"כי האדם עץ השדה". נטיעות ט"ו בשבט וההתרגשות שבציפייה לצמיחת השתילים דומה בעיני לזוגות הצעירים שנוטעים ברון את זרעם להמשכיות הדור.

ט"ו בשבט ומשפחה

"כך הולכים השותלים / רון בלב ואת ביד..."

ט"ו בשבט בפתח ועמו תחילתה של שנה חדשה: שנת האילנות והטבע. הטבע מתעורר לחיים חדשים וקסם הבריאה והצמיחה מתגלה במלוא הדרו.

למה הדבר דומה?

לזוגות הצעירים שנוטעים ברון ושמחה את זרעם להמשכיות הדור. לאלה שחדוות היצירה ממלאת אותם והם מחכים בקוצר רוח לקטוף את פירות אהבתם.

המשימה קשה, הדרך ארוכה ומלאה במהמורות, קשיים ואתגרים. לעיתים הורים מקנאים בנפלאות הטבע וביכולת שלו לגדל את זרעיו לתפארת.

הזדמנות נפלה בחלקי להציע להורים דרך בטוחה להתמודדות טובה עם האתגרים היומיומיים שגידול הילדים וחינוכם דורש.

בט"ו בשבט כמו גם בפסח נוהגים לחגוג "סדר" ובכך מאפשרים להורים הזדמנות לעשות סדר בתוך התנהלותם.

ברוח ט"ו בשבט אציע להורים ומשפחות מחשבה נוספת על איך להתנהל ביתר מרוצות בחיי המשפחה והחינוך תוך שימוש במטאפורות שמאפיינות את ט"ו בשבט.

"כי האדם עץ השדה" (דברים כ‘ 19)

גם האדם כמו העץ זקוק לחום ואהבה, לטיפוח ולהרבה השקעה.

 

במקורות מצאתי כי האדם משול לעץ כי כמוהו זקוק הוא ל-4 היסודות: אדמה, מים אוויר ואש.

 

אדמה

האדמה מספקת מזון והתפתחות לשורשיו של העץ.

הורים משולים לאדמה-  ילד זקוק לבסיס יציב, אוכל, לבוש , תחושות של שייכות ובטחון ועל ההורים לספק לו צרכים אלה עד שיגדל ויעמוד בפני עצמו. חזק ואיתן כ"עץ שתול על פלגי מים".

 

מים, אוויר ואש

מים אויר ואש הם ספקי האנרגיה והחיים לעץ.

במשפחה "חזון וערכים" – משולים למים, לאוויר ולאש.

בסיס יציב ואיתן שיספקו לילד תחושות של שייכות ובטחון ניתן לספק לילדים ע"י הקניית ערכים ועקרונות שיפתחו בילד כלים ומיומנויות לחיים.

על פי העקרונות של "משפחה במחשבה תחילה" מומלץ לכל ההורים להגדיר חזון כתנאי הכרחי לצמיחתה והתפתחותה של המשפחה. זה מגדיר מטרות ועושה סדר בהתנהלות היומיומית.

הערכים הם למעשה עמודי היסוד להתנהגות ולהתנהלות רצויה. הם אבני הבוחן וקנה המידה האומרים לאדם מה נכון ומה לא נכון מבחינה מוסרית, מה ראוי ומה לא ראוי, מה צודק ומה לא צודק.

הערכים מניעים את האדם ונותנים לו משמעות. יש המדמים את הערכים לעמוד השדרה של דרכי האדם בחיים, זה המאפשר תחושת ביטחון ושלווה פנימית גם כאשר הסביבה החיצונית אינה ודאית ויציבה.

"ערכים לבני-אדם הם כמו שורשים לעצים. ללא שורשים, עצים נופלים ברוחות סער עזות. ללא ערכים, בני אדם נופלים, כשמכים בהם משברי הקיום". (קרלוס ריילס, פילוסוף ספרדי)

הערכים מאפשרים לאדם לקבוע סדרי עדיפויות ולקבל החלטות מתוך חוויה של שמחה, סיפוק ושלמות בבחירה. ככל שהאדם מודע לערכיו, כך בחירותיו בחיים יהיו שלמות ומוצלחות יותר. זיהוי הערכים המנחים וההכרה בהם מובילים להגשמה עצמית, לשליטה רבה יותר על ההתנהגויות והתחושות, להתייחסות עניינית לדברים חשובים באמת ולקבלת החלטות טובות יותר.

אם נתבונן מהצד על החיים, נגלה שחוסר איזון ותחושות פספוס, תסכול, עייפות ועוד הם תוצאה של נטיית האדם בעידן המודרני לרכז את האנרגיות שלו במקומות מסוימים בלבד, בעבודה, בגידול ילדים וכיוצא באלה, וזאת בתוך כדי הזנחה וחוסר טיפוח של תחומים אחרים לא פחות חשובים בחייו. קביעת חזון וערכים עוזרת לעשות סדר בחיים, לפרושׂ נכון יותר אנרגיות בתחומים שונים ולהחזיר לחיים את האיזון ואת שביעות הרצון.

בזוגיות כמו גם במשפחה הליך בניית החזון, מציאת הערכים המשותפים ואימוץ החזון המשותף כדרך חיים משותפת הם בסיס טוב ליצירת שפה משותפת, שפה המכוונת להווה ולעתיד טובים יותר, שפה שמאפשרת שיחה פתוחה על ערכים ועל בניית אווירה נעימה, חיובית ורגועה, שפה שקשובה לרצונותיו של האחר ומכבדת את צרכיו. (מתוך הספר "משפחה במחשבה תחילה").

 

שיהיה לכם חג נפלא ופורח

כמו השקדייה הפורחת במלוא תפארתה.

 

 

על הכותבת:
אילנה שניר
יועצת זוגית, משפחתית וחינוכית מוסמכת
מומחית בהדרכת זוגות, הורים וחינוך ילדים
טלפון ליצירת קשר למפגשי ייעוץ והדרכה 054-4469925
כותבת הספר: "משפחה במחשבה תחילה"
http://www.ilanasnir.co.il

 


עוד באותו נושא

ילדים משקרים

היכולת לשקר והיכולת להבין מהו שקר, מתפתחת כמו הרבה יכולות סביב גיל שנתיים כשילדים מגלים את עצמאותם.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!