ראש השנה בפתח ואיתו הראשונה באינספור ארוחות חג משפחתיות חגיגיות
ראש השנה בפתח ואיתו הראשונה באינספור ארוחות חג משפחתיות חגיגיות.
המפגש המשפחתי יכול להיות מרגש או מעיק אבל ללא ספק – משמעותי וחווייתי ופי כמה מהרגע בו נכנסים גם ילדינו לתמונה. הרי הילדים מייצגים אותנו בזעיר ענפין ואנחנו רוצים שייצגו אותנו בכבוד ויסבו נחת ולא שיהיו מושא לצקצוקי לשון או חלילה מבטים מוכיחים שדי בהם כדי לתת לנו תחושת כישלון. לא. השנה זה לא יקרה!
איך עושים את זה? להלן מדריך קצר לאיך לשרוד ארוחה משפחתית ואולי אפילו להנות ממנה.
הכנה.
עדכנו את הילדים מראש לאן הולכים, מי המשתתפים ומה החוקים בבית המארח. אם אתם לא בטוחים לכו על בטוח. לדוגמא: לא פותחים דלתות סגורות, לא קופצים על כורסאות ולא לוקחים דברים בלי רשות.
זמן משחק.
חשוב שידעו (מראש!) שיהיה להם זמן לשחק עד שיגיעו כל האורחים ועד שישבו לשולחן. הזכירו להם שכשקוראים לכולם לשולחן מצופה גם מהם להגיע. יהיה להם זמן להמשיך לשחק אח"כ, כשיסיימו לאכול.
הארוחה.
כולם נוטלים ידיים ומתיישבים לשולחן. גם המבוגרים וגם הצעירים. סביב השולחן אוכלים ומשוחחים. לילדים רבים קשה לשבת ולחכות שכולם יסיימו אם הם עצמם סיימו את המנה שלהם. אני בעד לאפשר להם לחזור למשחקם ולקרוא להם כשיגיע זמן המנה האחרונה. כך הם לא יהיו "על קוצים", לא יפריעו, ואתם תוכלו לסיים לאכול בשקט. התנאי הוא שמי שקם מהשולחן לא יכול להשאר לשחק בקשר עין, כי זה עשוי לפתות ילדים אחרים, שאולי עוד לא סיימו לאכול, לקום גם הם. מי שסיים יכול ללכת לחדר לשחק בשקט. אם הם רוצים לדבר עם המסובים הם צריכים להשאר לשבת ליד השולחן. כך הם יבינו את הערך של היחד, שהוא מעבר לאוכל ואת היתרון היחסי של הנשארים.
מתנות.
אם האירוח אצל הסבים תמיד טוב להביא משחקים חברתיים שיאחדו סביבם את הבני דודים. אין נחת גדולה מלראות את כל הנכדים משחקים יפה ביחד (טוב, חוץ מלראות אותם אוכלים כמובן). עוד רעיון הן חוברות צביעה והדבקה שניתן לשלוף בגמר הארוחה וכך למשוך את זמן הישיבה שלהם בנעימים ליד השולחן.
סיום.
הארוע עבר בשלום? כל הכבוד! (שימו לב – כתבתי "בשלום". אל תצפו ל"מושלם"! היו ריאליים...) תפרגנו להם שהיה לכם מאוד נעים לבלות איתם את הערב ותשמחו לעשות זאת שוב (ההזדמנות תגיע בקרוב - החגים רק החלו). אם היו חלקים מאתגרים תזכירו אותם אבל אל תתעכבו עליהם. תשבחו אותם על החלקים המוצלחים וכך תעודדו התנהגות חיובית. למשל אפשר לאמר "ראיתי שהיה לך מאוד קשה כשדני לקח לך את המשחק ודודה עדינה היתה צריכה להתערב, אבל כל הכבוד שכשפתרתם את הבעיה חזרת לשחק עם דני בשיתוף פעולה!" או "זה מאוד הפריע לי כשתופפת עם המזלג על הצלחת. תודה שהפסקת כשביקשתי". זו גם הזדמנות להאיר על התנהגות שראיתם, אהבתם, אבל לא אמרתם עליה דבר בזמן אמת. כמו למשל "שמתי לב שעזרת לעידו להוריד נעליים, איזה אח מקסים!" או "ראיתי שכשנתי בכה כי רצה צעצוע ויתרת ונתת לו ועברת לשחק בצעצוע אחר. זה היה מאוד יפה ובוגר מצדך. כל הכבוד!
שיהיה לכם חג שמח והרבה נחת מהילדים, בארוחת חג מוצלחת!
על הכותבת:
ליאת קרן
פסיכותרפיסטית לילדים ונוער
054-9796446
http://liatkeren.co.il/
עוד באותו נושא
החופש הוא פסק זמן מהשגרה ומהמסגרת החינוכית – זמן אידיאלי לניצול לטובת חופשה משפחתית מגבשת ומהנה
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...