחבר את הילדים לערכים
מומלץ מאוד לנצל את מנהג החג ולחבר את ילדינו אל ערכים חברתיים חשובים, באמצעות משלוח מנות איש לרעהו ומתנות לאביונים.
ולהלן מספר דרכים לעשות זאת בפועל:
1. הערך: ראיית האחר
בקשו מילדכם לחשוב על ילד, שבדרך כלל אינו משחקים איתו ואינו מקדיש לו תשומת לב. הציעו לילדכם לשמח ילד זה באמצעות משלוח מנות חגיגי ומשמח, שיגיש לו באופן אישי, עם תשומת לב והתייחסות אישית.
כמובן שאני ממליצה להמשיך ולבדוק - האם ניתן להעמיק את החברות של ילדכם עם הילד המדובר? במידה וכן, אין ספק שנתתם לילדכם כלי ערכי מאוד לחיים – ראיית האחר, הכלה.
2. הערך: נדיבות
בזמן הכנת משלוח המנות, שאלו את ילדכם מה הוא היה רוצה לקבל במשלוח המנות שלו, מבין המבחר שרכשתם – ושיכין משלוח מנות זהה לזה שהיה רוצה לעצמו, מבלי לחשוש שלא יישארו לו הממתקים הנחשקים עליו.
3. הערך: חמלה
מבין שני המנהגים היפים הללו של חג פורים, מאוד קל לנו לקיים את משלוח המנות אך מה עם מתנות לאביונים? זו הזדמנות מצויינת לתת למי שאין לו! כשאנחנו נותנים למי שמזוהה על ידינו שאין לו, שהוא חי בחסר, אנחנו אוטומטית מתחברים לחמלה.
חברו את ילדכם גם לחמלה. בקשו ממנו להציע איך לקיים את מנהג המתנות לאביונים – אולי שכן שהוא יודע שקשה לו, או תרומה לעמותה שמחלקת מזון לנזקקים. בחרו יחד למי לתת מתנה, הכינו אותה ותנו אותה באופן אישי. לאחר מכן שאלו את ילדיכם כיצד הרגיש כשנתן את המתנה ודברו איתו על חמלה, על כך שיש אנשים שיש להם פחות אך זה לא אומר שהם "שווים" פחות, או טובים פחות.
לאחר הפעילות עם הילדים והשקעתם בנתינה לאחרים, שבחו אותם על רצונם הטוב, על ההשתתפות שלהם, על היכולת שלהם לראות את האחר ועל הרצון להעניק למי שיש לו פחות.
אני מזמינה אתכם להעניק לילדיכם "תעודת אופי", שהכנתי במיוחד עבורכם לחג הפורים – תעודה שמשבחת את הילד על ראיית האחר, נדיבות וחמלה ועל הכנת משלוח מנות מכל הלב!
לחצו על התמונה או לחצו כאן וקבלו מתנה מבונצ‘ה – תעודת אופי מעוצבת לפורים. הדפיסו את התעודה, מלאו את שם ילדכם ואת שמכם, מסגרו והעניקו לילדכם את התעודה, כאות להערכתכם.
בכל פעם שילדכם יביט בתעודה התלויה בחדרו, הוא יתחבר מחדש לערכים אלו, ייזכר בחוויה החיובית שחווה יחד אתכם וסביר להניח – שירצה עוד מהטוב הזה!
בברכת חג שמח ומלא בהפתעות טובות,
רחל מולא נצר
על הכותבת:
רחל מולא נצר,
בונצ‘ה – סטודיו בוטיק לפיתוח ועיצוב מוצרי העצמה
עוד באותו נושא
חג פורים מבוסס על סיפור מגילת אסתר, ומאופיין בלבישת תחפושות ומסכות, וחלוקת משלוחי מנות.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...