קיימת שכיחות גבוהה של בעיות אורתודונטיות דווקא בילדים המיוחדים וטיפול אורתודונטי יכול לשפר את איכות חייהם בצורה משמעותית
כיצד ניתן לסייע לילדים עם צרכים מיוחדים לעבור ולהתמיד בטיפול אורתודונטי?
מאת: ד"ר מוליק קורנהאוזר, מומחה ביישור שיניים ולסתות, אחראי על הטיפולים האורתודונטים בבית איזי שפירא וד"ר ענת בניאל, מומחית ברפואת שיניים לילדים ונוער, מנהלת מרפאת השיניים בבית איזי שפירא.
המגמה החברתית הדוגלת בהגברת המודעות כלפי אנשים עם מוגבלות ושילובם בחיי הקהילה, יחד עם הצורך לשפר את איכות החיים שלהם, הביאו לדרישה גדלה והולכת של הורים המעוניינים שילדם המיוחד יעבור טיפול אורתודונטי.
שמירה על המראה החיצוני האסתטי ועל היגיינת הפה הוא חלק חיוני בתהליך השילוב, מה גם שטיפול אורתודונטי חיוני לא רק לצורך העניין האסתטי.
הטיפול האורתודונטי הכרחי לשמירה על מפרקי הלסתות (TMJ), לשיפור יכולת הלעיסה והבליעה, מניעת ריור יתר, ודיבור תקין.
לצערנו קיימת שכיחות גבוהה של בעיות אורתודונטיות דווקא בילדים המיוחדים וטיפול אורתודונטי יכול לשפר את איכות חייהם בצורה משמעותית.
הטיפול אורתודונטי יכול לסייע במניעת עששת ודלקות חניכיים בעתיד מפני שקל יותר לצחצח שיניים ישרות. כמובן שבעת הרכבת המכשור הסיכוי לעששת ודלקות חניכיים עולה, ולכן יש צורך בהקפדה יתרה וביקורים תכופים אצל השיננית.
למרות שבילדים בעלי צרכים מיוחדים השכיחות והחומרה של הפרעות הסגר גבוהות הרבה יותר בהשוואה לאכלוסיה הרגילה, ילדים אלה כמעט ולא עוברים טיפולים אורתודונטים לתיקון ליקויי הסגר עקב שיתוף פעולה ירוד, חרדה גבוהה, רמת ריכוז נמוכה ויכולת הסתגלות מוגבלת.
בנוסף לכל אלה, ברוב המקרים ההורים כלל לא מעלים על דעתם שהדבר אפשרי ולא פונים לקבל טיפול. למרות כל הבעיות, הטיפול האותודונטי לילדים בעלי מוגבלויות הינו אפשרי בהרבה מקרים וניתן במספר מרכזים רפואיים אך לא רק.
להלן מספר טיפים להורים- בתהליך הטיפולי הארוך:
לאחר הדבקת המכשור התהליך נעשה קל יותר. הביקורות הדרושות במשך כל תקופת הטיפול האורתודונטי הן קצרות ונעשות בטכניקות מיוחדות המתאימות לילדים עם צרכים מיוחדים.
הילדים מסתגלים למכשור תוך כמה ימים.
ברוב המקרים, הקושי העיקרי במהלך הטיפול הוא בשמירה על היגיינה אוראלית נאותה.יש צורך בצחצוח קפדני וניקוי מקצועי על מנת לשמור על בריאות השיניים והחניכיים.
ישור שיניים הוא נורמה חברתית, ואינו בגדר מותרות. לילדים מיוחדים אשר להם לרוב תווי פנים אופייניים המגדירים אותם כחריגים זהו יותר מצורך חברתי.
ליקוי הסגר ועמדת השיניים הלקויה מעצימים את החריגות ומבדילים אותם עוד יותר משאר בני גילם אשר ברובם עוברים יישור שיניים.
בעידן בו משתדלים לשלב ילדים מיוחדים בחינוך הרגיל, ובשלב מאוחר יותר בחייהם דואגים שירכשו מקצוע, המראה אסתטי תורם לשילוב מוצלח יותר בחיי הקהילה.
ולהורים... להם חשוב שכל הילדים שלהם יזכו לטיפול אורטודנטי ויהיו מטופחים ומטופלים באותה מידה.
על הכותבים:
ד"ר מוליק קורנהאוזר, מומחה ביישור שיניים ולסתות, אחראי על הטיפולים האורתודונטים בבית איזי שפירא,
ד"ר ענת בניאל, מומחית ברפואת שיניים לילדים ונוער, מנהלת מרפאת השיניים בבית איזי שפירא.
לפניות למרפאה ולפרטים נוספים: 7701214 -09 או www.beitissie.org.il.
עוד באותו נושא
הנה מספר צעדים למניעת בעיות בשיניים שיעזרו לשמור על החיוך היפה והבריא של ילדכם.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...