מספר הולך וגדל של ילדים בימינו מופנים בשלב מסוים לריפוי בעיסוק. אבל מהו ריפוי בעיסוק, למי הוא מתאים ובמה הוא עוזר בכלל? על כל אלו – בהמשך.

ריפוי בעיסוק לילדים

מהו ריפוי בעיסוק?

ריפוי בעיסוק הוא תחום טיפולי-שיקומי השייך למקצועות הפרא-רפואיים. הכלי הטיפולי הוא עיסוק בפעילות בעלת משמעות עבור האדם המטופל, כאשר במקרה של ילדים מדובר במשחק ויצירה. מטרת תהליך הריפוי בעיסוק לילדים היא לשפר את תפקוד הילד בתחומי חייו השונים ובכך לתרום לעצמאות שלו, לשיפור איכות חייו ולהשתלבות טובה יותר בסביבתו (גן/בית-הספר, משפחה ועוד). הריפוי בעיסוק יכול לעבוד על שיפור תפקודים בתחומים הבאים: תפקודי יומיום (אכילה, לבוש ועוד), תחום הלמידה (בגן הילדים או בבית-הספר), התחום החברתי ומשחק בשעות הפנאי.

טיפול בריפוי בעיסוק ניתן לילדים במכונים להתפתחות הילד השייכים לקופות החולים, בגני ילדים או בתי-ספר לחינוך מיוחד, או בקליניקות ומכונים פרטיים. התהליך הטיפולי כולל אבחון של הילד, בניית תכנית טיפולית אישית בהתאם לתוצאות האבחון, מפגשים טיפוליים ובמידת הצורך הדרכה להורים או לצוות החינוכי שעובד עם הילד בגן או בבית-הספר. כמו כן, יתכן שהילד יופנה לגורמים מטפלים נוספים כגון קלינאית תקשורת או פיזיותרפיה.

 

למי זה מתאים?

ריפוי בעיסוק מיועד לילדים אשר יש להם עיכוב התפתחותי או ליקוי באחד או יותר מהתחומים הבאים: מוטורי, קוגניטיבי, סנסורי (תחושתי), חברתי או רגשי. הטיפול יכול להתאים לקשת רחבה של ילדים- מתינוקות עד גיל בית-הספר היסודי; מעיכוב התפתחותי הגורם לקושי באחיזת עפרון וכתיבה ועד לילדים עם מחלות מולדות שונות כגון פיגור שכלי, אוטיזם, שיתוק מוחין (C.P.) ועוד אשר מתקשים לתפקד בתחומים השונים. ריפוי בעיסוק מתאים לילדים עם קשיי קשב וריכוז, קשיים רגשיים, קשיי למידה כגון קושי בקריאה וכתיבה, ליקויים במערכת העצבים, רגישות תחושתית, קושי עם התארגנות הגוף וסרבול מוטורי, קושי בשיווי משקל, קושי במוטוריקה עדינה, קושי בתפיסה חזותית והתמצאות במרחב, קושי ברכישת מיומנויות חברתיות, קושי ברכישת אסטרטגיות למידה ועוד. למרות שבמרבית המקרים מדובר בעיכוב התפתחותי או ליקוי מולד, הריפוי בעיסוק יכול לסייע במקרים נוספים, למשל שיקום לאחר תאונה שגרמה לנזק פיזי או קוגניטיבי.

הפניה למרפאה בעיסוק יכולה להיות ביוזמת ההורים או בעקבות המלצה של גורם המטפל בילד- אחות בטיפת חלב, רופא משפחה, יועצת בית-הספר, מורה או גננת, קלינאית תקשורת ועוד. במידה ולהורים עולה השאלה האם כדאי להפנות את הילד לריפוי בעיסוק, מומלץ להתייעץ עם הגורמים המקצועיים השונים, כגון רופא ילדים. לפעמים חששות ההורים בנוגע לעיכוב התפתחותי מוקדמות מדי, היות ולכל ילד קצב התפתחותי משלו (למשל, אם בגיל שנה הוא עדיין לא למד ללכת זה לא אומר שהוא זקוק להתערבות מקצועית).

 

במה זה עוזר וכיצד?

כאמור, ריפוי בעיסוק יכול לסייע לשיפור התפקוד בתחומי חייו השונים של הילד ורכישת כישורים התורמים לעצמאות. השיפור התפקודי יתרום לשיפור הדימוי העצמי של הילד ולהשתלבות שלו בסביבתו הטבעית. במקרים של עיכובים התפתחותיים שונים, הטיפול בריפוי בעיסוק יכול להביא את הילד לתחום "הנורמה" של בני גילו. אך במקרים של מחלות גנטיות או ליקויים חמורים כגון פיגור שכלי או שיתוק מוחין לא מדובר ב"ריפוי" המחלה, אלא בשיפור היכולת לתפקד למרות המחלה.

כיצד זה עובד? אחד הכלים של המרפאה בעיסוק הוא "ניתוח פעילות" למרכיבים השונים. למשל, לפעילות של כתיבה הילד זקוק למרכיבים כגון קשר עין-יד, תפיסה מרחבית, מוטוריקה עדינה (אחיזת עפרון), פידבק תחושתי ועוד. ביכולתה לאבחן אלו מהמרכיבים השונים מהווים עבור הילד גורם קושי אשר מונע ממנו לבצע את הפעילות בצורה טובה. העבודה תתמקד באימון ושיפור מרכיבים אלו, באמצעות פעילויות משחק ויצירה אשר הילד מגלה בהן עניין. כך למשל פעילויות של הרכבת פזלים או השחלת חרוזים יכולות לתרום לשיפור מיומנות הכתיבה.

 

 

המאמר בחסות אבני דרך

 

 

 


עוד באותו נושא

דיכאון חורף – איך יוצאים מזה?

את אמא או אישה צעירה בגיל 20-40? את חשה ירידה במצב הרוח? עייפות מתמשכת? ירידה בתפקוד באופן כללי? שימי לב: ייתכן שלקית בדיכאון חורף!

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!