מעסיקים רבים נמנעים מלהעסיק נשים נשואות המבקשות להקים משפחה

לספר על הריון בראיון עבודה - חובה או זכות

במאה העשרים ואחת נדמה כי הנשים הצליחו להשתלב בהצלחה בעולם העבודה וכי לא עומדים עוד מכשולים בפני רצונן להיות שוות. נשים כיום מחזיקות עמדות בכירות במשק ובעולם העסקים והן על פי רוב מי שאחראי על פנקס הצ‘קים המשפחתי. אך עדיין מעסיקים רבים נמנעים מלהעסיק נשים נשואות המבקשות להקים משפחה, בגלל החשש שהריונן יעיב על יכולתן לתרום שעות נוספות, וכן בגלל החשש שייעדרו לצורך בדיקות רפואיות.

זו הסיבה שנשים רבות הנמצאות בשלבים הראשונים להריונן חוששות לגלות על כך למעסיקים פוטנציאליים בזמן ראיון העבודה, וחלקן אף נמנעות מלגשת לראיונות עבודה בתקופה זו, מתוך מחשבה שממילא לא יוכלו להתקבל לעבודה, למרות שלפניהן עוד כמה חודשים בהם יכלו להתפרנס בכבוד.

 

מה אומר החוק?

נשים רבות אינן מודעות לכך שלמעשה לפי החוק הן אינן מחויבות להודיע למעסיק על היותן בהריון עד לחודש החמישי. החל מחודש זה על העובדת להודיע על הריונה בכדי לזכות בהטבות המגיעות לה על פי חוק, כמו למשל הפטור שעליה לקבל משעות עבודה נוספות או מעבודת לילה.

למרות זאת, כאשר עצם העיסוק ומהות התפקיד יכול להיות קשור ורלוונטי לעובדת הריונה של האישה, על האישה לספר על כך. עקרון זה תקף בתפקידים המצריכים כוח פיזי כמו שיטור, כבאות, אבטחה או עבודה פיזית במפעל שייתכן ואישה הרה לא תוכל לבצע או שתעמיד את האישה בסיכון בגלל עבודה עם חומרים כימיים למשל. אם העבודה אינה רלוונטית להריונה של האישה, לא חלה על האישה כאמור החובה לדווח על כך עד לחודש החמישי להריונה.

 

יחסי עובדת מעביד

מצד שני, אם נניח את החוק בצד, הסתרת הריון יכולה לפגוע ביחסי המעביד והעובדת במהלך עבודתה ולהיתפס כחוסר אמינות וחוסר יושר. למרות זאת, בתקדימים שונים קבע בית המשפט כי במקרים שבהם עובדת לא גילתה את דבר הריונה בראיון העבודה, אין הדבר נחשב להתנהגות שלא בתום לב ולכן אסור היה למעביד לכלול שיקול זה בהחלטתו להשאיר את העובדת בעבודתה או לפטרה.

 

לספר או לא לספר?

חוסר הרצון של אישה לספר על הריון בחודשים הראשונים נובע גם מהעובדה שהריון בחודשים אלו הוא נושא רגיש ואין ביטחון שימשיך. פעמים רבות בני הזוג אינם מספרים על ההריון אפילו לקרובי משפחה ולחברים, לכן הגיוני שנשים רבות יבחרו שלא לספר למעסיק פוטנציאלי על הריון שנמצא בתחילתו, מבלי שהן יודעות מה ילד יום. הסיטואציה שבה אישה מתראיינת לעבודה היא גם כך קשה, במיוחד לאישה נשואה, שיודעת שמעמדה בשוק העבודה בעייתי.

בעוד נשים רבות יבחרו כן לספר למעבידים בראיון העבודה על הריונן, כדי להתחיל ברגל ימין עם מקום העבודה החדש ולשים את הקלפים על השולחן מתוך תקווה שהן בכל זאת יתקבלו לעבודה, נשים אחרות יתייאשו מראש ויחיו מהכנסתו של הבעל בתקופה זו. נשים אלו יסתמכו על כך שחשבון הבנק ופנקסי הצ‘קים משותפים להן ולבני זוגן.

 

אז מה עושים?

התשובה לשאלה האם לספר על דבר ההריון בראיון העבודה אינה חד משמעית. למרות שהחוק עומד לצד האישה וחשוב לדעת כי תקדימים משפטיים מוכיחים זאת, עדיין נשים רבות יעדיפו להיות גלויות ולהסתכן באי קבלת העבודה. התשובה לשאלה קשה זו תישאר כנראה אינדיבידואלית ותלויה בהחלטת האישה עצמה ובמצב הכלכלי שלה ושל בעלה.

 


עוד באותו נושא

להיות אמא עובדת - מנקודת מבט אחרת

אני ממליצה להבין את המשמעות של המילה עסק לפני שהאמא אשר סיימה את חופשת הלידה, תמהר לחזור למעגל העבודה והקריירה

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!