לרגל יום האסתמה הבינלאומי המצויין ב-5 למאי, קבלו כמה טיפים ועצות להתמודדות עם אסתמה בקרב ילדים.
בישראל חיים כ-200,000 אנשים אשר מאובחנים כחולי אסתמה, שליש מתוכם ילדים עד גיל 18. הסברה כיום היא כי שיעור חולי האסתמה הריאלי באוכלוסיה גבוה בהרבה ואף ייתכן כי כפול מכך בשל תת אבחון באוכלוסייה.
אסתמה היא מחלה כרונית דלקתית של דרכי הנשימה, הנגרמת בשל היצרות ותגובתיות יתר של דרכי הנשימה. התקפי אסתמה, אשר מאופיינים בשיעולים, צפצופים או קוצר נשימה, עלולים להיגרם בשל גירויים שונים כגון: קרדית אבק הבית, עשן סיגריות, זיהום אוויר, חילופי עונות ועוד. בקרב חלק מהחולים הסימפטומים יעלמו באופן ספונטני כעבור זמן מה, ובקרב חלקם באמצעות טיפול תרופתי.
כדאי לדעת: בעיות נשימה בילדים – לא בהכרח אסתמה
במקרים רבים ילדים הסובלים משיעולים חוזרים וצפצופים בנשימה, אינם בהכרח סובלים מאסתמה. אלה הם ילדים הרגישים יתר על המידה, רגישות אשר מתמתנת ונעלמת עם הגיל, במיוחד כאשר מדובר בילדים עד גיל חמש.
לפני שממהרים להתחיל בטיפול קבוע או מונע, המכיל סטרואידים העלולים להזיק לבריאות הילד, רצוי להמתין עד לביטחון מלא באבחנה, במיוחד אם האבחנה נעשית על פי מצבו ותפקודו של הילד ולא באמצעות בדיקת תפקודי ריאות, אשר עלולה להיות קשה לביצוע לחלק מהילדים.
באם התסמינים מופיעים לאורך זמן, והילד אובחן כחולה אסתמה, יש לטפל בו בטיפול מונע לאורך זמן ובטיפול שונה בעת התלקחות הריאות והחמרת המחלה.
חשוב מאוד לייצר שותפות טיפולית בין המשפחה והילד החולה לבין הצוות הרפואי, כיוון שככל שמתמידים יותר במערך הטיפולי כך הוא יהיה יותר יעיל.
להלן מספר עצות למניעה, זיהוי והתמודדות עם אסתמה בילדים:
על הכותב:
ד"ר צחי לוטם,
מנהל מרכז בריאות הילד ברמלה
שירותי בריאות כללית
עוד באותו נושא
האם לרוץ לרופא, או שאפשר להסתפק בתרופה להורדת חום? הילד מסתובב ללא גרביים בבית, ויוצא החוצה בשיער רטוב. כמה זה נורא?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...