גם אתם שוברים את הראש איך מנחילים מורשת מבלי ליפול לבור של אלימות?
אי אפשר לדבר עם ילדים על עצמאות ישראל בלי לדבר על מלחמות ושכול. יום הזיכרון ששזור ביום העצמאות הוא חלק בלתי נפרד מן האתוס הלאומי והשיח בנושא כולל נושאים מעוררי מחלוקת או קשים לדיון כמו הסכסוך הישראלי-ערבי, אלימות, מלחמה והרג. ילדים רגישים במיוחד עלולים להיות מושפעים מהתכנים הקשים הללו ולחוות פחדים, חרדות או סתם בלבול ואי הבנה. אז איך עושים את זה נכון, כך שמצד אחד יבינו את כובד ומשקל הנושא ומצד שני לא יפתחו "אנטי", רתיעה או חרדות קיומיות?
נכון, מדברים על הדברים האלה בבית הספר ובגן, אתם יכולים לקוות שהגננת או המורה מעבירות את החומר בצורה נכונה, אבל אל תסמכו על זה. חשוב לתווך ולהעביר לילדים את הגירסה שלכם. חשוב להעביר לילד הסבר בסיסי ופשוט המתאים לגילו ולאופיו של הילד. לדבר על הסיבות בגללן יצאו מדינות ערב סביבנו למלחמות, כיצד נלחמנו על קיומנו וניצחנו. שאר ההסבר כבר תלוי בגיל הילד. לילדים גדולים יותר - ניתן כמובן לתת הסבר מפורט יותר. רצוי גם להתאים את השיחה לשאלות ולרמת העניין שהילדים מגלים. אם הילד לא מגלה יוזמה ושואל, רצוי להציע לו לעודד אותו לעשות כך.
היו מתואמים עם התכנים המועברים בבית הספר ובגן, כדאי ורצוי לשאול את המורה או הגננת כיצד לומדים את הנושא על מנת להיות מסונכרנים. עוד יותר חשוב לשאול את הילדים מה הבינו מההסבר, על מנת לדייק ולתקן במידת הצורך.
כדאי להתאים את התכנים לתחומי העניין של הילד. לדוגמה, ילד שאוהב מכוניות אפשר לחבר לנושא דרך כלי רכב של אותה תקופה, משוריינים וטנקים. כדאי לחשוב על דוגמאות קונקרטיות ואם זה רלוונטי למשפחה שלכם גם לחבר לסיפור אישי של אחד מבני המשפחה.
כדאי להשתמש בעזרים ויזואליים: סרטונים, תמונות או מפות שימחישו היטב איך נראו הדברים. ילדים צעירים מערבבים בין דמיון למציאות. לרעים יש רובים ענקיים, כוחות על ועיניים ביוניות, כשמצליחים לחבר תמונה לסיפור הדמיון משתולל פחות והפחדים מפנים מקום לעובדות.
גבשו עמדה בעצמכם לפני שאתם מעבירים את התכנים לילדים. בנושאים שנויים במחלוקת כמו מלחמות, חשוב שלפני שאתם משוחחים על הנושא על הילדים, תעבירו את "העמדה הרשמית המקובלת" אצלכם בבית. האם אצלכם הערבים הם רעים שרוצים להשמיד את ישראל או קורבן שגורש מאדמתו? מה אתם חושבים על ציונות? על שירות בצבא? על אז לעומת היום? אם תדעו במה אתם מאמינים, תוכלו להעביר מסר ברור לילדים וגם להתמודד עם שאלות ותהיות של מי שחושבים אחרת מכם.
הקשיבו לילדים. תנו להם לספר לכם, אפשרו להם לשאול שאלות ואם אתם מתקשים לתת תשובות במקום, הבטיחו לבדוק, לברר ולחזור אליהם עם תשובות.
בסופו של דבר, כמו בכל תחום בחיים, אתם רוצים לקיים דיאלוג ותקשורת פתוחה עם הילדים שלכם, לאפשר להם לספוג מכם ערכים ואמונות ועדיין לפתח אצלם את חוש הביקורת ולעודד אותם לשאול שאלות. יום הזיכרון ויום העצמאות הם הזדמנות מצויינת לאפשר להם למצוא את עצמם בתוך התמונה הגדולה.
עוד באותו נושא
לקראת ערב, כמעט כל ערב, כאשר השמש מרכיבה את השנורקל ונמוגה אל המים, שנייה לפני שהיא חופפת...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...