חג החנוכה בפתח ואנחנו שמחים לחלק דמי חנוכה. ישנן משפחות בהן נהוג לתת מתנות ויש כאלו שנוהגות לתת כסף ממש. זו הזדמנות נהדרת לחנך להתנהלות עם כסף אבל... התינוק שלך רק התחיל לזחול, התנהלות פיננסית עוד רחוקה. או אולי...

חינוך פיננסי בגיל ששה חודשים?

חג החנוכה בפתח ואנחנו: הורים, דודים, סבים וסבתות שמחים לחלק דמי חנוכה.

ישנן משפחות בהן נהוג לתת מתנות לילדים ויש כאלו שנוהגות לתת כסף ממש.

זוהי הזדמנות נהדרת לחנך את הקטנים איך להתנהל עם כסף, אבל... התינוק שלך רק התחיל לזחול. התנהלות פיננסית עוד רחוקה. או אולי בעצם... קרובה יותר ממה שחשבת?

 

התנהלות פיננסית קשורה ליכולת שיפוט: מה בהישג ידי ומה לא.

 

כשתינוק מתחיל לזחול, זוהי הזדמנות ראשונה שלו לחקור את גופו ביחס לסביבה. אם יש לכם תינוק זוחל בבית אתם בודאי מכירים את השלב בו אנו מניחים את התינוק לשחק על הרצפה ומגלים אותו מתחת לשולחן הקפה בסלון. הוא לא רק רוצה להגיע לחפצים הוא גם רוצה לחוש בגופו לאן הוא יכול להגיע, על מה הוא יכול לטפס, מתחת מה הוא יכול לזחול.

 

באמצעות החקירה הזו הוא רוכש לעצמו אוריינטציה, כלומר, הוא לומד על חפצים במרחב: איך הם מתנהלים ביחס לעצמם ואיך הוא מתנהל ביחס לחפצים. הוא לומד גם על מושגי מרחב וכך הוא רוכש לעצמו ידע חדש לגבי גופו והסביבה: הוא רוכש תחושות עומק גובה ומרחק. הוא אפילו מקבל מידע חדש לגבי תנועה של חפצים במרחב. כל כך הרבה דברים חדשים!

אולי עכשיו תביטו בתינוק שזוחל ותראו לא רק את זה שאוסף אבק מכל הפינות אלא תראו בו תחנת ממסר ומעבדה ניידת. המח של התינוק קולט מידע ללא הרף, מעבד אותו משתמש בידע שצבר כדי לצבור התנסויות חדשות וללמוד דברים חדשים.

 

ועכשיו, עם הידע הזה, הוא גם לומד מה לא. לאן הוא לא יכול להגיע, מה גבוה מידי, מה נמצא הרחק מהישג ידו, מה המשמעות של מדרגה. והנה, אולי המושגים האלו נשמעים לכם מוכרים מהעולם הפיננסי.

 

וכאן נכנס התפקיד שלנו, כהורים, כמחנכים.

 

לעיתים לא קל להורים לראות את הילד שלהם מתרחק מהם בזחילה. הם הרי רגילים לכך שהוא זקוק להם כדי להגיע ממקום למקום, כדי להשיג את הצעצוע שהוא רוצה לשחק בו, ולפתע, בוקר בהיר אחד, הוא יכול גם קצת לבד. טוב, זו אינה עצמאות מלאה, אבל תחילתה של עצמאות.

 

היכולת של ההורה לראות את התינוק שלו מתרחק ולסמוך עליו שכיגיע למכשולים יעבור אותם או כשיגיע למדרגה ידע להסתובב כדי לרדת לאחור, היא יכולת שתשמש אותו גם בעתיד, לתת לילד כסף ביד ולסמוך עליו שישתמש בו נכון, שיתקל במכשולים וייפול וגם יקום.

 

הורה שמסוגל לתת לתינוק שלו להתרחק בזחילה משדר לו מרחוק שהוא בטוח ביכולות שלו, השדר הזה הוא שנוסך בתינוק בטחון עצמי לגבי היכולות שלו ונותן לו את האומץ להתנסות בחוויות חדשות.

גם הידיעה שההורה נמצא שם, "יציל" אותו כשיתקע מתחת לשולחן הקפה, גם הידיעה הזו מאפשרת לתינוק להתרחק, כשהמגדלור, ההורה, תמיד יסמן לו לאן אפשר לחזור.

 

כי רק אם ניתן לילדים שלנו את האפשרות להתנסות בחיים האמיתיים הם ילמדו באמת ויזכו לעצמאות ולבטחון עצמי שהם מסוגלים להתנהל בכוחות עצמם. רק כשהם מתנסים, נתקעים, נחלצים, רק כך הם רוכשים את כושר השיפוט שלהם לגבי יכולותיהם ולגבי מגבלותיהם.

 

וכשהם לומדים זאת על גופם הם מתרגמים את ההתנסויות האלו לתחומים אחרים בחיים.

 

 

חג אורים שמח,

אורלי גת

 

 

על הכותבת:
אורלי גת
מרפאה בעיסוק MSc
מדריכה מוסמכת בשיטת שלהב ChildS‘pace
טלפון: 052-3707707, דוא"ל: yenooka@gmail.com

 


עוד באותו נושא

עידוד יכולת הבחירה של ילדים

ילדים מבצעים בחירות באופן מודע כבר בגיל צעיר. בגיל שנתיים-שלוש ילד יכול להתמהמה דקות ארוכות בהתלבטות

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!