מריבות מתרחשות בעוצמות שונות בהתאם לסגנונות שונים של הורים. הורים מסגנון מסויים מגיבים באופן שונה לסיטואציות דומות.
סגנונות הורות
מחקרים מראים שמריבות מתרחשות בעוצמות שונות בהתאם לסגנונות שונים של הורים.
הורים מסגנון מסויים מגיבים באופן שונה לסיטואציות דומות.
כאשר הורה מודע לסגנון ההורות ולתגובות שלו במצבי מתח שונים בבית, קל לו יותר למתן את המריבות ולהפנותן לאפיק הידברות חיובי ומועיל בינו ובין הילד. הורה היודע להשתמש בכלים שמעודדים אווירה נינוחה, מעצים את ההתנהגויות הרצויות בקרב הילדים, מלמד ומדגים פניות והקשבה וממתן כעסים שלו ושל הילדים.
בספרות ישנן חלוקות שונות של טיפוסי הורים שמגיבים שונה בעת מריבה. להלן כמה דוגמאות:
הורה מתירני
הורה מתירני הוא הורה פסיבי שאינו יודע לשים גבולות או להגיב לחוסר משמעת, אינו דורש מילדיו. מאמין שאמירות כמו: "תעשה מה שאתה מבין", "אין לי רעיון, תנהג לפי הבנתך" מעצימים את הילד . הורה מתירני אינו מציב מטרות ברורות בפני ילדיו כי הוא מאמין שיש לגדלם ללא התערבות כלל.
הורה רודני
זהו הורה שיוצר מערכת חוקים נוקשה ומצפה שכולם יסורו למרותו. חשוב להורה כזה להיות בשליטה. הוא מאמין שחייבים להעמיד את הילדים במקומם בכל רגע ורגע. זה אותו הורה שלא יעודד את ילדיו להשמיע את דעתם. הורים רודנים מנהלים את הבית באמצעות חוקים נוקשים ומסורתיים.
הורים המשתמשים בסגנון זה בדרך כלל אינם מיחסים חשיבות לרגשות הילד על-פי תפיסתם הם צריכים ללמד את הילד "לקחת את עצמו בידים" תוך כדי שימוש בהוראות חד משמעיות שמלוות לעיתים באיומים (זה קורה כשההורה מרגיש חוסר אונים). ביטויים כמו: "אמרתי לך לעשות את זה עכשיו" "עזוב הכל ועשה את מה שנתבקשת", "מה אתה בוכה כמו ילד, תתגבר" "אם לא תכין שעורים עכשו לא תצא בערב שבת".
ילדים להורים כאלה גדלים מתוסכלים ועם קושי להביע רגשות. הורים אלה רואים עצמם גדולים, חזקים וחכמים יותר מהילדים והם מאמינים שיש להם צרכים חשובים יותר מאלה של הילד. לכן הם ממעיטים בחשיבות של צרכי הילד, ומשדרים זאת. הילדים שמקבלים שדר זה נשארים בתסכולם והופכים למופנמים.
ההורה הנואם
ההורה הנואם הוא זה שנוטה לחסום תקשורת עם ילדיו באמצאות הרטוריקה. הוא יודע הכל ומאמין שצריך לדבר... ולדבר... להעביר הכל דרך השכל. זה הורה שמרבה להשתמש במילים: "צריך" ו"לא צריך". הורה כזה כופה על הילדים את דעתו ואת הרגשות שלו, הוא יודע איך צריך להגיב.
"את לא צריכה להתרגז כל-כך... אמא יודעת מה הכי טוב בשבילך...", "אתה לא צריך להרגיש כל- כך רע... תעריך מה שנותנים לך... אתה מקבל הכל...".
ההורה המאשים
אחד הטיפוסים היותר קשים לילד ברמת הרגשות הוא שמבהיר בצורה חד משמעית כמה הילד נחות לעומתו. נראה שהמטרה העקרית של הורים אלה הוא שהילד יבין שהמבוגרים הם חכמים יותר ותמיד צודקים, ולכן הוא צריך לעשות את מה שההורה אומר לו. אם לא הרי שהילד לא בסדר, הוא לא ילד טוב.
"מה אמרתי לך?", "ידעתי שזה יקרה", אם היית מקשיב לי, זה לא היה קורה".
הורה מאשים משתמש לא מעט בציניות, בשמות גנאי ובהשפלה כדי להסביר את כוונותיו. סגנון זה מקטין מאוד את הערך העצמי של הילד, ומגדיל אצלו את תחושת הכשלון. הוא לומד שלא חשוב מה הוא יעשה- הוא אף פעם לא יהיה מספיק טוב.
הורה סמכותי
זה אותו הורה שמצליח לאזן בין גבולות ברורים וסביבה תומכת ומטפחת. זה אותו הורה שמדריך את ילדיו אך אינו מנסה לשלוט בו. זה אותו הורה שמאפשר לילדיו לקחת חלק בקבלת החלטות חשובות. הורה סמכותי מייחס חשיבות רבה לעצמאות של ילדיו ויחד עם זאת דורש מהם לגלות אחריות כלפי עצמם, בני המשפחה חברים ואחרים. הם מעודדים אותם ומשבחים את יכולותיהם.
החוט המקשר בין כל טיפוסי ההורים הוא דפוסי תקשורת.
על מנת להגיע לתוצאות רצויות יש לתת את הדעת לשינוי דפוסי התקשורת. זו אינה משימה קלה, אך היא אפשרית. חשוב וכדאי לאמן ולתרגל דפוסי תקשורת.
המלצותיי לשיפור התקשורת:
- כשהילד פונה אליכם מומלץ להפסיק לרגע את מה שאתם עושים ולהקשיב לילדיכם, הקפידו להקשיב גם לרגשות שהם מביעים וגם למילים שהם אומרים. אם אתם מאוד עסוקים ואינכם יכולים להתפנות עדיף שתומרו להם: "מותק, אני עסוק כרגע, אני אתפנה עוד מעט ונוכל לדבר בנחת". לא להקשיב באופן חלקי. ברגע שהתפנתם, קראו לילד ובקשו לשמוע את מה שיש לו לומר.
- בשעת השיחה שמרו על קשר עין עם הילד. מומלץ להתקרב אליו ולשים עליו יד כדי שיוכל להרגיש קרבה.
- חשוב להקשיב עד סוף המשפט, לא לקטוע את דבריו של הילד גם אם נדמה לכם שאתם יודעים מה הוא רוצה לומר.
- מפעם לפעם השמיעו קולות והנהנו בראשיכם. תגובות כמו: "או-הו" "אהה" נותנות תחושה שאתם מקשיבים באופן פעיל. חיוך בזמן מתאים יתן הרגשה שהשיחה אינה חובה עבורכם אלא רצון ותמיכה.
בהצלחה.
על הכותבת:
אילנה שניר,
כותבת הספר "משפחה במחשבה תחילה"
יועצת חינוכית ומשפחתית מאמנת הורים Med
מומחית בהדרכת הורים וחינוך ילדים
לתיאום פגישה להדרכה הורית וייעוץ חינוכי, ייעוץ משפחתי ואימון זוגי: 054-4469925
http://www.ilanasnir.co.il/
הספר מוצע למנויי אמאבא במחיר מבצע 55 ש"ח + משלוח דרך האתר:
https://www.ezpay.co.il/Payment.aspx?id=14780
עוד באותו נושא
אולם במקרה של פרידה וגירושין והיה והקטינים נשארים עם אמם, יש לקבוע סכום מזונות אשר ישולם מדי חודש לקטינים על ידי אביהם
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...