שלושה שבועות קייטנה. זה המקסימום שאני יכולה להרשות לעצמי. מה לעשות, לשלוח 3 ילדים לקייטנות זה י-ק-ר!!
השנה החופש הגדול קוצר, ולכן, אחרי הקייטנה יישארו "רק" 5 שבועות של חופש גדול בהם הילדים בבית. 5 שבועות שהם 38 ימים ברוטו, או 26 ימים נטו כלומר ימי עבודה שצריך לקחת בהם חופש או למצוא סידור כלשהו לילדים. והימים האלו מגיעים, כמובן, אחרי עשרות ימי חופש של חגים, שביתות ושאר בלת"מים שהיו במהלך השנה...
כל בר דעת יודע שמספר ימי החופשה השנתיים שיש להורה, ואפילו לזוג הורים יחד, לא מספיקים אפילו כדי להגיע לאמצע החופש הגדול!
מה עושים?!
לא משנה מה מחליטים בסוף לעשות עם הילדים בחופש, לתכנן צריך מעכשיו. צוות אמאבא שוחח עם כמה הורים לילדים והנה הפתרונות והרעיונות שהם מציעים.
סבא/סבתא
הפתרון הנפוץ ביותר ששמענו עליו לימי החופש הגדול הוא להיעזר בסבא וסבתא.
יתרונות: סבא וסבתא מכירים את הילדים והילדים מכירים אותם, על פי רוב הם גרים בקרבת מקום והכי חשוב – שמחים לעזור ולבלות עם הנכדים ובחינם.
חסרונות: בימינו ישנם גם סבים וסבתות רבים שעדיין עובדים בעצמם ולא יכולים להתפנות כדי לעזור בחופש. חסרון נוסף, במקרה שסבא וסבתא הם אכן אלו ששומרים על הילדים, זה שסבא וסבתא ששומרים באופן קבוע על הנכדים גם מרשים לעצמם להעיר ולהתערב בדרך החינוך שבחרתם לילדים שלכם.
חברים עם ילדים
הורים רבים סיפרו לנו שאת הילדים הקטנים (אבל לא קטנים מאד) שלהם, הם שולחים לכמה ימים לחברים בעלי ילדים גיל.
יתרונות: ההורים יכולים לזכות בכמה ימי חופש מילדיהם, והילדים בחברה של בני גילם.
חסרונות: חובות צריך להחזיר, והורים שהפעם אירחו ירצו בפעם הבאה שילדיהם יתארחו אצלכם. במקרה כזה יכולה להיווצר אי נעימות על בסיס של השוני באירוח ובאורח החיים בין המשפחות השונות.
קייטנה תוצרת בית/קייטנת אמהות
עוד פתרון שמצאנו נפוץ במיוחד לימי החופש הגדול, זוהי קייטנה תוצרת בית או בשם המוכר יותר - קייטנת אמהות. מדובר בכמה אמהות עם ילדים באותו גיל, שהתארגנו יחד מבעוד מועד, כשבכל יום אמא אחרת מארחת את כל הילדים בביתה ואחראית על הפעלתם. בכל שאר הימים, הילדים מתארחים אצל האמהות האחרות...
רעיונות לקייטנה כזו תמצאו כאן - http://www.imaba.co.il/article.php?pid=2265.
יתרונות: פתרון לא יקר שמאפשר לכם כמה ימים בלי הילדים אבל ביחד עם זה מאפשר לילדים ליהנות מחברים שהם מכירים ומאטרקציה שונה בכל יום.
חסרונות: מדובר בסבב, כלומר אחת לכמה ימים (תלוי במספר האמהות בקייטנה) יהיה עליכם לארח את כל הילדים אצלכם ולהכין תוכנית הפעלה אטרקטיבית עבורם.
לקחת את הילדים לעבודה
כשאין ברירה וכמובן בהתאם לגיל הילדים ואופי העבודה, הורים לוקחים איתם את הילדים לעבודה.
יתרונות: ישנם מקומות עבודה שמאפשרים את זה ואפילו מתארגנים מבעוד מועד כדי לעזור עם הילדים, לדוגמא מכינים ארוחות מיוחדות, חטיפים או חדר טלויזיה עם סרטים לילדים החופשים.
חסרונות: לא ניתן לקחת ילד בכל גיל לעבודה, וגם לא כל מקום עבודה מאפשר את זה. דבר נוסף הוא, שבדרך כלל יהיה לכם קשה לקחת את כל הילדים באותו יום.
עבודה מהבית
יש הורים שיכולים, במקרים מסוימים, לקחת את העבודה הביתה. אמנם לא קל לעבוד כך אבל כשמקום העבודה מתחשב בהורים אין ספק שלטווח הארוך יהיו בו עובדים הרבה יותר נאמנים.
יתרונות: לא מבזבזים ימי חופש שכבר אזלו מזמן ובכל זאת נמצאים בבית עם הילדים.
חסרונות: צריך לדעת להציב את הגבולות ולעשות היטב את ההפרדה בין הילדים לעבודה, אחרת ממש אי אפשר לעבוד עם הילדים הקטנים בסביבה.
לפתוח קייטנה בבית
כמו שאומר הפתגם – If you can‘t beat them – Join them
לא מעט אמהות ולאחרונה גם אבות בחרו מלכתחילה ללמוד ולעסוק בהוראה או בגננות. עם כמות החופשות שיש לנו, מה הפלא?
אפשרות נוספת היא לפתוח קייטנה בעצמכם בבית.
יתרונות: ניהול קייטנה בעצמכם יספק תעסוקה עבור הילדים שלכם ובד בבד גם תרוויחו כמה גרושים.
חסרונות: מדובר בלא מעט התעסקות ומצריך הרבה תכנון וארגון. בנוסף ניהול קייטנה מהווה שינוי משמעותי לעבודה הקודמת שלא בטוח שיהיה אפשר לחזור אליה אחרי החופש.
הורים עצמאיים
עוד פתרון שמצאנו לא אחת אצל הורים לילדים קטנים ובמיוחד אצל אמהות, הוא המעבר לעצמאות.
יתרונות: שליטה וגמישות בשעות וימי העבודה. כשאת בעלת עסק משל עצמך שעות העבודה וימי החופשה בשליטתך ואת יכולה לבחור מתי להיות עם הילדים ומתי בעבודה.
חסרונות: כשלא עובדים לא נכנס כסף לבנק. ניהול עסק עצמאי מצריך השקעה גם בעבודה וגם בשיווק ומכירה במשך כל השנה. אם תבחרו לא לעבוד בימי הקיץ, אתם עלולים למצוא את עצמכם בלי משכורת גם בתחילת שנת הלימודים.
להיעזר שמרטפית
כשיש שמרטפית שמגיעה לפי הזמנה אפשר לבקש ולשלם עבור עזרה עם הילדים מתי שרק רוצים.
יתרונות: הזמנת שמרטפית לפי הצורך מאפשרת מצד אחד לקבל פתרון לילדים כשצריך אותו ומצד שני אם חזרתם מוקדם לא תשלמו על כל היום אלא רק עבור השעות בהן השמרטפית עבדה בפועל.
חסרונות: החיסרון העיקרי כאן הוא המחיר. לשלם לשמרטפית שתשמור על הילדים שלכם כדי שתוכלו ללכת לעבודה יכול להיות דבר מאד יקר. עוד חיסרון הוא שלפעמים צריך לחפש הרבה עד שמוצאים את השמרטפית המתאימה עליה תוכלו לסמוך, וגם כשכבר יש לכם שמרטפית קבועה לא תמיד שהיא תהיה פנויה דווקא בימים שתרצו אותה.
שיהיה חופש נעים,
שלכם,
ליאת גולדשטיין
האמא של אמאבא
עוד באותו נושא
תכנון מעבר למדינה זרה הוא פרויקט. ואם מוסיפים ילדים למשוואה, הכל יותר מורכב...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...