בכל משפחה מתנהל דיאלוג, וויכוח ואפילו מאבקים בין ההורים בשאלה כיצד לחנך את הילדים.
בכל משפחה מתנהל דיאלוג, וויכוח ואפילו מאבקים בין ההורים בשאלה כיצד לחנך את הילדים. הורים רבים מתמודדים עם השאלה מה קודם למה האם לוותר לילדים, לא לדרוש מהם ובכך לשמור על אווירה נעימה בבית? או האם לעמוד על כך שהילדים ימלאו את החוקים והגבולות, במחיר של מאבקים?
כל אחד מההורים תופס עמדה אחרת בעניין והוויכוח הוא של מי הדרך יותר נכונה ומי מהשניים צודק.
רבות הן האמהות הרואות כחשיבות ראשונה להיות קשובות מאד לצורכי הילדים. לא להגביל את חופש שלהם, לא להגיד "לא" אם אפשר להגיד "כן". לאפשר לילדים חופש בחירה, לשאול, "אתה רוצה לאכול? לשתות? לשחק? לטייל?" ומה לא. לעיתים, תוך כדי ויתור על הצרכים שלהן האמהות. בעידן החדש בחירה חופשית היא בנפשן ולא חשוב עד כמה היא קשה להן ועד כמה היא מסבכת את חייהן אמהות מאמינות שילד קטן הוא אדם חופשי בעל כבוד וריבונות משלו. על כן, ויש לאפשר לו להחליט בעצמו, לבחור את בחירותיו ולאפשר לו לומר "לא בא לי", ו"לא מוכן". לעומתן אבות רבים שבים שגישת החינוך המסורתית נכונה יותר והשאלה כיצד נכון יותר לנהוג?
אז בואו נראה:
אם שני ההורים ילכו בדרך של וותרנות, האם זה יהיה לטובת הילד? - לא בטוח. יכול להיות שהילד לא ילמד להתמודד עם קשיי החיים המזדמנים. אולי הוא יצפה שיוותרו לו ואם לא הוא יהיה אומלל. אם שני ההורים ילכו בדרך נוקשה ויקבעו לילד את הגבולות מה מותר ומה אסור, האם זה יהיה לטובת הילד? גם זה לא בטוח. יכול להיות שהילד יהיה צייתן, יעשה את המוטל עליו. אבל, הוא עלול לגדול כילד לא עצמאי, שאינו יודע לפתור את בעיותיו, אלא זקוק שיגידו לו מה לעשות.
אז מה טוב לילד? הילד זקוק גם להורה הוותרן, כדי לתת לו את האפשרות להחליט ולעשות דברים שהוא חושב וגם להורה שיעמיד לו גבולות כדי שילמד להתמודד אם קשיים ועם תסכולים.
לכם ההורים אוכל לייעץ:
1. ערכו רשימה של נושאים שעליהם אתם חלוקים בדעותיכם.
2. חלקו ביניכם מי אחראי לאלו נושאים ובאלו זמנים.
3. כשהורה מיישם את האחריות שלו, רצוי שההורה השני יצא מהמקום ולא יתערב.
4. עם הילדים ינסו לגרור את ההורה שיצא מהעניין. יש לומר לילדים "אבא ואמא החליטו להתחלק באחריות, למען שיפור היחסים בבית וכרגע העניין באחריות ובטיפול של אבא או של אמא (ע"פ המקרה). החשוב מכל לא להיגרר להתערבות.
5. הורים, עודדו אחד את השני. אמרו מלה טובה, גם אם הביצוע לא היה טוב, רק ככה תשפרו את יכולתכם.
6. העקר, כבדו האחד את השוני של השני. הרווח שלכם יהיה, שתהוו דוגמא אישית לילדיכם, ובכך תכניסו ערכים של כבוד הדדי הביתה. אולי גם הילדים ילמדו לכבד האחד את השני ואתכם.
שיהיה לכם בהצלחה.
על הכותבת:
אילנה שניר
יועצת חינוכית ומשפחתית
מומחית בהדרכת הורים וחינוך ילדים
כותבת הספר: "משפחה במחשבה תחילה"
http://www.ilanasnir.co.il/
http://www.imaba.co.il/expert_card_parents.php
עוד באותו נושא
יש ילדים שקשה להם להכיל עומס של רגשות כמו כעס או אכזבה והם מגיעים עד להתקפי זעם והשתוללות. למה זה קורה ומה אפשר לעשות?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...