ילדים בכל גיל נמצאים בסיכון לפציעות בעיניים, שהן אמנם שכיחות אך תמיד מעוררות דאגה עקב המיקום הרגיש. איך נזהרים וכיצד מטפלים? קראו.
פגיעות בעיניים בילדים הן אמנם שכיחות אך גם תמיד מעוררות דאגה.
ילדים בכל גיל נמצאים בסיכון לפציעות בעיניים: כשהם קטנים, מסתובבים בבית או משחקים בגן ואינם ערים לסיכונים האפשריים, וכשהם גדולים ונחשפים לטראומה ממשחקי כדור או פעילות ספורטיביות אחרת.
איך נזהרים? מה מסוכן ומה לא? ואיך מטפלים?
פגיעוּת העין
מחד מוגנת העין על ידי עצמות ארובת העין והעפעפיים. חבלה קהה הנגרמת מעצם גדול נבלמת ונספגת בדרך כלל על ידי עצמות ארובת העין. במקרים הקלים נוצרים נפיחויות או שטפי דם סביב העין שאינם פוגעים בעין עצמה. במקרים קשים כמו תאונות דרכים או אלימות נגרמים שברים לעצמות ארובת העין.
מאידך, האזור הקדמי של העין חסר מגן גרמי (עצמות) וחשוף לפגיעות. פגיעה ישירה של עצם חד או קהה עלולה לפגוע בעין עצמה, בין אם העפעפיים הספיקו להיסגר בין אם לאו.
חבלה קהה או חודרת
עד כמה שהדבר נשמע משונה, פגיעה קהה נחשבת מסוכנת יותר מפגיעה חודרת.
לדוגמא, אחד ממנגנוני הפגיעה הקטלניים ביותר הוא כדור של מטקות בים. העין הגמישה המלאה בנוזל נמחצת לשבריר שניה וחוזרת לגודלה הטבעי, ובזמן הקצר הזה נגרמת חבלה קשה לרקמות העין הפנימיות.
מנגד, חבלה מעצם קטן וחד כמו סיכה, גם אם חודרת לעין נחשבת למסוכנת הרבה פחות.
סכנות בבית ובגן
על פי ניתוחים סטטיסטיים פגיעות העיניים השכיחות והמסוכנות ביותר בילדים הינן בבית כתוצאה מפגיעה בפינות של רהיטים או מצעצועים. פינות הרהיטים נמצאות בגובה עינו של הילד הקטן שאינו ער לסכנה, ומפגש ישיר בין העין לפינת שולחן טומנת בחובה סיכון ממשי.
צעצועים רבים, במיוחד אלה שאינם מיוצרים תחת פיקוח נחשבים לצעצועים מסוכנים, בובות ברבי מעופפות, מטוסים הפועלים על-ידי גומיה או בשלט רחוק, חיצים הנורים מכלי משחק שונים וכו‘.
בנוסף חומרים כימיים שונים, חומצות או בסיסים מסוכנים לעיניים. הם נמצאים בסביבה הביתית בשפע, ובראשם מסיר שומנים קר שבמגע ישיר עם העין גורם לפגיעה שעלולה להיות קטלנית.
איך נמנעים?
כמו במקרים אחרים הדרך הטובה ביותר היא המניעה. כמובן שהיא אינה אבסולוטית, אך יכולה לצמצם את שיעור הפגיעות ועוצמתן במידה רבה.
להלן כמה עצות מועילות:
* בבית בו ישנם ילדים קטנים (עד גיל 5) כדאי להגן על פינות, במיוחד שולחנות, על-ידי מגיני פלסטיק ייעודיים, פריקים או נדבקים, אותם ניתן לרכוש ברשתות ובחנויות לבית.
* יש להיות ער לצעצועים מסוכנים ולהימנע מהם. בכל מקרה אין לאפשר משחק בהם ללא השגחה.
* אין להניח לילדים לעמוד בקרבת ההורים בשעה שמתבצעת עבודת תיקון כלשהי, בקידוח, דפיקת מסמר בפטיש, ניסור וכו‘.
* אם מדובר בבן נוער שעושה פעולות כאלה בעצמו, כמו במבוגר חלה חובה על שימוש במשקפי מגן.
* יש להרחיק מהישג ידם של ילדים כלי בית וצעצועים כגון סכין, מזלג, מברג, מקלות או עצמים קשיחים וחדים.
* ילדים המרכיבים משקפיים נחשבים מוגנים יותר, גם אם במהלך החבלה זגוגיות המשקפים נשברות.
* יש להרחיק מהישג ידם של ילדים חומרי ניקוי וצבע לסוגיהם השונים.
מה עושים במקרה של פגיעה?
כל חבלה בעין מצריכה בדיקה מיידית של רופא עיניים בקופת חולים או בחדר מיון!
ובכל זאת, להלן כמה עצות שימושיות:
* סימנים מדאיגים הם: עין אדומה, כאב, תלונה של ירידה בראיה, סימני חבלה או שטף דם סביב העין. בהיעדר כל אלה הסיכוי לפגיעה ממשית בעין הוא נמוך יותר.
* אם העין נחשפת לחומר כימי כלשהו יש לשטוף בהרבה מים זורמים, אם כי בילדים קטנים הדבר אינו פשוט כלל. לאחר השטיפה יש לפנות מיד לחדר מיון.
* אם קיים רושם של חבלה חודרת או קהה אין לשטוף את העין, לא לשים טיפות, לא לפקוח את העין, רק לכסות בעדינות בפד או כיסוי מגן כלשהו ולפנות לחדר מיון.
* העין עצמה אינה נוטה לדמם, ולכן אם יורד דם רב מדובר ככל הנראה בפגיעה בעפעפיים או בעור שסביב ארובת העין. במקרה זה יש ללחוץ בעדינות עם פד או מגבת על האזור המדמם ולפנות לחדר מיון.
על הכותב:
ד"ר אריאל בר
מומחה לרפואת עיניים ולפלסטיקה של אזור העין
בית-חולים שיבא תל-השומר; מכון עינים אסותא השלום
לקריאה נוספת עיינו באתר https://www.vision-art.co.il
עוד באותו נושא
את אמא או אישה צעירה בגיל 20-40? את חשה ירידה במצב הרוח? עייפות מתמשכת? ירידה בתפקוד באופן כללי? שימי לב: ייתכן שלקית בדיכאון חורף!
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...