לאחר תקופה ארוכה מאד של התלבטויות והחלטה לפרק את הנישואין, עומדים זוגות בפני האתגר המורכב ביותר בחייהם – הליך הגירושין.
לאחר תקופה ארוכה מאד של התלבטויות והחלטה לפרק את הנישואין, עומדים זוגות בפני האתגר המורכב ביותר בחייהם – הליך הגירושין. זה הזמן לשכוח מהרצון העז להיות צודק וללכת להליך משפטי, ולבחור חכם, ולהיפרד בהליך גישור. הגישור הנו הכלי הטוב והמתאים ביותר לניהול הפרידה וניתוק היחסים. מעבר ליתרונות הטכניים - הדרך הקצרה ביותר, הזולה ביותר, והאפקטיבית ביותר לפירוד, קיימים בעיקר יתרונות מהותיים הקשורים בעתיד המשפחתי. הגישור הנו הדרך הנכונה ביותר לשמר את האפשרות להדברות בעתיד, להיפרד כאשר כל אחד מבני הזוג זוכה למענה לצרכיו האישיים, ומתקבל מצב של-WIN-WIN . במאמר זה נדון ביתרונותיו של ההליך הגישור על פני ההליך המשפטי בפרידה וגירושין.
הפרידה והליך הגישור
הקושי בפירוד הנו עצום, אך הוא מושפע מהסיבות בגינן מתרחש הפירוד. לעתים, מדובר בפרידה חד צדדית, כאשר אחד הצדדים מחליט לסיים את הזוגיות בעוד הצד השני אינו מעוניין בפירוד. פרידה מסוג זה, המלווה בחוסר איזון ברצונות הצדדים, עשויה לגרום לסכסוך עמוק, שיקשה על הליך הפירוד. הדרך קצרה וקלה מאד עד למרגלות בית המשפט ועמידה בפני מאבק משפטי ארוך ומתיש, שלעתים יושפע מתפיסת העולם של עורכי הדין של בני הזוג ולאו דווקא מתפיסות העולם של בני הזוג עצמם. פרידה בהסכמה אף היא קשה מנשוא, בעיקר כאשר מדובר בפרידה וניתוק ממערכת יחסים ארוכת טווח. גם בפרידה בהסכמה, והבנה כי לבני הזוג לא יכול להיות עתיד משותף, עשויים להתגלע מחלוקות הקשורות באופן פירוק היחסים בעיקר במצבים בהם מעורבים רכוש ונכסים רבים אשר ברשות הצדדים שבמחלוקת. כך או כך, השבר הוא גדול, הכאב רב, ומדובר באחד הצדדים המורכבים ביותר שבני זוג עשויים להתמודד איתו.
מהו הליך הגישור? הליך רצוני בו בני הזוג מסתייעים בצד שלישי, המגשר, אשר מכוון, מוביל, מנווט אותם לדו שיח מכבד ואמפטי שמטרתו בניית הסכמות על העניינים ביניהם המצויים במחלוקת. בעזרת המגשר, משנים נקודת מבט, עד כדי ראיית הקונפליקט הקיים כהזדמנות. תוך כדי הליך הגישור, לעיתים הצדדים לומדים דברים חדשים על עצמם ועל בן הזוג, דברים שהם לא ידעו קודם, או נכון יותר לומר שפשוט לא ראו אותם. במהלך הגישור, מתקיים דיאלוג בין הצדדים, ממנו ניתן לזהות את העמדות אשר כל אחד מהם מציג. העמדות מתורגמות לצרכים או אינטרסים של הצדדים. מניתוח והבנת הצרכים ניתן ליצור חלופות חדשות שמתוכן על פי רוב נוצרות ההסכמות. מדובר בהליך קצר יחסית, בן מספר פגישות, כאשר קצב ההתקדמות תלוי בעיקר בצדדים לגישור. הליך הגישור מתבצע כל כולו בהסכמה. תכלית ההליך הוא רצון הצדדים לפתור את המחלוקת בדרכי נועם. לצדדים יכולת להמשיך או לפרוש מהגישור בכל שלב ושלב בהליך. כל פרטי ההליך חסויים, ובמידה והליך מסתיים ללא הסכם, חל איסור להשתמש בחומר שנמסר בהליך הגישור בעת ההתדיינות המשפטית בין הצדדים היה וההליך יתנהל בבית משפט.
יתרונות הגישור על פני ההליך המשפטי
האם אפשר לעשות זאת לבד?
מדוע יש צורך במגשר? האם אפשר לעשות זאת לבד? לעתים, בני זוג שמגיעים להסכמה על פרידה מעוניינים להסכים ביניהם גם על תנאי הפרידה. לכאורה, אין הם זקוקים למגשר, שכן יש ביניהם הסכמה. אולם, יתרונו של המגשר הוא בהיכרותו את ההליך, את הסיכונים הכרוכים בו, את הפרטים המשמעותיים שיש לעמוד עליהם בהסכם הפרידה, נושאים אשר בני הזוג נתקלים בהם לראשונה. מגשר מכיר גם את נקודת הייחוס החיצונית, הסיכונים העומדים ותלויים פני הזוג במידה ויגיעו למערכת השיפוטית, ואף את הפרטים הכלכליים הטכניים, את זכויות בני הזוג, ואת העולם הפיננסי המורכב שיש להתייחס אליו במהלך הגישור.
ולסיום – האם הגישור מתאים לכולם?
שאלת מליון הדולר היא האם הגישור מתאים לכולם או שישנם זוגות ש-"אינם מתאימים לגישור"? ובכן, אם לא מנסים לא יודעים. יתכן ויש זוגות שלא ניתן יהיה להגיע להסכם גישור עימם מסיבות שונות – חוסר כוונה אמיתית לגישור, רצון לנקמה בבן הזוג השני וכו‘, אולם המחיר שישלמו על הניסיון בגישור קטן ושולי ביחס למחיר שישלמו בהליך משפטי לו לא ניסו קודם לכן את פתרון הגישור.
פרידה היא מציאות כואבת, מורכבת רגשית, מלווה בייסורי מצפון, חששות, כעסים, אכזבה ושבירת אמון. לכן - אין דרך טובה אחרת מלבד הגישור.
על הכותבת:
קטי טל,
מגשרת משפחתית,
יישוב סכסוכים, בניית הסכמות, גירושין, הסכמי ממון, ירושות
טלפון 054-7437435 , דוא"ל info@kati-tal.com
אתר אתר http://www.kati-tal.co.il
עוד באותו נושא
כהורים, תפקידנו החשוב ביותר הוא לדאוג לביטחונם ולבריאותם של ילדינו. הנה כמה עובדות שחשוב לדעת בנושא ביטוח בריאות לילדים.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...