הורים רבים מתלוננים בפני על כך שהם אינם מצליחים לחנך את ילדיהם לתרבות דיבור ונועם הליכות
הפעם ננסה להתמודד עם חוצפה של ילדים. הורים רבים מתלוננים בפני על כך שהם אינם מצליחים לחנך את ילדיהם לתרבות דיבור ונועם הליכות. מדווחים על מריבות אין סופיות עם הילדים ותחושות של חוסר אונים מול הילדים המתפרעים והיוצאים מכלל שליטה, ההורים מעידים כי הערותיהם כלפי התנהגות הילדים נענים בהפגנות זלזול וחוסר כבוד מצד הילדים. יש בתים בהם התנהגות זו נמשכת זמן רב וכל הניסיונות למגר התופעה עולים בתוהו.
כותבת לי אם לשני מתבגרים חוצפניים ע"פ הגדרתה "מאד כואב וחורה לי. אני אוהבת את ילדי יותר מכל ומעוניינת לשפר את האווירה בבית ולזכות לגדלם בנחת".
החוצפה בדורנו היא תופעה נפוצה ולצערי היא באה לידי ביטוי כבר בגילאים הצעירים של הילדים. אני מאמינה שאין צורך להתייאש יש עוד תקווה לשנות את התנהגות הילדים וזאת אם נדע את הסיבות לחוצפה, נכיר את האמונות המנחות אותנו כהורים ונקבל החלטה לשנות את התנהגות בני הבית.
הגורמים לחוסר משמעת, חוצפה וזלזול יכולים להיות תוצאה של אמונה מוטעית האומרת כי "העולם שייך לצעירים". אמירה כזו בתוספת אמצעי התקשורת, מעודדים באופן עקיף וישיר זלזול בהורים ובסמכותם.
לדבריה גורמים נוספים עשויים להיות: הנהגה וותרנית מדי בבית וחוסר הצבת גבולות ברורים, או להפך, יד קשה מדי, ביקורת בלתי פוסקת והטלת מרות יתרה, יתכן גם שהחברה עמה מתרועעים הילדים אינה מאופיינת בעודף דרך ארץ.
הצעות לתגובה כשהילד מתחצף הן:
אל תתלהבו, זה לא יעבוד מיד וודאי שלא בפעם הראשונה, נהפוך הוא יש סיכוי סביר כי מעתה הילד ינסה אף יותר להתחצף ולהתמרד. אך אל לכם להתרגש מכך, הוא בסך הכל בודק את הגבולות החדשים, את רצינות כוונותיכם. באם תתמידו בעמידה איתנה, ותדברו בשקט ותענו לו רק כאשר הוא פונה אליכם בדרך ארץ, המסר ייקלט.
כמו שאמרתי בתחילת המאמר כדי להתגבר על תופעת החוצפה עלינו להכיר גם את האמונות שלנו לגבי הורות ולכן על מנת להתמודד ביעילות עם הפנמת השינוי, עליכם להיות ערים לשני מוקשים עיקריים: כעס ואשמה שבדרך כלל מקשים על הורים להטמיע התנהגות חדשה.
אל לכם לצפות לשינוי בן-רגע. גם לכם ייקח זמן לשנות את תגובתכם לילדים, וגם להם ייקח זמן להשתנות. עליכם אפוא להתאזר בסבלנות ובאמונה, ולזכור ש"אם אפשר לקלקל אז ודאי גם אפשר לתקן!" (ר‘ נחמן מברסלב).
על הכותבת:
אילנה שניר,
יועצת חינוכית ומשפחתית
מומחית בהדרכת הורים וחינוך ילדים
כותבת הספר: "משפחה במחשבה תחילה"
לתיאום פגישה להדרכה הורית וייעוץ חינוכי, ייעוץ משפחתי ואימון זוגי
https://www.ilanasnir.co.il
עוד באותו נושא
אחד הנושאים "החמים" בקרב הורים הוא הצבת גבולות לילדים. אבל האם באמת צריך גבולות במשפחה? ואיך מציבים אותם?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...