המילים "גמילה מהנקה" מעלות לי בראש תרחיש אחד בלבד: אותי, בסופר, עומדת מול מדף הכרוב ובוכה מרב כאב... אבל אנו לפני תחילת שנה"ל, בעוד מספר ימים ילכו כל התינוקות למעון והאמהות תחזורנה לעבודה. הגיע הזמן להיגמל.
החזה מתפוצץ לי, אני לא יכולה להזיז את הידיים ורופא הנשים שלי אומר: מיידעלה לכי לסופר תבחרי כרוב ירוק וצעיר ותוך שבוע הכל יעבור.
אז לעבור זה עבר וגם החזה שלי חזר מזמן למידתו המקורית. והילדה שלי? היא עוד שנייה כבר מסיימת בי"ס יסודי. ובכל זאת יש דברים שנחרטים במוחנו לנצח.
אנחנו נמצאים שנייה וחצי לפני תחילת שנת הלימודים. בעוד מספר ימים ילכו כל התינוקות המתוקים, קטנים ובוגרים, למעון והאמהות תחזורנה לעבודה.
הגיע הזמן להיגמל.
יש נשים שישאבו, יש כאלו שיפסיקו להניק לחלוטין ואחרות שיחליטו להמשיך רק בשעות אחר הצהרים כשהגן מסתיים כדי לפנק את הילד בעוד קצת חלב וחיבוק של אמא עד שהחלב יגמר (או הסבלנות...).
בואו נעשה סדר בבלגן ונראה מה אנחנו בוחרות.
ממשיכות כרגיל
לאמהות שהחליטו להמשיך להניק מלא גם כשהילד נכנס למסגרת, כדאי להתחיל להכין מראש בקבוקים שאובים של חלב ליום יומיים הראשונים. היות והשאיבה הראשונית מתבצעת בזמן שהתינוק יונק בבית, כדאי לשאוב כל פעם כמויות קטנות בין הארוחות עד שנאגור כמות מספקת ליום יומיים הראשונים. את החלב ניתן לאחסן בשקיות מיוחדות לשמירה על חלב אם ולהקפיא לפרק זמן ממושך.
את החלב יפשירו במעון ויתנו לילד בימים הראשונים ואחר כך תוכל האם לשאוב בכל יום חלב בזמן שהיא בעבודה, כל יום ליום שאחריו.
משאירות פינוקים
אמהות שיחליטו שהילד כבר גדול מספיק לאכול אוכל רגיל במעון ואינו תלוי יותר בחלב אם כיוון שיוכל לאכול ירקות, פירות או אפילו בקבוק עם פורמולה, צריכות לוודא שאכן הילד מוכן לאכול את האוכל שמוצע לו. כמו כן מומלץ להרגיל את הילד מראש בבית לדלג על ארוחות של חלב אם ולקבל את החלב רק בשעות הערב כפינוק מיוחד עם אמא.
וויסות יצור החלב בגוף יגיע לרמה נורמאלית כדי שלאמא לא ייווצר מצב של גודש כשהיא בעבודה. בכל זאת, אף אחת לא רוצה לחזור הבית מטפטפת...
גומלות לחלוטין
ישנן אמהות שיחליטו שזהו הזמן הטוב ביותר לגמול את הילד מהנקה. כדאי מאוד להיזהר, שלא לעשות זאת בשיטת הזבנג וגמרנו.
הנקה כדאי להפסיק כשזה מתאים, אבל מאוד בהדרגה ותוך עזרה של הסביבה כי אמא מול ילד עקשן או אמא מול תינוק בוכה שמסרב לאכול מבקבוק עלולה להישבר מאוד מהר.
עצות סבתא לייבוש החלב
כרוב כרוב ועוד כרוב...
את עלי הכרוב מניחים במקרר ומוצאים לפני השימוש. מניחים על החזה וקושרים חזק. משאירים את העלה עד שהוא נהיה סמרטוטי (או עד שבן הזוג שלך מעיר על ריח מוזר ולא נעים...) ואז מחליפים.
זרעי פשתן
מבשלים זרעי פשתן עם מעט מים, מצננים ומורחים על החזה. בהמלצה אישית אני שדרגתי את התהליך והנחתי גם ממחטה לחה מעל זה ששמרה על הפשתן לח ועל החזיה שלי נקייה. משאירים ללילה שלם.
מרווה
מרווה ידועה בהשפעתה כעוזרת להפסקת ייצור חלב אם. שתיית כמה כוסות תה עם עלי מרווה מדי יום יכולה לסייע לייבוש החלב.
באופן כללי
ההמלצה הכללית היא לדלג על ארוחות בהדרגה. קודם ארוחה אחת, אחר כך שתיים וכך להרגיל את הגוף להפחית את ייצור החלב באופן הדרגתי עד ליבוש מוחלט.
אם נוצר גודש בין הארוחות ניתן לשאוב מעט חלב עד לרמה שבה עור החזה לא יהיה מתוח ולא מעבר לכך.
סיכום
אמהות יקרות, לא סתם קראתי לכתבה הזו גמילה מהענקה.
ההנקה נותנת גם לנו האמהות תחושה טובה. זהו זמן איכות עם התינוק/הילד, זמן שבו הוא הכי צמוד הכי אהוב והכי רגוע.
כולנו יודעות איזה פרצוף מחייך ומתוק יש לילד בשנייה בה סיים לינוק חלב מתוק.
כמובן שחלב אם הוא אחד הדברים החשובים ביותר לילד מבחינה חיסונית והויטמינים שנקנים לילד בהנקה לא יגיעו לו בשום דרך אחרת. ובכל זאת, אם אתן לא מסוגלות או לא רוצות (וגם זה מותר) או לא יכולות להמשיך להניק, אז בלי רגשי אשמה. אנחנו האמהות ניתן ונעניק לילד בדרכים אחרות.
ולאלו שממשיכות לשלב, תיהנו כל עוד זה נמשך, זה עובר כל כך מהר...
שלכם,
עטרה גולד
אמא לשתי בנות
עוד באותו נושא
תחילת האביב אומרת הרבה דברים, אבל להורים לקטנטנים בחיתולים היא בעיקר אומרת שהגיע הזמן לגמילה מחיתולים! מתי מתחילים ולמה חשוב לשים לב?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...