הפרעת הקשב והריכוז מהווה את ההפרעה הנוירו-התנהגותית השכיחה ביותר בילדות.

הפרעת קשב וריכוז - טרנד אופנתי או תופעה אמיתית?

מאת ד"ר בועז רפפורט.

 

הפרעת קשב וריכוז - האם מדובר בטרנד אופנתי או בתהליך אמיתי המשפיע על כל מישורי החיים?

הפרעת הקשב והריכוז מהווה את ההפרעה הנוירו-התנהגותית השכיחה ביותר בילדות. ברוב המקרים מדובר בנטייה משפחתית גנטית. כיום ידוע, גם, שהפרעת הקשב אינה חולפת אצל מרבית הילדים המתמודדים איתה. 

על פי הנתונים הפורמאליים מדובר בתופעה הפוגעת ב 15 אחוז מהילדים. כל איש מקצוע שעוסק בכך רואה שמדובר בתופעה שכיחה בהרבה.

 

כלומר, גם בילדים וגם במבוגרים מדובר בקושי התפקודי השכיח ביותר

ידוע שהפרעת הקשב והריכוז קשורה בקשיים במרבית תחומי החיים:

בילדות: קשיי למידה, קשיי התנהגות, קשיים במיומנויות החברה.

בהתבגרות: נשירה מהמערכת החינוכית, סכנת התמכרויות להרגלים ולחומרים, הסתבכויות עם החוק, קשיים משמעותיים בהשתלבות בשירות הצבאי. 

בבגרות: קשיים להשלים תארים אקדמאיים, קשיים להחזיק מערכות יחסים עם אחוז גירושים גבוה מהרגיל, קשיים להישאר במקומות עבודה עם אחוז פיטורים גבוה, תאונות דרכים מרובות יותר, השמנת יתר, סכנה להגיע למצבים רגשיים קשים (ריבוי של התקפי חרדה ודיכאון) וכתוצאה מכך הגעה לקשיי תפקוד משמעותיים המשפיעים על המשפחה כולה. 

 

כלומר, הבנת הפרעת הקשב והריכוז, הידיעה כיצד לאבחן אותה ולזהות קשיים הנלווים אליה, עשויה לעזור מאוד בעיצוב נכון של הנוער ולהכינו באופן מותאם יותר לחייו הבוגרים. הבנה נכונה של מצבם עשויה לעזור במציאת מענים לקשיי הלמידה, קשיי ההתנהגות והקשיים בהשתלבות החברתית שמאפיינים ילדים אלה.

 

כיום מושקעים בכך משאבים מרובים, הן בתהליכי אבחון מסורבלים והן בטיפולים רב תחומיים בילדים. אך מכיוון שהבנת הפרעת הקשב אינה עומדת בבסיס האבחון והטיפול, הרי יעילות ההתערבויות חלקית ביותר ולרוב אינה מכינה את הילדים להתמודדות עם חייהם הבוגרים. 

 

חשוב גם לזכור שמדובר באנשים עם יכולת חשיבה אחרת, עם רעיונות "מחוץ לקופסא" וכושר יצירתיות גבוה מהרגיל. תכונות אשר אינן נלקחות כלל בחשבון בתקופת בית הספר אך עשויות, בתקופת הבגרות, לעזור לחברה לפרוץ דרך במישורים רבים (מדובר באנשים עם כושר יזמות והמצאה גבוה). 

לכן, אי ההבנה של המערכת את הילדים האלה גורמת להפסד כפול: גם מושקעת אנרגיה רבה בניסיון להפכם לתלמידים "רגילים" וגם מופסדת ההזדמנות ליהנות מיכולותיהם המיוחדות. 

 

חזון מרפאתו של ד"ר רפפורט הוא לגרום לשינוי במודעות להפרעת הקשב והריכוז, בעיקר בקרב ההורים ובקרב מוסדות החינוך ברחבי הארץ . ישנם יותר ויותר ילדים המתקשים לתפקד במערכת ולהגשים את יכולותיהם הגבוהות ללא קבלת מענה מספק מהצוותים החינוכיים. היכולת להתערב ולהשפיע לטובת ילדים אלה עשויה להיטיב עם החברה כולה.

 

אודות ד"ר בועז רפפורט

בן 56 שנה, נשוי עם שלושה ילדים, בוגר בית הספר לרפואה בטכניון בחיפה, מומחה ברפואת ילדים ורופא להתפתחות הילד. שנים ארוכות עסק בתחום התפתחות הילד והפרעות הקשב והריכוז עם כל הקשיים הנלווים להפרעות אלה.

במהלך הזמן, התגבש אצלו מודל רפואי וטיפולי שנועד לאבחן את הילדים והמבוגרים ולעזור להם לעשות שינוי בחייהם. לצורך כך גויס והוכשר צוות של מאמנות ופסיכולוגים אשר נוטלים חלק בתהליך האבחון והטיפול.

דר‘ רפפורט מרצה בפני מסגרות שונות, מנהל פורום של הפרעת קשב וריכוז באינטרנט (בפורטל אינפומד) ומשתתף בתוכניות שונות בתקשורת (רדיו וטלוויזיה).

 

תחומי הטיפול במרפאת קשר

מרפאת קשר בנויה לפי מודל רפואי ונועדה לאבחן ולטפל בילדים ומבוגרים.  

לצד ד"ר בועז רפפורט ישנו צוות של פסיכולוגים ומאמנות מומחיות בתחום הקשב והריכוז.

במרפאה פותחו סדנאות המיועדות להדרכות הורים, להדרכות מורים בבתי הספר ולעבודה עם ילדים לשיפור מיומנויות התקשורת והחברה.

במרפאת "קשר" נעשות גם הכשרות של אנשי מקצוע כדי לעסוק בהפרעת הקשב והריכוז.

 

 

 

 


עוד באותו נושא

אב קיבל משמורת על בתו הקטינה

ההורים התגרשו לאחר סכסוך משפטי ארוך והאם קיבלה את ארבעת הילדים למשמורתה. עם הזמן חל נתק בין האב לילדים

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!