ראש השנה עם ארוחת החג המשפחתית, יום כיפור והמפגשים השכונתיים על הכביש, והשיא – שבועיים חופשת סוכות! נדמה שהמשימה של להיות "אך שמח" היא משימה קלה לילדינו. אז איפה בכל זאת מתחבא הקושי?

ושמחת בחגיך...

ראש השנה עם ארוחת החג המשפחתית, יום כיפור והמפגשים השכונתיים על הכביש, והשיא – שבועיים חופשת סוכות! נדמה שהמשימה של להיות "אך שמח" היא משימה קלה לילדינו. אז איפה בכל זאת מתחבא הקושי? באושפיזין.

 

חג הסוכות הוא חג מזמין אורחים - ולא לכל הילדים קל להתמודד עם נושא האירוח.

בין אם זה חברים לאחה"צ ובין אם לינה מרגשת בסוכה, הדבר דורש מהם להתנהג בנימוס, לחלוק את רכושם עם אחרים ולהתחשב ברצונותיהם של אנשים נוספים... תוסיפו לכל אלו את ההתרגשות והעייפות מצטברת של ימי החופש והרי לכם מצב רגיש במיוחד שהשמחה בו בהחלט מאתגרת.

 

מה עושים?

משתפים את הילדים בתוכניות – ומראש.

בין אם אלו אורחים שלכם שמגיעים או שלהם, הכינו אותם מראש כך שידעו למה לצפות ומה מצופה מהם. מתי מגיעים האורחים? לכמה זמן? מה מותר/אסור לעשות כשהם נמצאים? וכדומה. למשל: "הדודים מגיעים לארוחת ערב עם בני הדודים. אחרי האוכל הם ישובו לביתם ובני הדודים יישארו איתכם לישון בסוכה (ייישששש!!!). אתם יכולים לקחת את שקי השינה אבל אני לא מרשה להוציא את הכריות מהבית. אפשר להביא משחקי קופסא לסוכה אבל לא את האורגן ואת הרובוט המדבר, כי צריך לשמור על שקט בגלל השכנים..."

 

מחליטים איתם לגבי השיתוף במשחקים וחפצים אישיים

שוב, מראש. מדברים איתם על כך שכשיגיעו האורחים הם ישחקו יחד. אם יש משחק או חפץ אישי שהם ממש לא רוצים להתחלק בו ניתן לומר זאת מראש ולסמנו "מחוץ לתחום". למשל, דובי שישנים איתו בלילה או בובה אהובה במיוחד. לגיטימי לומר זאת מראש לאורחים "אתם יכולים לשחק בכל הצעצועים בחדר, חוץ מבדובי פנדה, כי הוא הדובי המיוחד הפרטי שלי, שאני ישן איתו". כך הדבר גם לגבי חפצים אישיים. למשל, אל תציעו את המיטה לאורחים עם מצעים של הילד בלי להיוועץ בו מראש, כדי להימנע ממצב בו שמתם את המצעים האהובים עליו לאחר...

 

תיאום ציפיות

יתכן שהילד מצפה מאוד לביקור בן דוד בכור כדי שישחקו יחד וכשזה בא כל מה שמעניין אותו זה לשחק במחשב. כדאי לדבר עם הילד מראש ולהכין אותו לכך שיתכן ובן דודו ירצה לעשות דברים אחרים ממנו ומה יוכל לעשות במקרה כזה. כך הדבר גם לפני ביקור חברים כמובן. נניח שהוא כבר מחכה לחבר שיגיע כדי לשחק איתו יחד בפלייסטיישן. כדאי להכין אותו מראש לעובדה שיתכן והחבר ירצה בכלל לשחק כדורגל, או במחשב או בגורמיטים...

 

סימולציות

תמיד טוב לדבר עם הילד לפני על "מה אפשר לעשות אם". למשל, "מה אפשר לעשות אם אתה רוצה לשחק כדורגל ויובל רוצה לשחק במחשב?" או ,"מה יקרה אם דני בכל זאת ייקח את המשחק שהגדרת כ"מיוחד" ושבו אתה לא מרשה לשחק?" ויחד להעלות מספר אפשרויות לפתרון כדי שבזמן אמת לא יהפוך הדבר למשבר.

 

חג שמח ונחת מכל אורח!

 

 

על הכותבת:
ליאת קרן
פסיכותרפיסטית לילדים ונוער
054-9796446
http://liatkeren.co.il/

 


עוד באותו נושא

ביכורים במשפחה

נולד תינוק חדש, פרי הגן החדש של המשפחה. כולם מתרגשים, שמחים והאח הגדול פוגש את התינוק החדש והמתוק. אבל...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!