סיפר חבר קרוב במסע הרדמה של בתו בת החודשיים: "היא לא נרדמת", "היא מתעוררת בקלות", "היא בוכה כל הזמן", "היא לא מוכנה לקחת מוצץ".

אחיזה במציאות

לפני כמה שבועות, לאחר ארוחת ערב שבת, החלטנו לקפוץ ולבקר את השכנים.

כבר מבחוץ נשמעו קולות בכי של תינוק צעיר מאוד.

נכנסנו לביתם. מתברר שאנו לא היחידים שבאנו לבקר. אצל השכנים ביקר גם חבר קרוב שהיה בדיוק באמצע מסע הרדמה של בתו בת החודשיים. "היא לא נרדמת", "היא מתעוררת בקלות", "היא בוכה כל הזמן" "היא לא מוכנה לקחת מוצץ". אלו הדברים שנאמרו לי, בעוד השכנה מנדנדת, או אם נדייק יותר, מנערת את העגלה, הלוך ושוב, הלוך ושוב.

"רגע", ביקשתי, "אולי תפסיקי לרגע להניע את התינוקת?"

מסתבר שברגע שהתינוקת מראה סימני עייפות ההורים שלה נכנסים לתנועה: הם אוחזים אותה ומנענעים, שמים אותה בעגלה ומסיעים. אין רגע אחד של מנוחה.

הרמתי את הקטנטונת. אחזתי אותה בתנוחה מעורסלת, צמודה לגופי. מוחזקת קרוב, פנים אל פנים. ידי רכות, נשימתי איטית, אך האחיזה מאוד איתנה וברורה.

תוך זמן קצר מאוד התינוקת נרגעה. היא הפסיקה לבכות. וכשהצעתי לה את המוצץ, שכבר היה מהסוג של "סרבני המוצצים", היא קיבלה אותו בשמחה, מצצה בשקיקה ונרדמה תוך זמן קצר. הנחתי אותה בעגלה והיא המשיכה לישון שינה עמוקה.

האב והשכנים הסתכלו עלי. "את קוסמת, איך עשית את זה?"

אני לא קוסמת, אני לא מחוללת פלאים.

אני יודעת שאני יודעת. אני סומכת על עצמי כשאני מחזיקה תינוק, וזה גם המסר שאני מעבירה לתינוק שאני אוחזת בו. והתינוק קולט זאת וחש בטוח, וכך מסוגל להירגע, להרפות.

כל הורה יכול לתת את התחושה הזו לתינוק אם ירגיש מספיק בטוח בעצמו.

אם כן, כיצד לאחוז תינוק צעיר?

  • ראשית, שימו לב למתח השרירים בזרועות שלכם. הזרועות צריכות להיות רכות, אך לא מידי. ללא מתח מיותר בשרירי הידיים או סביב הכתפיים. שימו לב שהכתפיים שמוטות ולא מורמות לכיוון האוזניים.
  • שימו לב לנשימה שלכם, כדאי שהנשימה תהיה זורמת ופשוטה ולא עצורה או מוחזקת.
  • כדאי שהתינוק יוחזק בגיל זה בתנוחת ערסול, כאשר הידיים קרובות זו לזו (ולא לתת ליד אחת לה להיות משוכה מאחורי גבכם), ברכיו כפופות מעט לעבר הבטן (ברכות, לא תנועה חזקה לבטן) והראש כפוף מעט אף הוא בתנוחת "כן".
  • יד אחת שלכן אוחזת לאורך כל גופו של התינוק, הראש והגב מוחזקים היטב.
  • פניו של התינוק קרובות לפניכם שלכם. אם אתם רוצים להרגיע את התינוק התבוננו אל עיניו, דברו אליו בשקט וברכות, "ששששש".
  • ניתן גם לנוע אך לא לנענע את התינוק. התנועות שלכן יהיו ברורות וקצובות, ניתן לרקוע ברגליים לאט ובקצב קבוע. חשוב לא לנדנד את התינוק אלא לאחוז אותו קרוב לגופכם. התנועות של הגוף שלכם ירגיעו אותו.

 

האופן בו אתם אוחזים את התינוק זהו האופן בו הוא תופס את המציאות, את העולם הסובב אותו ואת המציאות והנוכחות שלו.

אחזו אותו בצורה ברורה, שקטה ובוטחת והתינוק יקבל מסר של בטחון, יחוש שלווה ויוכל להירגע בקלות.

 

שיהיו ימים שלווים,

אורלי גת

 

על הכותבת:
אורלי גת
מרפאה בעיסוק MSc
מדריכה מוסמכת בשיטת שלהב ChildS‘pace
טלפון: 052-3707707, דוא"ל: yenooka@gmail.com

 


עוד באותו נושא

מדריך לבחירת מזרון לילדים

לשינה טובה השפעה ניכרת על הבריאות, הריכוז ומצב הרוח. והדבר נכון כפליים כשזה מגיע לילדינו. כדי לסייע לזה לקרות, הנה כמה נקודות שחובה לשים לב בעת קניית מזרון לילדים.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!