רופאים שנמנעים מלהפנות מטופלים לטיפול מחוץ לקופת החולים משיקולי תקציב חושפים עצמם לתביעה בגין רשלנות רפואית
חובת הרופא למטופל קודמת למחויבותו לקופת החולים בה הוא עובד
רופאים שנמנעים מלהפנות מטופלים לטיפול מחוץ לקופת החולים משיקולי תקציב חושפים עצמם לתביעה בגין רשלנות רפואית
מאת: עו"ד יאיר סקלסקי, מומחה לרשלנות רפואית
רופאי מנהלה בקופות החולים נושאים בתפקיד קשה. הם גם רופאים וגם פקידים - מנהלנים. הם אחראים גם על בריאותם של החולים וגם על "הקופה". מצד אחד כמי שנשבעו בשבועת הרופא, הם מחוייבים לכללי אתיקה ולחובת זהירות של רופא כלפי חוליו. מאידך הם מחוייבים למנהליהם בשמירת מסגרת התקציב.
כולנו מכירים מקרים שבהם נדרשנו לעבור בדיקה או טיפול במוסד שמחוץ לקופת החולים. בחלק מהמקרים בקשה כזו נתקלת בקושי בשל רצונו של הרופא או של חברי הועדה הרפואית לחסוך בהוצאות. לעיתים עלולים מניעת הטיפול או עיכובו לגרום לפגיעה במצבו הרפואי של המטופל.
בסיס הפסיקה הענפה בנושא רשלנות רפואית מלמד אותנו כי החובות החלות על רופא מטפל, יכולות לחול גם על רופא מנהלה בקופת החולים וגם אלו עלולים להיתבע בתביעה בגין רשלנות רפואית בשל עיכוב בטיפול רפואי נחוץ.
ניטול לדוגמא מקרה נוסף של הענקת תרופה חלופית לזו שהמליץ הרופא המטפל.
החוק אמנם מאפשר לרוקח או לקופת חולים לתת לחולה תרופה גנרית במקום זו המקורית שנרשמה על ידי הרופא המטפל אך זה רק במידה שהטיפול החלופי נותן לחולה את המענה הרפואי לו הוא נדרש. במקרה שהתרופה החלופית אינה מועילה לחולה מסויים או אף גורמת לו נזק, הרופא שהחליט על הטיפול החלופי, עלול לחוב ברשלנות. מקרה אחר יכול להתרחש כאשר חולה כרוני הנמצא במעקב רפואי צמוד בבית חולים, על ידי מומחים ספציפיים בתחום מחלתו הממליצים לו על טיפול מסויים וקופת החולים סוברת שהטיפול אינו מתאים ולכן היא אינה מאשרת את מימונו. מקרה כזה יכול להסתיים בתביעה בגין רשלנות רפואית אם ימצא ששיקולי הדעת של הקופה הצטמצם לשיקולי תקציב ופגע בבריאותו של החולה.
דרך המלך מבחינה משפטית היא להגיש עתירה לבית הדין לעבודה בזמן אמת, לקבלת צו להורות לקופה לממן את הטיפול המתאים לחולה. עם זאת, אנו סבורים שבמקרה מתאים, נכון גם כאן להתריע בפני רופא הקופה כי הוא עלול לחוב ברשלנות רפואית על כך שהוא מונע טיפול מתאים מהחולה. אם חס וחלילה אכן נגרם נזק, בהחלט יש מקום להגשת תביעה ברשלנות רפואית כנגד קופת החולים והרופא המנהלי. למעשה גם הרופא המנהלי, מחוייב לפעול על פי פרקטיקה רפואית מקובלת ועל פי שיקולי סבירות רפואיים ולא רק כלכליים.
הסוגיות רבות והדגמאות בלתי נגמרות אך נסכם באופן כללי כי חובתם המשפטית הראשונה במעלה של רופאי המנהל בקופות החולים נתונה לחוליהם. בכל מקרה בו קופת החולים שוקלת שיקולי עלות ותקציב ומעדיפה שיקולים אלה על פני שיקולי בריאות וכתוצאה מכך מעניקה לחולה טיפול רפואי פחות ערך מזה המומלץ, היא עלולה לחוב ברשלנות רפואית במידה ויגרם לחולה נזק בשל כך.
מידע נוסף בנושא רשלנות רפואית מופיע באתר: http://www.prmm.co.il/
על הכותב:
עו"ד יאיר סקלסקי,
מומחה לרשלנות רפואית
עוד באותו נושא
עורם של תינוקות, פעוטות וילדים הוא אחד האיברים הכי עדינים בגופם – רך, דק, רגיש ולפעמים גם מגיב בקלות ומפתח פריחה עם כל שינוי קטן במזג האוויר, בבד הבגד או אפילו בתכשיר הרחצה.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...