מה זה התקף זעם אצל ילדים ואיך מתמודדים עם זה?

ילדים והתקפי זעם

והילד הזה הוא אני!!!

השבוע שמעתי שיחה בין שתי אימהות שישבו בגינה:

"עשיתי קניות השבוע בסופר ולקחתי עימי את בתי (בת 4.5) אפשרתי לה לבחור חטיפים שהיא רוצה והמשכנו בקניות והכל היה נפלא. היא עזרה לבחור מעדנים, ולחם ועוד דברים, הגענו לקופה וחיכינו בתור היא ראתה סוכריה ליד הקופה וביקשה לקחת. סירבתי ולא הסכמתי והיא המשיכה לצעוק ולהגיד אני רוצה סוכריה!! ואני סירבתי, לפתע התחילה לבכות ולצעוק ולהיכנס להתקף זעם שלא ידעתי מה לעשות עם זה. נתתי לה מהר את הסוכריה רק שתירגע... באותו רגע הצטערתי שלקחתי אותה איתי. כולם הסתכלו עליי וכל כך התביישתי".

התקפי זעם אצל ילדים מגיעים מתוך תסכול וישנם מחקרים שמראים שיש קשר בין התפרצויות זעם וכעס לפעילות מוחית מוגברת (קושי נירולוגי).

כאשר הילד נכנס לחרדה, תסכול, מצוקה, רמת הכימיקלים במוח התחתון מתגברת ונוצר מתח פנימי בגוף, חשוב להבין ששלושת המרכיבים הללו הם חלק ממערכת ההגנה ההישרדותית של האדם מאז ומעולם.

בעולם המודרני שלנו הסכנות הן שונות בתכלית אך שלושת המרכיבים קיימים. ילד שמרגיש פחד, תסכול או מצוקה אפילו בגלל שהוא לא מקבל את הסוכריה שהוא רוצה בקניון, רמת הכימיקלים במוחו יכולה לעלות ואם הוא לא יודע לווסת אותה נכון הוא יתפרץ בזעם. ברגע שיהיה איזון בגופו הוא יירגע ויתנהג רגיל, ולכן הדבר הנכון לעשות באותו רגע הוא להישאר רגועים ולתת לו "לשחרר" את הזעם. זה לא פשוט, אני יודעת, אך זה אפשרי.

חשוב להבין שילד שנמצא בהתקף זעם זקוק לעזרת הוריו על מנת להירגע, אם תהיו עקביים ביכולתכם להרגיע אותו, מוחו יוכל לפתח את היכולת להרגיע את "פעמוני האזעקה" להתפרצות והוא ימצא את הדרך לבד למתן ולשלוט בכעס.

 

גורמים שונים שיכולים להפעיל את מרכיבי הזעם:

עייפות
הימנעו ללכת עם ילדכם לקניון, קניות או סתם לטייל כשהוא עייף, אפשרו לילדכם לנוח. הגוף זקוק למנוחה ולרגיעה. סדרו לכם שעת שינה קבועה שבה הילד נכנס לישון בערב.

חוסר ודאות
ילדים רבים שכאשר לא ברור להם מה עומד לקרות יוצר אצלם בלבול ופחד וכעמור אלה הם מרכיבים של התקפי זעם. הסבירו להם את שעתיד לקרות ומה אתם מתכננים, לדוג‘: אני מתכוונת להגיע לקניון לקנות מתנה לסבתא, ואח"כ אקנה לך משהו קטן..., היום אחה"צ אתה הולך לחבר ואח"כ נעשה קניות בסופר.

גירוי יתר
ילדים אשר יש להם רגישות לעודף גירויים, רגישות לבדים מסוימים, מקרמים ועוד הדבר עלול לגרום להם למצוקה ותסכול שמשהו לא נוח להם,  הקפידו להלביש את ילדכם בבגדים שהוא מרגיש נוח וטוב לו עם עצמו, השתדלו להימנע מלהציף בגירויים שאתם יודעים שילדכם רגיש אליהם.

פחד
הבחינו כאשר ילדכם באמת מפחד ממשהו והתייחסו לכך ברצינות. עזרו להתגבר על הפחד, הסיחו את דעתו למשהו אחר, גלו אמפתיה לפחדיו " אני מבינה שאתה פוחד בוא נמצא יחד את הדרך להתגבר...."

מצוקה ותסכול
ישנן סיבות שונות שילד יכול להיכנס למצב הזה, " לא הבינו אותי.." לא הקשיבו לי.., אני עכשיו רוצה לראות טלווזיה...,"  רציתי לצייר ציור ולא יכולתי....". כאשר אתם מבחינים שילדכם עומד להתפרץ דברו עימו בצורה רגועה  " אני מבינה שאתה כועס ואתה עומד להתפרץ בוא נחשוב ביחד מה אנו יכולים לעשות..."  החשוב הוא  לדבר על הרגשות שלכם וכך ילמד לדבר ולהסביר את עצמו. הסבירו לו שאתם מבינים אותו ושאלו אותו מה הוא מרגיש, תאפשרו לו לשחרר את הרגשות שלו החוצה ולא שיישארו בתוך הגוף.

 

כשילדכם נמצא בהתקף הזעם אל תכעסו עליו! הוא אולי יפסיק לבכות אך הוא לא יהיה שקט ורגוע ורמת הכימיקלים במוחו עדיין גבוהה והכעס עדין "כלוא" בתוך גופו.

הימנעו מויכוח עם ילדכם בזמן התקפת הזעם! אין לו יכולת להקשיב להבין ולשמוע את הנאמר. במידה וילדכם אומר דברים שהוא לא יוכל לעמוד בהם כמו "לעולם אני לא אצא מהחדר", ובעצם "טיפס על עץ גבוה" גלו אמפטיה הבנה וסבלנות, דברו אליו בקול שקט ורגוע , "אני מבינה שאתה מאד כועס ואתן לך שתי אפשרויות לבחור.."  התחושה  שאתם מעניקים לו היא שהוא לא לבד ומבינים אותו ויש לו יכולת לפתור את הבעיה בצורה מכובדת מבלי שהוא ירגיש פגוע.

כשאתם מזהים את סימני הזעם הראשונים הציעו את עזרתכם בקול רגוע ושלו. מצאו יחד דרכים להירגע: לשטוף פנים (מים זה דבר מרגיע), להיות לבד עם עצמו מס‘ דקות, לשכב בשקט במיטה, חיבוק (בדרך כלל חיבוק דב – חיבוק שאתם באים מהגב וידיכם עוטפות אותו מקדימה), לנשום נשימות עמוקות ולומר עוד מעט אתה תירגע...

לא פחות חשוב לעודד אותו כאשר הוא נרגע, הראו לו שאתם יכולים לסמוך עליו שישלוט בעצמו: "אתה מסוגל", "אני גאה בך שהצלחת". היו ברורים ועקביים עם החלטות שלכם, אל תאריכו במילים, הסבירו בצורה קצרה וברורה.

 

בהצלחה.

 

על הכותבת:
עמליה עלימה
מאבחנת ומטפלת מוסמכת בילדים עם קשיי התנהגות/לימוד/ תפקוד
טלפון 054-7231104
מייל :amalia@amaliaalima.co.il
אתר: amaliaalima.co.il 


עוד באותו נושא

אלימות זה כמו למות

בצעירותי סבלתי מאלימות ואיומים מצד בן כתתי שהעכיר את המציאות שלי. סופה של אלימות... מות. זה מה שאני מסבירה לילדים

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!