משפחות רבות נתקלות בקשיים, מרגישות צורך בעזרה מקצועית אך מתלבטות מהי המסגרת הטיפולית המתאימה

טיפול משפחתי או אישי

קשיים בהורות

קשה בבית? טיפול משפחתי או אישי? מה עדיף?

 

משפחות רבות נתקלות בקשיים, מרגישות צורך בעזרה מקצועית אך מתלבטות מהי המסגרת הטיפולית המתאימה. הקשיים יכולים להיות עם אחד הילדים או ביחסים בין ההורים, ולא פעם הדברים קשורים זה בזה: כאשר ההורים רבים הילדים מגיבים בהתאם ויוצרים בעיות על מנת להסב את תשומת הלב אליהם; כאשר יש קשיים עם אחד הילדים זה עלול ליצור מתח בין ההורים או מחלוקות סביב שאלות חינוכיות. מתי אם כן נכון לפנות לטיפול משפחתי, לטיפול זוגי או לטיפול פסיכולוגי אישי לאחד ההורים או עבור אחד הילדים?

 

טיפול אישי

טיפול פסיכולוגי אישי עבור אחד ההורים מתאים כאשר ישנם קשיים אישיים אשר קדמו לקשר הזוגי ואינם נובעים מהיחסים המשפחתיים כיום. קשיים אלו יכולים להשפיע על התפקוד כבן /בת זוג או כהורה, אך התחושה היא שנדרשת עבודת עומק אישית על מנת להביא לשינוי. טיפול מסוג זה יכולה להיות הזדמנות לפתוח דברים שקרו בילדות ביחסים עם ההורים שלנו, טראומות מקשרי אהבה קודמים ודברים נוספים שהשפיעו על עיצוב האישיות והדפוסים שלנו כיום. בהרבה מקרים, מדובר בטיפול ארוך טווח. בנוסף, ניתן לבחור בטיפול אישי גם כאשר האדם רוצה לברר עם עצמו שאלות שונות לגבי המשך הקשר הזוגי- מהן הרגשות כלפי בן/בת הזוג, מה לעשות עם התאהבות באדם אחר ועוד. במקרה כזה הפגישות הטיפוליות יכולות להיות צעד מקדים לפני שפותחים את הדברים מול בן הזוג.

במקרים מסוימים נרגיש צורך לטיפול אישי עבור אחד הילדים במשפחה. זה יכול לקרות כאשר לילד יש בעיות התנהגות קשות, קשיים רגשיים, חברתיים או קשיים בלימודים. סימנים שונים דורשים התייחסות מיוחדת, כגון רגרסיה התפתחותית, הסתגרות, אבדן תאבון ומצבי רוח דיכאוניים, בעיות שינה, התפרצויות זעם אלימות ועוד.במקרים מסוג זה מומלץ להתייעץ תחילה עם הצוות החינוכי של הילד- גננת או מחנכת ויועצת בית-הספר. במידה והוחלט על צורך בטיפול, מומלץ לבחור פסיכותרפיה שמתאימה לילד עצמו- תרפיה באמנות, טיפול בתנועה, פסיכודרמה ועוד. שיטות אלו מתאימות לילדים יותר מטיפול באמצעות דיבור, כמו למבוגרים. במקביל לטיפול בילד, חשוב שההורים יקבלו הדרכה מקצועית. כמו כן, חשוב לבדוק מה המקור לקשיים- האם למשל זה נובע מהיחסים בתוך המשפחה, ואם כן יש לטפל בכך.

 

טיפול זוגי

טיפול זוגי מתאים כאשר ישנם קשיים או משבר בזוגיות.  הטיפול הזוגי יכול לתת מסגרת בטוחה בה ניתן לעבוד על הקשר, לשתף את בן/בת הזוג בצרכים ורגשות, ליצור בסיס חזק יותר לאמון ועוד. הטיפול יכול לתת לבני הזוג כלים אשר יאפשרו להם להתמודד עם קונפליקטים וליצור דפוסי תקשורת בריאים יותר. בעזרת הטיפול, קשיים בזוגיות יכולים להפוך לאתגרים שניתן ללמוד ולצמוח מהם. המטפל הזוגי יכול להיות פסיכולוג, מטפל שעובד בשיטה של תקשורת מקרבת, או בשיטת גישור ועוד.

טיפול זוגי מתאים גם כאשר ישנם מחלוקות בין ההורים בסוגיות שונות הקשורות לחינוך הילדים, או כאשר הקשיים בתקשורת בין ההורים מתחילים להשפיע על הילדים ועל התפקוד שלהם כהורים.

טיפול זוגי יכול למנוע פרדה או לעזור לבני הזוג "להיפרד בטוב". במצב של פרדה, עבור הילדים תהיה השפעה משמעותית האם ההורים נפרדו מתוך שלום ושיתוף פעולה או מתוך כעס ומלחמה.

 

טיפול משפחתי

הטיפול המשפחתי נותן מסגרת בה ניתן לעבוד על הקשיים המשפחתיים, כאשר בחלק מהפגישות יהיו נוכחים כל בני המשפחה ולפעמים רק חלקם (למשל רק ההורים). כאשר מופעים אצל אחד הילדים קשיים רגשיים והתנהגותיים שונים, מומלץ לפנות לטיפול משפחתי, לפני שמחליטים האם הילד עצמו זקוק לטיפול אישי. הטיפול המשפחתי יכול לספק הדרכה להורים וכלים כיצד להתמודד עם הקשיים שמתגלים אצל הילד. בנוסף, הטיפול יכול לבחון מהו המקור לקשיים אלו, ובמידת הצורך לעבוד על הקשר בין ההורים או בין ההורים לילדים. קשיים אצל ילדים יכולים להיות תגובה לקשיים בין ההורים, ויש לטפל בבעיה מהשורש.  גם כאשר הילד מקבל טיפול אישי, חשוב שבמקביל ההורים יקבלו ייעוץ והדרכה ויעברו את התהליך שלהם.

 

כאשר ניגשים לבחור מסגרת טיפולית, השאלה אינה "מה עדיף- טיפול אישי או משפחתי?" אלה באלו מקרים מתאים לבחור בטיפול אישי ובאלו מקרים מתאים לבחור בטיפול זוגי או משפחתי.

 


עוד באותו נושא

גן חיות

הי אני רן השמנמן, כן רן הזה מסדרת יד הפלא של זוהר אביב, יש לי וידוי קטן בעקבות ארוחת הערב היום.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!